Mijn stage bij Houthoff Buruma

De spraakmakende zaken, het niveau en de werkmentaliteit van de Zuidas trokken mij vanaf het begin van de studie al aan. Een stage bij een groot kantoor stond dus al even op de planning, zodat ik aan den lijve zou kunnen ondervinden of dit echt bij me zou passen. Na een aantal recruitmentactiviteiten, waaronder de Juridische Bedrijvendag Nijmegen en The Game, viel de keuze op Houthoff Buruma.

De sollicitatie

Op het moment van schrijven heb ik nog maar twee weken van de stage te gaan. De tijd is echt voorbijgevlogen. Ongeveer een half jaar geleden had ik het sollicitatiegesprek nog, waar ik met een nieuwe jumpsuit en hoge hakken vol spanning het gesprek aanging met twee advocaten uit de Studentstage Commissie. Het was een erg prettig gesprek waarin zowel persoonlijke als inhoudelijke onderwerpen aan bod kwamen. De zenuwen hadden me niet te pakken gekregen en het ging eigenlijk best goed! Op de terugweg in de trein staarde ik nog enigszins beduusd uit het raam. Zou het gelukt zijn?

De volgende dag kwam het verlossende nieuws; in september en oktober mocht ik een studentstage gaan lopen op de sectie Dispute Resolution bij Houthoff Buruma!

Het begin

Na een hele volksverhuizing, mijn hele Zuidas-proof garderobe moest mee, ben ik op 31 augustus ingetrokken in het appartement van Houthoff Buruma. Een luxe stek voor een student, recht tegenover het kantoor. Ik deel het met een van de andere negen student-stagiaires (stusta’s). Een hele leuke meid die toevallig op dezelfde sectie stage loopt als ik.

De eerste dag stond vooral in het teken van kennismaking. Ik heb de andere stusta’s ontmoet en samen hebben we een voorstelronde gemaakt door het hele kantoor. Het viel me meteen op dat iedereen de tijd voor ons nam, zowel partners als advocaat-stagiaires. De sfeer was heel open een laagdrempelig, iedereen spreekt elkaar met je en jij aan.

Aan het werk

Op de tweede dag startte het echte werk, al snel stroomden de opdrachten binnen. Ik heb notities (soort essays) geschreven en literatuur- en jurisprudentieonderzoeken gedaan. Zo heb ik de mogelijkheid van een concernenquête onderzocht, een notitie geschreven over de vraag of er in een bepaalde zaak een toerekende volmacht was verleend en een concept-faillissementsaanvraag opgesteld. Het werk dat je als stusta doet is dus heel erg leerzaam!

Een groot voordeel van stage lopen op de sectie Dispute Resolution (Litigation) vind ik dat je veel verschillende rechtsgebieden voorbij ziet komen.  Alle geschillen komen immers  bij deze sectie terecht. Zowel verbintenissenrecht als ondernemingsrecht, maar ook goederen-, bestuurs-, mededingings-, insolventie- en tuchtrecht hebben de revue gepasseerd. Het ene vind ik dan natuurlijk wel leuker dan het andere, maar dat is ook goed om te weten!  Soms kun je na een opdracht ook mee naar de zitting van de betreffende zaak. Het meemaken van zo’n pleitspektakel is al erg leuk om mee te krijgen, zeker als je een van de partners in actie ziet.

Gezelligheid

Behalve werken, wordt er natuurlijk ook geborreld op kantoor! Iedere vrijdagmiddag is er de vrijmibo in de kantoorbar op de zesde verdieping. Op het begin keek ik nog enigszins de kat uit de boom en kletste ik vooral met de andere stusta’s, maar na een paar dagen ken je steeds meer mensen van de lunch en koffiemomentjes. Voor je het weet  ouwehoer je plat gezegd net zo gezellig met de advocaten! Aanstaande vrijdag is het grote SMO (Stagiaire Medewerkers Overleg). Overleg is een wat misleidende term, want het staat eigenlijk voor het grootste evenement voor alle advocaat-stagiaires ,advocaat-medewerkers en stusta’s van de kantoren van Houthoff Buruma in Amsterdam en Rotterdam. Het is zelfs met een heuse verkleedpartij, waar al weken over gesproken wordt. Hier heb ik mega veel zin in!

Tot nu toe kan ik zeker zeggen dat ik een goede keuze heb gemaakt om te solliciteren bij Houthoff Buruma. Helaas zit de stage er voor mij alweer bijna op; ik kan het zeker iedereen aanraden!

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×