Bulletineke Justitia
U bent hier:

Het kleine juridisch receptenboek

“Made in China”-Pesto

Bij namaakproducten denken we horloges en petten gemaakt in China maar ook veel voedingsproducten lijken zogeheten “knock-offs” te hebben. Veel producten vinden hun oorsprong in een specifieke streek en de goede naam van deze producten vinden we daarom belangrijk. Vandaar dat veel van deze streekproducten, als champagne en Parmezaanse kaas, door de Europese Unie worden beschermd. Vaak zijn deze producten daardoor wel wat duurder. De ingrediëntenlijst van deze pesto bevat daarom de goedkopere varianten van basil-829776_1280het ‘originele’ recept, maar smaakt toch net zo lekker. In plaats van pijnboompitten gebruiken we cashewnoten (of amandelen), Parmezaanse kaas vervangen we met oude kaas of een “neppe” Parmezaan en we gebruiken gewoon Hollandse olijfolie in plaats van de Siciliaanse.

Ingrediënten:

  • 2,5 handjes basilicum
  • 0,5 handje peterselie
  • 1 á 2 tenen knoflook
  • 1 hand kaas
  • 1 hand noten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theeleper peper

Bereiding

Snij basilicum, peterselie, knoflook en kaas in iets kleinere maar nog steeds grove stukjes en doe deze vervolgens in een keukenmachine of vijzelstamper bij elkaar. Voeg hier zout, peper en  olijfolie aan toe en pureer alles bij elkaar. Klaar. Simpel of niet? Wil je de pesto iets vloeibaarder? Doe er dan wat extra olie of een klein beetje water bij. Nog steeds te duur? Vervang het basilicum door rucola.

Hoornse taart

In het strafrecht is bij sommige misdaden opzet vereist. Dat betekent dat de pleger willens en wetens de kans op de mogelijke gevolgen van zijn daad aanvaardde. In 1910 zond een heer uit Haarlem een vergiftigde taart aan een heer uit Hoorn. Hiermee wilde hij de man vergiftigen, maar uiteindelijk kwam diens vrouw te overlijden. De Haarlemmer verdedigde deze actie door te stellen dat hij de man wilde vergiftigen en niet diens vrouw. De Hoge Raad oordeelde hier dat hij moest weten dat de kans aanwezig was dat andere personen dan de man van de taart zouden eten. Omdat hij willens en wetens deze kans aanvaarde, was de Hoge Raad van mening dat opzet hier aanwezig was. Met dit recept kun je niemand vergiftigen, maar wel verrassen door de pittige doch zoete jam.

Ingrediënten

  • 400 gram aardbeien
  • 1 á 2 rode pepers
  • 500 gram fijne suiker
  • 1 citroen
  • 150 gram speculaaskoeken
  • 75 gram ongezouten boter
  • 300 gram roomkaas
  • 250 ml room

Bereiding

Verpulver de koekjes en smelt de boter. Meng dit bij elkaar en druk stevig aan op de bodem van een ronde bakvorm. Zet dit in de koelkast en haal het er pas weer uit wanneer de roomvulling klaar is. Voor de jam snijd je de aardbeien en de pepers klein en doe je deze samen met 400 gram suiker en het sap van een halve citroen in een grote pan op middelhoog vuur. Roer tijdens het koken goed door het mengsel. Kook de aardbeien tot ze bijna vloeibaar zijn en haal ze vervolgens van het vuur. Voor het roommengsel doe je de roomkaas, het overgebleven suiker en citroensoep bij elkaar in een kom en mix je het door elkaar tot het romig is. Klop daarna de room lichtjes en vouw/strijk dit door het roomkaasmengsel. Haal de taartbodem uit de koelkast en strijk het roommengsel over de bodem. Zet dit vervolgens terug in de koelkast voor minstens 4 uur. Strijk de jam over de bovenkant van de taart voordat je de taart serveert en geniet vooral van de verraste reacties van je gasten.

(Oneigenlijk) Vermengde Soep

Als je twee producten door elkaar heen mengt, ontstaat er meestal een nieuw product. Dit noemen we vermenging. Denk bijvoorbeeld aan het mengen van chemicaliën. Maar het kan ook zo zijn dat twee producten bij elkaar worden gegooid en dit geen nieuw product vormt, bijvoorbeeld twee boeren die hun stapels wortelen bij elkaar in een grote silo leggen. Wanneer we in dit laatste geval de oorspronkelijke eigenaars van deze producten niet kunnen achterhalen, is er sprake van oneigenlijke vermenging. Dit recept is de basis voor bijna elke soep. Vervang de wortelen voor bijvoorbeeld broccoli en je hebt een heel nieuw gerecht.

Ingrediënten

  • 1 kg wortelen naar keuze
  • 2 teentjes ui
  • 1 normale ui
  • Halve knolselderij
  • 100 ml (zure) room
  • 800 ml water
  • Bouillonblokje (groente of kip)
  • Olijfolie

Bereiding

Snij de wortelen, knolselderij, knoflook en ui klein. Doe een klein scheutje olijfolie in een grote (soep)pan en bak hier de stukken groente in. Laat de groente 5 minuten rustig fruiten terwijl je af en toe door de pan roert. Los het blokje bouillon op in lauwwarm water en voeg dit bij de groente. Laat het geheel koken totdat de wortelen gaar zijn. Pureer vervolgens met een staafmixer of met een blender de soep. Voeg tot slot de room toe en roer deze door de soep.

Tip: Serveer de pesto samen met wat afbakbrood, de soep met gegrild katenspek op roggebrood en de taart toe. En voilà, je hebt een romantisch driegangendiner.

The post Het kleine juridisch receptenboek appeared first on Bulletineke Justitia.