Terugblik: Nijmegen de afgelopen vijf jaren

Vanaf het vieren van het zeventiende lustrum tot aan nu heeft de tijd in de stad Nijmegen niet stilgestaan. De stad heeft het nodige meegemaakt en een wind van verandering heeft in Nijmegen flink gewaaid de afgelopen vijf jaren.

In dit artikel leest u over de gebeurtenissen en ontwikkelingen die in Nijmegen hebben plaatsgevonden de afgelopen vijf jaren. De hoop is bij u de herinneringen met daarbij horende emoties te doen herleven of u te doen stilstaan bij het feit dat de stad Nijmegen altijd onderhevig zal zijn aan verandering.

Op 1 januari 2016 stelde het CBS het inwonersaantal van Nijmegen vast op 172.064 inwoners. Dit betekende dat in vijf jaar tijd het inwonersaantal van de stad met bijna achtduizend personen is gestegen. Dit aantal is exclusief de drieduizend vluchtelingen die tot de zomer van 2016 verbleven in het vluchtelingenkamp Heumensoord. Het zal u niet verbazen dat een dergelijke stijging van het inwonersaantal hand in hand is gegaan met grootschalige uitbreiding van de stad, haar faciliteiten en haar infrastructuur.

Zo is de stad sinds 2013 ook bereikbaar via de nieuwe brug ‘de Oversteek’ en kunnen treinreizigers op het traject Tilburg-Nijmegen sinds 2014 in-en uitchecken bij het nieuwe station Nijmegen Goffert. Verder zijn er vele woningen gebouwd in het kader van de nog niet afgeronde projecten ‘de Waalsprong’ en ‘de Waalfront’ en heeft de SSHN (Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen) een aantal nieuwe studentencomplexen geopend (onder andere Orion, Talia en Mariënbosch).

Naast infrastructuur en woningen is er aan de stad nog aanzienlijk gesleuteld en zijn er verschillende voor Nijmegenaren herkenbare bedrijven verhuisd of vergaan. Zo heeft Plein ‘44 een volledig metamorfose gekregen, waarbij het plein volledig is bestraat met hobbelige, en tevens zeer omstreden, natuurstenen. Desondanks hebben hier grote ketens als Primark en KFC in Nijmegen voet aan wal gekregen. Ook is de Waalkade gered van de ondergang door de bouw van een nieuwe damwand, waardoor de kade hopelijk voor de komende jaren de strijd met het water van de Waal wint. Verder heeft poppodium Doornroosje na 44 jaar haar locatie aan de Groenewoudseweg verruild voor een gloednieuw gebouw bij het Centraal Station Nijmegen, terwijl discotheek The Matrixx haar deuren voorgoed sloot om plaats te maken voor de tot nog toe zeer rampzalige discotheek Monte Carlo.

De voor de Nijmegenaar meest aangrijpende kwestie blijft toch de redding van het frietkeetje op het Keizer Karel Plein. Nadat de gemeente aankondigde dat er geen plek was voor de cafetaria op het plein, sloegen Nijmegenaren jong en oud succesvol de handen in elkaar om de zo geliefde friettent met handtekeningen van de ondergang te redden. Desondanks verdween het oude knusse frietkeetje om na meer dan een jaar afwezigheid plaats te maken voor een kersverse frietkot. Jamal en consorten staan nu weer elke dag klaar om klanten te verblijden met een heerlijk authentieke ‘broodje spee’ of een ‘discodel’.

Ook het oude Honigcomplex staat nu op de lijst om gered te worden van de ondergang. In de afgelopen jaren is het complex namelijk uitgegroeid tot een succesvolle concentratie van cultuur, horeca, ambachtelijke en vrijetijdsbedrijven. Het is nu nog maar de vraag of het complex nog plaats gaat maken voor nieuwe woningen, zoals de gemeente heeft gepland.

In de stad Nijmegen is er de afgelopen vijf jaren ook genoeg voorgevallen. Zo heeft de stad in 2012 mogen vieren dat er een nieuwe burgemeester werd ingehuldigd. Met de heer Bruls als burgemeester heeft de stad onvergetelijke en betreurenswaardige gebeurtenissen meegemaakt. Zo hebben er in het Goffertpark feestelijke optredens van gerenommeerde artiesten plaatsgevonden. Zo deden de Red Hot Chili Peppers, Bruce Springsteen, Mumford and Sons, Snow Patrol en Selah Sue het park aan. Niettemin degradeerde in het naastgelegen Goffertstadion voetbalclub N.E.C. in 2014 na twintig jaar op het hoogste niveau gespeeld te hebben, om vervolgens één jaar later weer terug te keren in de eredivisie door met nauwelijks tegenstand kampioen te worden van de Jupiler League.

In 2012 vond er ook een kleine ramp plaats in Nijmegen. Nijmegenaren (en in het bijzonder rechtenstudenten) werden op 8 november in de vroege ochtend (na de maandelijkse borrel) grof gewekt door een gigantische ontploffing gevolgd door een langdurig luid geruis bij het gebouw van energieleverancier Electrabel. Tot ieders opluchting waren er op dat moment geen personen aanwezig en liep deze catastrofe met een sisser af.

Treurig was wel het overlijden van een icoon van de Nijmeegse binnenstad in 2015: ‘tamboerijnvrouw’ Oda le Noble. Toekomstige rechtenstudenten is helaas de kans ontnomen op een vrolijke foto en gesprek met deze vriendelijke eenling en het wandelen door de binnenstad zal nooit meer hetzelfde zijn zonder de verblijdende klanken van haar stem en tamboerijn.

De binnenstad kleurde in 2016 voor twee dagen echter knalroze toen de wielrenners van de Giro d’Italia in de stad finishten en de volgende dag weer op de Grote Markt het wielrennen hervatten. De stad verdiende tijdens deze feestelijke dagen bijna één miljoen euro doordat de bezoekersaantallen opliepen tot 41.500 mensen. Onvergetelijk was tevens de memorabele 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse in 2016 waarbij de Koning de lopers op de Via Gladiola binnenhaalde. Dezelfde Via Gladiola waar twee jaar eerder de organisatie en de gemeente besloten een sobere intocht te houden vanwege de vliegramp met de MH17. De fanfares liepen zonder muziekinstrumenten, maar onder luid gejuich van het publiek mee. De bewoners van de Via Gladiola bezorgden de lopers en toeschouwers echter toch een ‘feestelijke’ intocht door luidde partymuziek af te spelen.

In dit beknopte artikel heeft u mogen lezen wat er de afgelopen vijf jaren in Nijmegen zoal is gebeurd. Wat na het passeren van tijd doorgaans zal resteren, zijn onze herinneringen aan gebeurtenissen, plekken en personen. Herinnering aan het verleden kan gepaard gaan met vreugde, weemoed of andere gevoelens. De herinneringen die bij ons de meest intense emoties opwekken, zullen in ons geheugen voor altijd jong blijven. Zodoende wil ik u meegeven om niet louter te genieten ‘nu u nog jong bent’, maar vooral ook om de mooie herinneringen te blijven koesteren van de tijd dat u nog jong(er) was.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×