Pleur op?

Al een tijdje mag Donald J. Trump zichzelf president van de Verenigde Staten noemen. Er valt veel over hem te zeggen maar hij voegt wel de daad bij het woord, elke verkiezingsbelofte dient waar gemaakt te worden. Zo zal de muur er daadwerkelijk komen, de Mexicanen gaan er voor betalen en de eerste stappen om Obamacare te ontmantelen zijn genomen.[1] Dit is slechts het begin, de verandering waar het Amerikaanse volk voor heeft gekozen zal komen.

Verkiezingen in Europa

Ook in Europa staan dit jaar in diverse landen verkiezingen op de agenda. Waar een jaar geleden extreme scenario’s als Brexit en het presidentschap van Trump nog een onwaarschijnlijke uitkomst leken te zijn, is op dit moment duidelijk dat alles een stuk onvoorspelbaarder kan lopen dan verwacht. Daarom nu de vraag wat ons te wachten staat, is het waarschijnlijk dat in Europa ook een dergelijke verandering zal plaatsvinden?

Verkiezingen in Oostenrijk afgelopen jaar leken nog het tegendeel te bewijzen. Daar won de linkse kandidaat met een duidelijk verschil, Van der Bellen als pro-Europese kandidaat versloeg zijn rechtse opponent Hofer.[2] In Nederland lijkt de PVV opgeklommen te zijn tot de grootste partij in de peilingen, de mogelijkheid bestaat dus dat zijn partij in maart als winnaar uit de komende verkiezingen zal komen. Wanneer we verder kijken in Europa zien we al enige tijd meerdere populistische partijen die winnen aan aanhang. Zo bestaan onder andere het Front National in Frankrijk onder leiding van Marine le Pen, in Italië Matteo Salvini van Lega Nord, en in Duitsland Frauke Petty van het Alternative für Deutschland. Belangrijke standpunten waar deze partijen zich op lijken te richten is het beschermen van het eigen volk middels een streng beleid tegen migranten en een afkeer van de grote invloed van de Europese Unie.[3] Dit zou een breuk betekenen met het beleid zoals veel Europese landen dit nu kennen. Dat al deze partijen voor een grote verassing kunnen zorgen dit jaar, lijkt na voorbeelden als Brexit, het Oekraïne-referendum en referendum in Italië niet onwaarschijnlijk.

Populisme

De oorzaak voor het groeiende populisme kan verklaard worden vanwege uit feit dat mensen zich niet meer verbonden voelen met de bestuurders van het land. Zo leeft bijvoorbeeld het gevoel dat met de Europese Unie de lidstaten veel macht uit handen genomen wordt, waar men in verhouding weinig voor terug ziet.[4] Veel maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen hebben de situatie voor de gewone bevolking verslechterd en hen hard getroffen. De bovenlaag van de bevolking merkte hier echter weinig gevolgen van wat voor veel onvrede heeft gezorgd. Het populisme zou een corrigerende werking kunnen hebben op de democratie. Door de afkeer jegens de huidige partijen wordt het belang van inspraak van het volk benadrukt in de democratie weer benadrukt. Hiermee wordt het huidige bestuur van het land gedwongen kritisch naar haar eigen handelen te kijken. Het tegen antwoord dat populistische partijen geven op de huidige problemen in de samenleving lijken vaak echter verder te gaan dan wellicht nodig is en zijn daarnaast niet altijd in overeenstemming met de waarden van de rechtstaat.[5]

Uit de regionale verkiezingen in Frankrijk enkele jaren terug al, blijken dergelijke oorzaken inderdaad te hebben geleid tot het succes van het Front National. Ook zij heeft strenge standpunten met betrekking tot migratie. Daarnaast spreekt zij mensen aan met haar anti-Europese houding. Het idee leeft sterk onder de bevolking dat Europa zich niet met de bevolking bemoeit en voornamelijk gericht is op geld. Dit heeft dan ook tot een overwinning voor het Front National in bijvoorbeeld de stad Hayange geleid. Daar blijkt zij ook daadwerkelijk wat voor de bevolking te hebben betekend, zij heeft maatregelen kunnen nemen waar de bevolking behoefte aan had. De tevredenheid van de bewoners  is daarmee ook gestegen.[6] Daarmee lijkt zij het antwoord te kunnen geven op de ontevredenheid die onder de bevolking leeft.

Ook de AFD in Duitsland heeft veel anti-islam standpunten en een euro kritisch standpunt. Zij is voorstander van het verlaten van de EU wanneer deze niet een aantal grondige hervormingen zal ondergaan. Sinds de vluchtelingencrisis in Duitsland  groeide haar aanhang snel, duidelijk werd dat het huidige beleid jegens immigranten niet volstond. Bij de deelstaatverkiezingen heeft zij al laten zien een steeds grotere aanhang te hebben.[7] Ook in Duitsland slaan dergelijke standpunten dus aan. Het laatste voorbeeld wat hierbij genoemd kan worden is natuurlijk ook het referendum in Italië waarbij Matteo Renzi zijn lot aan de uitkomst verbond. Het referendum diende een aantal grondwetswijzigingen door te voeren, maar werd een symbool voor een stem tegen Europa. Na de uitkomst van het referendum bleek duidelijk de afkeer van de Italiaanse bevolking tegen de Europese Unie. Daarmee wordt in Italië gevreesd voor de gevolgen op de financiële markten, ook gezien de problemen waarmee Italiaanse banken al langere tijd te maken hebben.[8]

Nu is het de vraag of dit een gerechtvaardigde vrees is. ING bijvoorbeeld lijkt het scenario dat Italië de Europese Unie verlaat wel te overwegen. Zij anticipeert op het feit dat enkele EU-lidstaten de eurozone zouden kunnen verlaten, vooruitkijkend naar de verkiezingen in Italië en Frankrijk. Mochten daar partijen die anti-Europees zijn de grootste worden en eventueel de Eurozone verlaten, dan zullen de leningen in die landen omgezet worden in een zwakkere valuta. Dit kost ING mogelijk veel geld. Desondanks stelt zij wel dat zij dit risico kleiner acht dan enkele jaren geleden. Toch is men nu schijnbaar voorzichtiger.[9] Een dergelijk scenario lijkt wellicht niet meer zo onwaarschijnlijk na de gebeurtenissen van afgelopen jaar.

Dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om voor een verrassing te zorgen de komende verkiezingen lijkt zeker. Nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt en Trump echt zijn muur gaat bouwen op de grens van de V.S. en Mexico lijken de meest onwaarschijnlijke scenario’s niet meer zo onwaarschijnlijk. We zullen moeten afwachten hoe de aanloop naar de verkiezingen zullen verlopen en of Europese landen eventueel elkaars voorbeeld zullen volgen.

 

 

 

[1] http://www.nu.nl/dvn/4412922/overzicht-beslissingen-heeft-trump-toe-genomen.html

[2] http://nos.nl/artikel/2146504-linkse-kandidaat-wint-presidentsverkiezingen-oostenrijk.html

[3] http://www.hpdetijd.nl/2016-12-06/de-revival-van-rechts-in-europa/

[4] http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2113714-populistische-partijen-in-heel-europa-in-opmars.html

[5] http://www.vpro.nl/programmas/bureau-buitenland/lees/nieuws/-Populisme-dat-macht-verwerft-is-heel-link-.html

[6] http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2145012-de-druppel-was-het-verraad-van-de-arbeiders-door-links.html

[7] https://fd.nl/economie-politiek/1150186/partijprogramma-afd-islam-hoort-niet-bij-duitsland

[8] http://nos.nl/artikel/2146563-renzi-verliest-referendum-italie-en-treedt-af.html

[9] http://www.volkskrant.nl/economie/ing-bereidt-zich-voor-op-euro-exit~a4451720/

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×