Een juridische zomer in Curaçao

De afgelopen zomer was dan eindelijk het moment aangebroken: een student-stage in Curaçao. Een bijzondere gelegenheid om de advocatuur van dichtbij te zien in een Caribische context. Een bruisende zomer kan ik wel zeggen. Overdag werkzaam bij Van Eps Kunneman Van Doorne (hierna: ‘VEKVD’), een toonaangevend advocatenkantoor in Caribisch Nederland en als je na je werkdag het kantoor uitliep, begon de vakantie: altijd zon en een ontspannen sfeer.   

Keuze voor Curaçao

Na reeds twee stages te hebben afgerond in Nederland, leek het me een bijzondere uitdaging om een keer stage te lopen in het buitenland. Curaçao was (en is) daarvoor in mijn ogen een ideale keuze. Enerzijds is er sprake van een compleet andere cultuur en land, anderzijds spreken de inwoners de Nederlandse taal en is het Caribische recht tot op zekere hoogte vergelijkbaar met het Nederlandse recht. Curaçao is daarmee aldus een mooie mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen, waarbij de studie Nederlands recht goed bruikbaar is.

Het eiland Dushi Kòrsou (het mooie Curaçao)

Op 20 juni jongstleden was het dan eindelijk zover. Met mijn koffer in mijn hand en mijn reisgids op zak vertrok ik naar Hato Airport in Willemstad. Eenmaal aangekomen en op weg van het vliegveld naar mijn studentenverblijf viel het direct al op dat Curaçao een bruisend eiland is. Door het mooie klimaat en de vele andere studenten op het eiland is er in Curaçao namelijk altijd wel wat te doen. Van uitgaan en strandfeestjes met medestudenten tot simpelweg genieten op van één van de vele mooie stranden: de ontspannen sfeer is er altijd.

Het kantoor en de werkzaamheden

Een dergelijke ontspannen sfeer verwachtte ik ook tegen te komen bij VEKVD. De praktijk bleek toch anders te zijn, maar dan in positieve zin. De werkdruk is namelijk te vergelijken met die van een gemiddeld groot Nederlands advocatenkantoor, waardoor er genoeg te doen is. Daarnaast zijn de werkzaamheden erg divers. Waar je in Nederland al gauw onderdeel bent van een specifieke sectie, ben je bij een advocatenkantoor op Curaçao vaak onderdeel van een groter geheel, waardoor je gevarieerd werk doet. Het voordeel hiervan is dat indien je nog niet precies weet welk vakgebied je het meest aanspreekt, je op deze wijze makkelijk in aanraking komt met verschillende vakdisciplines.

Een groot verschil met de advocatuur in Nederland is de manier van zaken doen. Waar in Nederland maanden tot jaren gediscussieerd kan worden om een minnelijke schikking te bereiken, is in Curaçao een dergelijke deal, nu en dan met een omvang van enkele honderden miljoenen dollars, soms in een dag gesloten. Opvallend is dat indien de deal eenmaal gesloten is, de faciliteiten om deze te bewerkstelligen (bijvoorbeeld het bankenverkeer of kadasters) over het algemeen minder gestroomlijnd, of althans langzamer, werken dan in Nederland. Zoals een advocaat bij VEKVD mij eens adviseerde: ‘keep calm and carry on’. Geduld is aldus, zeker op Curaçao, een schone zaak.

Het Caribische recht: vergelijkbaar, maar toch anders

Het zal niet verbazen dat het recht op Curaçao vergelijkbaar is met het Nederlandse recht. Sterker nog, het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden bevat het zogenaamde ‘concordantiebeginsel’, waardoor – kort gezegd- binnen het Koninkrijk het recht zoveel gelijk mogelijk moet worden uitgelegd, waarbij bijkomstig de Hoge Raad in veel gevallen ook de hoogste rechterlijke instantie is.

Toch zijn er ook zeker (veel) verschillen. Sinds 10 oktober 2010 (vaak in de wetgeving aangeduid als 10-10-10) bestaan de Nederlandse Antillen niet meer als staatkundige eenheid en is er daarmee sprake van lappendeken aan regelgeving.  Zo heeft Curaçao haar eigen wetboek, net zoals in Aruba, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustasius en Saba) dat het geval is. Vanwege de overeenkomsten wordt vaak Nederlandse  rechtspraak en literatuur gebruikt, maar moet altijd de vertaalslag gemaakt worden naar het recht van het relevante eiland. Zo is bijvoorbeeld op Curaçao het Nederlandse Burgerlijk Wetboek, Boek 3 voor een groot deel overgenomen, maar kent Curaçao bijvoorbeeld geen fiduciaverbod. Altijd even checken dus.

Afsluiting

Al met al is Curaçao een bijzondere gelegenheid om internationale ervaring op te doen en toch gebruik te kunnen maken van de studie het Nederlandse recht. Door de relatieve kleinschaligheid van de advocatenkantoren worden er veel vakdisciplines beoefend, hetgeen ideaal is als je nog je keuze moet maken voor een afstudeerrichting of de  richting van je loopbaan na de studie. Daarnaast is het zo dat nadat de stagedag voorbij is, het vanwege de zon en ontspannen sfeer lijkt alsof het altijd vakantie is. Aldus meer dan genoeg reden om dit mooie eiland eens een juridisch bezoekje te brengen.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×