Juridisch secretaresse

Veel rechtenstudenten gaan aan het einde van hun bachelor of in hun master stage lopen om zo kennis te maken met de juridische praktijk. Maar ook in de eerste jaren van je studie kun je van alles doen: van juridisch adviseur bij een rechtswinkel tot een bestuursjaar en van pleiten bij een pleitgenootschap tot een baantje als buitengriffier. Om de Nijmeegse (jongerejaars) rechtenstudent een beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is, zullen er de komende tijd wat artikelen online komen met ervaringen van studenten. Met een mooie cijferlijst alleen kom je er immers niet: persoonlijke ontwikkeling door middel van nevenactiviteiten is minstens zo belangrijk. Deel 1 van ‘De actieve rechtenstudent’.

Na mijn eerste jaar heb ik via via een vakantiebaantje kunnen bemachtigen bij een advocatenkantoor als juridisch secretaresse. Dat beviel mij goed en daarom ben ik, toen ik in mijn tweede jaar een “vaste” bijbaan wilde, gericht gaan zoeken naar soortgelijk werk bij een kantoor in Nijmegen. Veel websites heb ik afgestruind en toen ik stuitte op een vacature waarin gevraagd werd om WO-rechtenstudenten ter ondersteuning van het juridisch secretariaat, heb ik meteen gesolliciteerd. Na een leuk sollicitatiegesprek werd ik aangenomen.

Het leuke aan dit werk is dat je van alles voorbij ziet komen. Als oproepkracht word ik ingezet waar en wanneer dat nodig is, waardoor ik op verschillende afdelingen werk. Dat is de ene keer ondernemingsrecht en de andere keer insolventierecht of bouwrecht. Het werk bestaat voornamelijk uit het beantwoorden van de telefoon en het uitwerken van dictaten. Dat kunnen brieven aan cliënten of de rechtbank zijn, maar ook processtukken. Dat komt goed van pas bij het schrijven van een stuk voor het vak Rota. Op de afdeling insolventierecht ben je bijvoorbeeld ook bezig met het bijhouden van crediteurenlijsten van gefailleerden, waardoor het vak Burgerlijk recht ineens veel meer gaat spreken.

Het werk is niet moeilijk, maar op een drukke dag kan het nog wel eens hectisch zijn: stukken die op tijd naar de rechtbank moeten, cliënten die om het kwartier aan de telefoon hangen omdat ze hun advocaat dringend moeten spreken… Ondanks de hoge druk moet je dan nog wel nauwkeurig kunnen werken. Je moet er toch niet aan denken dat je per ongeluk een brief die bestemd is voor de cliënt naar de wederpartij stuurt! Verder is het erg belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst en geen spelfouten maakt.

Doordat het kantoor werkt met een pool van meerdere oproepkrachten, zijn de momenten waarop ik werk erg flexibel. Het is goed te combineren met de studie en meestal weet ik ruim van tevoren wanneer ik nodig ben. En ook niet onbelangrijk: het verdient best lekker. Kortom, ik kan dit werk iedere rechtenstudent met belangstelling voor de praktijk aanraden!

Reageer op dit bericht

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×