Interview met Arjan ten Vergert

Bij Damsté advocaten – notarissen werken dagelijks meer dan honderd specialisten aan de meest uiteenlopende vragen van cliënten. Gedreven specialisten werken vanuit verschillende expertises nauw met elkaar samen en halen zo het beste in zichzelf en elkaar naar boven. Kandidaat-notaris Arjan ten Vergert is een van deze specialisten. Na zijn studie Nederlands recht en notarieel recht heeft hij als kandidaat-notaris gewerkt bij Loyens & Loeff. Na een functie buiten het notariaat als bedrijfsjurist, is Arjan teruggekeerd als kandidaat-notaris bij een advocatenkantoor in Enschede. Ongeveer een jaar geleden heeft Arjan de overstap gemaakt naar Damsté  advocaten – notarissen waar hij momenteel als notaris werkzaam is.

Door: Jorrit Peters & Heiko Wijnbergen

Arjan, je bent begonnen met je studie in het Nederlands recht. Wat heeft je doen besluiten om je in de masterfase volledig op het notarieel recht te richten en later kandidaat-notaris te worden? 

Ik begon met de opleiding Nederlands recht. Aan het begin van mijn studie was ik vooral gefocust op de advocatuur. Op het eind van mijn bachelor Nederlands recht trokken de notarieelrechtelijke vakken steeds meer mijn aandacht. Ik had die vakken als extra keuzevak in mijn bachelor Nederlands recht kunnen volgen, maar ik koos ervoor om het volledige masterprogramma notarieel recht te gaan doen. Het heeft me wel een jaar extra gekost, maar dat was met alle stages die ik daarnaast liep zeker de moeite waard. Zo heb ik stage gelopen in de notariële praktijk, maar ook een aantal maanden bij de ING bank. Ik deed daar onderzoek naar leereffecten van faillissementen. Het notariaat sprak mij zo aan dat ik daar uiteindelijk voor heb gekozen.

Was er een groot verschil tussen hoe je tegen het notariaat aan keek tijdens je studie en het werk in de praktijk?

Totdat ik begon met de notariële studierichting, stapte ik er blanco in. Zoals ik al zei had ik aan het begin van mijn studie vooral de advocatuur op het oog en ben ik notarieel recht erbij gaan doen omdat ik het interessant vond. Toen ik stage ging lopen in de notarispraktijk kwam ik ineens veel zaken tegen die ik in de studie nog nooit gezien had. De studie blijkt dan veel theoretischer te zijn dan de praktijk. Ook de stap van de studie naar praktijk was erg wennen. In mijn studentenleven had ik veel meer vrijheid. Als student denk je de ene dag: ‘ik sta vroeg op en ga van alles ondernemen’, terwijl er ook dagen zijn dat je denkt: ‘ik draai me nog eens om’. Dat kan natuurlijk niet meer als je in de praktijk aan het werk gaat. Het was tijdens het stage lopen vooral wennen aan een andere routine.

Na je afstuderen ben je aan de slag gegaan als kandidaat-notaris. Hoe heb je de beroepsopleiding voor het notariaat ervaren?

De beroepsopleiding is voor mij al weer lang geleden Het kan zijn dat er in de tussentijd wat veranderd is en er nóg meer aandacht wordt besteed aan de praktijk en soft-skills. Dat was in mijn tijd minder het geval. De beroepsopleiding duurt ongeveer drie jaar. In het eerste jaar had ik één keer per twee weken een groepsbijeenkomst die ik schriftelijk moest voorbereiden. Dat jaar werd afgesloten met een mondeling examen. De twee jaar daarna  waren wat dat betreft wat rustiger. Ik had toen slechts een keer per maand een bijeenkomst aangevuld met af en toe een enkele bijeenkomst omtrent de soft-skills. Overigens is het niet zo dat je na je beroepsopleiding stil staat in je ontwikkeling. Als notaris ben je verplicht om ieder jaar een aantal PE-punten te halen. In een tijdvak van twee jaar  moet je 40 studiepunten halen door cursussen en seminars bij te wonen over juridisch inhoudelijke vakken maar ook trainingen op het gebied van  bijvoorbeeld managementvaardigheden.

Damsté geeft je als jonge jurist veel ruimte om de beroepsopleiding succesvol te doorlopen. De dagen die je naar de beroepsopleiding gaat, kan je ook niet op kantoor zijn. Wij geven als kantoor bijvoorbeeld  extra studietijd voor een tentamen of examen.

Je hebt je binnen Damsté gespecialiseerd in het commercieel vastgoed, hoe is dat zo ontstaan?

Op het kantoor waar ik mijn carrière ben begonnen als kandidaat-notaris heb ik eerst gewerkt op de sectie  Ondernemingsrecht. Het was op dat kantoor gebruikelijk om af en toe te wisselen van sectie om zodoende ook met een ander rechtsgebied kennis te maken. Ik maakte toen de overstap naar het vastgoed en dat sprak mij dusdanig aan dat ik daar in ben blijven werken. Ik vind ondernemingsrecht ook nog steeds erg leuk en kom het gelukkig ook veel tegen in het commercieel vastgoed. Wat ik bovenal erg leuk vind aan het commercieel vastgoed is dat het de meest tastbare kant van het notariaat is. Je hebt het vaak over iets wat je in het echt kunt zien en aanraken. Ook spreekt het vele contact dat je hebt met cliënten mij erg aan.

Richt Damsté zich alleen op de  zakelijke markt?

De notarispraktijk van Damsté richt zich in de praktijk voornamelijk op MKB’ers en op grotere ondernemingen. Daarnaast bedienen we ook particulieren. Vanuit de advocatuur moet je dan bijvoorbeeld denken aan zaken in de letselschade en familierecht en vanuit het notariaat de particuliere markt middels het label 123notaris. Met 123notaris bieden we notariële diensten voor particulieren en bedrijven tegen scherpe tarieven. Gemak voor de cliënt, efficiency en een modern werkend notariaat zijn kenmerkend voor de dienstverlening van 123notaris.

 

In hoeverre verschilt de commerciële praktijk van de particuliere notarispraktijk?

De complexiteit van de zaken verschilt veel. Daarnaast heb je met mensen te maken die zelf ook veel verstand van zaken hebben. Je zit dus op een wat hoger kennisniveau dan de meeste particulieren. Dat is wel een hele leuke uitdaging voor mij persoonlijk. Naast mijn baan als kandidaat-notaris bij Damsté ben ik ook actief als bestuurslid bij Stichting Vastgoedrapportage Twente. Ik kom daar veel in contact met mensen die in de vastgoedwereld actief zijn. Naast het feit dat dat goed is voor mijn netwerk, krijg ik ook goed mee wat er speelt in de vastgoedwereld. Dat is een mooie verrijking van mijn werk en natuurlijk goed voor Damsté.

 

Waarom heb je voor Damsté gekozen?

Ik heb voor Damsté gekozen omdat ik het een prettig kantoor vind qua cultuur en mensen. Ik vind het belangrijk dat je je bij een kantoor prettig voelt en dat het kantoor bij je persoonlijkheid past. Ik zie Damsté als een laagdrempelig en informeel kantoor. Dat maakt dat Damsté voor mij een hele prettige en inspirerende omgeving is om in te werken. Ook voor studenten is het, denk ik, een heel toegankelijk kantoor. Damsté heeft ruim 100 goede specialisten in dienst waardoor we in staat zijn veel verschillende zaken aan te nemen. We bedienen bijna alle rechtsgebieden. Ook wordt er binnen kantoor veel samengewerkt tussen de secties onderling. Ik werk bijvoorbeeld veel samen met de collega’s op de secties Vastgoed en Overheid en Ondernemingsrecht. Daardoor staan we als kantoor dicht bij de cliënt en zijn we erg toegankelijk

Wat zou je de Nijmeegse rechtenstudent mee willen geven?

Ga als student stage lopen en verbreed daarmee je horizon. Naast een stage kun je ook denken aan werken naast je studie of een andersoortige activiteit. Bij Damsté organiseren we regelmatig dagen waarbij we studenten uitnodigen om kennis te komen maken met ons kantoor. Op zo’n dag kun je kijken of je een klik hebt met ons kantoor en kun je in contact komen met onze mensen. Zo’n dag wordt vaak afgesloten met een borrel of etentje. Ik kan zo’n kantoorbezoek erg aanraden. Er lopen bij Damsté veel studenten uit Nijmegen stage. Het bieden van stageplekken vinden we bij Damsté belangrijk. Door een werkstage ben ik immers zelf de notariële praktijk ingerold. Bij Damsté kies je meestal voor een bepaald rechtsgebied of een bepaalde richting waarin je stage wilt gaan lopen. Zo’n stage duurt acht weken. Tijdens deze periode kun je de praktijk al eens goed verkennen. Je zult in het begin niet alles onder de knie krijgen, maar het geeft wel een goede kijk op de praktijk van alledag. Ik adviseer de Nijmeegse rechtenstudent dus zeker om stage te gaan lopen, maar vooral ook om te genieten van de studententijd. Die wordt tegenwoordig steeds korter!

 

Reageer op dit bericht

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×