Aanstaande rechtenstudenten opgelet!

 

Het is gelukt: na al die hospiteeravonden heb je een kamer weten te bemachtigen. Nu is het zaak om je huisgenoten tevreden te houden, want een goede huisgenoot is beter dan een verre vriend. De volgende tips zullen je zeker helpen om uit te blinken als huisgenoot. Neem de tips wel met een korreltje zout. Ze zijn namelijk opgesteld aan de hand van een aantal van de bekendste arresten.

Zware kasten

Als je gaat verhuizen, is het handig om een extra paar handen te hebben. Vraag dus rond of er een huisgenoot is die jou uit de brand kan helpen. Met z’n tweeën is de klus zo geklaard, zeker als je een kamertje hebt ter grootte van een bezemkast. Let wel goed op bij het verplaatsen van zware meubels, zoals een grote kast. Zeker bij het naar boven of beneden brengen van zo’n kast kan het gebeuren dat jij of je huisgenoot klem komt te zitten. Dit kan vervelend aflopen, en dat is zeker geen goede basis voor een jarenlange vriendschap. Dit werd pijnlijk duidelijk in het arrest van de twee verhuizende zusjes. Toen bij het verhuizen van een kast bij een van de zussen de kast uit haar handen dreigde te glippen, gaf ze de kast een duw. Hierdoor kwam haar zus klem te zitten tussen de kast en de muur en haar onderarm moest geamputeerd worden. Ze sprak haar zus aan op grond op grond van onrechtmatige daad. De Hoge Raad wees de vordering af en meende dat sprake was geweest van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Er doen zich in het maatschappelijk leven allerlei gevaren voor waardoor ongevallen kunnen ontstaan. Toch kan het geen kwaad om extra voorzichtig te doen als je gaat verhuizen.


‘Er doen zich in het maatschappelijk leven allerlei gevaren voor waardoor ongevallen kunnen ontstaan’


Bloempot

Bij het inrichten van je kamer moet je zeker je creativiteit de vrije loop laten. Maak van je kamer een thuis waar je uren achtereen kunt doorbrengen, of dat nu studerend is of een serie kijkend. Ben je gezegend met een balkonnetje, versier dit dan zeker. Vergeet niet om een mooie plant in een bloempot te plaatsen. Zorg wel dat je deze pot op een veilige plek zet, want je wilt natuurlijk niet dat deze van de balkonrand af dondert. Als deze eraf valt en terechtkomt op het hoofd van een ongelukkige voorbijganger, heb je wel een probleem. Hoewel een leek dit als niet verwijtbaar bestempelt, zal de jurist in ons begrijpen dat we hier wel degelijk te maken hebben met een vorm van verwijtbaarheid. In alle redelijkheid had je immers moeten en kunnen verwachten dat de pot bij een ferme windvlaag van je mooie balkonnetje zou kunnen vallen.


‘Vergeet niet om een mooie plant in een bloempot te plaatsen.’


 

Kook jij of kook ik?

Bied aan om een keer voor je huisgenoten te koken. Dit zal sowieso op prijs worden gesteld, want niets is zo heerlijk als thuiskomen en direct aan kunnen schuiven. Het is wel het beste om hier duidelijke afspraken over te maken. Hoort bij het aanbod ‘Ik kook vanavond voor jullie’ ook de afwas? En het doen en betalen van de boodschappen? Mocht een huisgenoot onvermurwbaar zijn en de rekening niet willen delen, doe dan een beroep op de redelijkheid van de huisgenoot. Bij de uitleg van een overeenkomst moet namelijk niet alleen gekeken worden naar naar de taalkundige uitleg van de overeenkomst, maar ook naar de bedoeling van de partijen en hun wederzijdse verwachtingen daaromtrent. Hierin herken je misschien het Haviltex-criterium. Het aanbod om voor je huisgenoten te koken, moet zo worden uitgelegd dat jij het daadwerkelijke koken voor je rekening neemt, maar dat het heel redelijk en billijk is dat de rekening wordt gedeeld en dat de afwas samen gedaan wordt.

Taart voor een vervelende huisgenoot

Mocht je in een creatieve bui zijn en iets willen bakken, dan zul je je huisgenoten zeker verblijden met een heerlijk geurende appeltaart. Heb je een minder lekkere cake gebakken, speciaal voor die ene vervelende huisgenoot, zorg dan wel dat deze door de juiste huisgenoot wordt opgegeten. Belandt deze cake namelijk bij de verkeerde persoon, dan kan dit nog wel eens nare gevolgen hebben. Dit overkwam de boze inwoner van Hoorn in het arrest De Hoornse taart, die een vergiftigde taart stuurde naar de marktmeester met wie hij ruzie had (don’t try this at home). Hij bedacht na het versturen van de taart dat het mogelijk was dat niet de marktmeester zelf, maar de vrouw van de marktmeester van de taart zou eten. Hij neemt deze kans voor lief. De vrouw van de marktmeester overlijdt na het eten van de vergiftigde taart en de boze inwoner wordt veroordeeld voor moord. Hier was sprake van voorwaardelijk opzet. De wil van de dader was niet direct gericht op het intreden van een bepaald gevolg, maar hij stelde zich willens en wetens bloot aan de aanmerkelijke kans dat een dergelijk gevolg zou intreden. In dit geval was dat de kans dat de vrouw van de marktmeester zou overlijden. Pas dus op waar je jouw ‘lekkere gebakken taart’ neerzet!

Zo zie je maar dat de arresten van de Hoge Raad nog van pas komen in het dagelijks leven van een student!

 

Reageer op dit bericht

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×