Mijn student-stage binnen de advocatuur

De één schreeuwt al aan het begin van zijn studie van de daken dat hij advocaat wil worden. De ander – het gros – is wat voorzichtiger met het aannemen van die stelling. ‘Past de advocatuur wel bij mij?’ of ‘Vind ik het recht dermate interessant dat ik daar mijn ‘hele leven’ mee bezig wil zijn?’. Dit is een kleine greep aan twijfels die menig rechtenstudent door zijn hoofd heeft laten spoken. Ook ik heb mezelf betrapt op deze twijfels. Maar op welke manier kom je erachter of iets wel of niet bij je past? Juist. Door het zelf te ervaren. Loop stage!

Mijn student-stage

Een aantal weken geleden reisde ik af naar Venlo om te starten met mijn student-stage bij Boels Zanders Advocaten. De boemeltrein deed – tot mijn grote verbazing – zijn werk en mijn studentenfiets stond klaar op het station in Venlo om mijn reis naar het kantoor te voltooien. Of ik om 9 uur aanwezig wilde zijn. Na het eerste gesprek, waarbij de verwachtingen over en weer werden uitgesproken, kreeg ik een rondleiding door het kantoor. Ik werd gelijk aan alle aanwezige medewerkers voorgesteld. Iedereen nam even de tijd voor me, of het nou een advocaat-stagiair was of een partner, dat maakte geen verschil. Mij werd op het hart gedrukt altijd binnen te blijven lopen met vragen. Wilde ik ergens mee naartoe? Dan moest ik dat zelf proberen te regelen. Challenge accepted. Zo’n vijftig namen (het kantoor telt zo’n dertig advocaten en twintig stafondersteuners) en heel wat smalltalk later, ontmoette ik de andere student-stagiaires. Ik nam bij hen plaats en kon aan de slag!

Aan de slag. Waarmee?

Als student-stagiaire voer je ondersteunende werkzaamheden uit voor de advocaten. Je schrijft memo’s waarin je een juridisch probleem in kaart brengt en deze mogelijkerwijs oplost. Dat doe je door middel van literatuur- en jurisprudentieonderzoek. Daarnaast krijg je andere opdrachten, zoals het opstellen van een dagvaarding, het schrijven van een pleitnota of het schrijven van een advies voor een cliënt. Zo heb ik een advies opgesteld voor een zorgaanbieder en zocht ik uit of een werkgever voldoende ‘munitie’ had om een werknemer te ontslaan op grond van disfunctioneren. Tevens deed ik onderzoek naar de omstandigheden waaronder iemand als feitelijk bestuurder kan worden aangemerkt. Allerlei vraagstukken komen voorbij, en het leuke is: je geeft zelf aan op welk rechtsgebied jouw interesse ligt.

3,2,1… Actie

Uiteraard zit je niet enkel memo’s te schrijven achter een computer. Er gebeurt namelijk veel meer in advocatenland. Het contact met de cliënt is in principe het vertrekpunt. Voordat een samenwerking wordt aangegaan, wordt er allereerst een kennismakingsgesprek gevoerd. De klik moet er zijn, anders gaat de vlieger niet op. Na een kennismakingsgesprek starten partijen een samenwerking en gaan zij opzoek naar een oplossing voor het juridische probleem van vandaag.

Het contact staat, ook gedurende de rit, centraal. Binnen kantoor vinden dagelijks cliëntgesprekken plaats. Zelf heb ik onder andere mogen aanschuiven bij een gesprek met de bestuurders van een bedrijf dat zich momenteel in sneltreinvaart ontwikkelt. De bestuurders zochten naar een nieuwe bedrijfsstructuur. Nieuwe bv’s waren in oprichting en de management- en aandeelhoudersovereenkomsten werden opgesteld. De gesprekken met deze cliënten gaan snel. Het is dus van belang snel te kunnen schakelen, want het ene na het andere juridische begrip passeert de revue.

‘Als ik advocaat zeg, zeg jij?’  –  ‘Zitting’

Het eerste beeld dat menigeen heeft bij het beroep ‘advocaat’, is het beeld van een advocaat die in volle glorie staat de pleiten voor het belang van zijn cliënt. Deze advocaat heeft veelal wat weg van Harvey Specter en veegt maar al te graag de vloer aan met zijn confrère.  Hoezeer dit ook een vertekend beeld oplevert van de Nederlandse rechtspraak, kunnen het ontbreken van helder verhaal en een zelfverzekerde houding je niettemin de das omdoen. Het is de taak van de advocaat om de rechter mee te krijgen met zijn verhaal. Met enkel juridische kennis win je het niet. Hoewel Boels Zanders Advocaten voornamelijk een adviespraktijk kent, is de procespraktijk gelukkig niet geheel onderbelicht gebleven gedurende mijn stage. Zo heb ik het zuiden van het land afgereisd voor zittingen bij Gerechtshof DenBosch en de rechtbanken Tilburg, Eindhoven en Roermond.

Overigens heb je als advocaat niet enkel in de rechtszaal een zelfverzekerde houding nodig. Als advocaat komt het namelijk niet onregelmatig voor dat je wordt uitgenodigd om een presentatie te geven. Denk aan lezingen op universiteiten, bij werkgeversverenigingen of op congressen. Zo ben ik laatst met een curator mee geweest die een lezing gaf over een opmerkelijk en ingewikkeld faillissement. We waren daar niet enkel om naar hem en de bedrijfsleiding van het doorgestarte bedrijf te luisteren, maar we kregen ook een rondleiding door een grote fabriekshal van een ijzergieterij.  Zo kom je nog eens ergens!

Mijn ervaring

Al met al is een student-stage erg leerzaam. De rechtenstudie voorziet je van een kapstok waar je alle juridische kennis aan op kunt hangen, maar pas in de praktijk zullen alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Voordat ik aan mijn stage begon, had ik voor mezelf nog niet duidelijk welke richting ik op wilde tijdens mijn master. Nu, een aantal weken later, heb ik dat wel. Mission accomplished! Gelukkig is een student-stage niet alleen erg leerzaam, maar zeker zo gezellig. Op kantoor wordt genoeg gelachen, er wordt ’s middags een uur geluncht en iedere week wordt – onder het genot van een drankje – afgesloten met een VrijMiBo.

Tijdens dit schrijven heb ik nog twee weken stage in het vooruitzicht, maar ik kijk nu al met een glimlach terug op mijn student-stage. Opgelucht kan ik zeggen: ‘Ja, de advocatuur past bij mij’.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×