Mijn stage bij de Rabobank

Wat bezielde mij? Net na een bankencrisis, in een tijd van MKD-derivaten en manipulatie met libor-rente stage te lopen bij een bank. Heel simpel: de Rabobank is een van de deelnemende kantoren aan de Duale Master Onderneming & Recht. In dat kader heb ik twintig weken lang stage gelopen als bedrijfsjurist, maar wel een bijzondere variant daarvan: bankjurist bij de Centrale Coöperatie Raiffeisen-Boerenleenbank.

Ter illustratie, en omdat een bank een ietwat andere structuur kent dan een advocatenkantoor wil ik jullie graag meenemen in de opbouw van de afdeling Juridische Zaken (JZ) van de Rabobank. Grofweg zijn er drie takken te onderscheiden: Allereerst Corporate legal, deze afdeling adviseert de bank en aangesloten entiteiten over ondernemingsrechtelijke onderwerpen, corporate governance en toezichtvraagstukken, maar ook zijn ze nauw betrokken bij overnames en (des)investeringen. De tweede tak is JZ Retail. Deze afdeling geeft juridische ondersteuning aan lokale Rabobanken. Ten slotte kent de Rabobank de afdeling JZ Wholesale Rural & Retail. Deze afdeling houdt zich onder meer bezig met de juridische aspecten van financieringen in het hogere marktsegment, IPO’s (Initial public offering) en het aantrekken van geld voor de bank op de markt. Binnen de afdeling JZ Wholesale Rural & Retail heb ik plaatsgenomen in team lending. Dit team richt zich specifiek op financieringen voor (internationale) bedrijven met een omzet van meer dan 250 miljoen euro.

Het werk bij een bank is van andere aard dan bij een advocatenkantoor. Je hebt slechts één cliënt: de bank zelf. Je adviseert over transacties, stelt financieringsovereenkomsten op en neemt plaats in het dealteam. Je bent dus transactiejurist. Dit neemt een bijzondere dynamiek met zich mee: alles draait uiteindelijk om de closing. Opmerkelijk is dat je, veel meer dan in de advocatuur, een ondersteunende rol hebt. Zo is het goed denkbaar dat de perfecte juridische oplossing die je gevonden hebt niet de beste oplossing voor de bank is. Er wordt altijd een commerciële afweging gemaakt, waardoor het kan voorkomen dat er een iets minder perfecte juridische constructie wordt gebruikt.

Net zoals bij ieder groot bedrijf is de begeleiding van stagiaires goed te noemen. In de eerste paar weken ben je als stagiair voornamelijk aan het acclimatiseren. Je kent de modelovereenkomsten nog niet en zelfstandig contact met de interne klant heb je nog niet. Naarmate de tijd verstrijkt (waarbij ik het geluk had om twintig weken stage te lopen) ga je steeds zelfstandiger opereren, tot een niveau waarop je werkzaamheden op die van een junior jurist beginnen te lijken. De juristen van je team begeleiden je in je opdrachten, maar geven je daarnaast ook voeling mee voor de functie van bankjurist.

In mijn twintig weken stage heb ik juridisch inhoudelijk een stap kunnen zetten. Je ziet de top van de financieringspraktijk, en leert werken met de juridische constructies die daar in worden gebruikt. Ook ben ik meer te weten gekomen over hoe een bank functioneert, en wat de rol van een jurist daar in kan zijn. Tenslotte heb ik vooral een hele leuke tijd gehad, leuke mensen leren kennen en toffe borrels meegemaakt. Aan iedereen die zich enigszins interesseert in één van de rechtsgebieden waar een bank actief op is wil ik het volgende meegeven: overweeg een stage bij een van de Nederlandse grootbanken.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×