Presidentsverkiezingen in de VS: de basics

Na ruim tweeëneenhalve maand doorgebracht te hebben aan een law school in Chicago ben ik heel wat wijzer geworden over de politiek in de Verenigde Staten. De 58e presidentsverkiezingen zijn natuurlijk “BREAKING NEWS” en goed voor een heleboel gespreksstof. Ik heb de kans gehad in mijn colleges wat meer te leren over hoe deze beruchte verkiezingen nu eigenlijk echt werken. Gezien de verkiezingen dit najaar ook in Nederland de aandacht trekken wil ik de basics graag met jullie delen.

De kandidaten en de partijen

De 58e verkiezingen zullen plaatsvinden op 8 november, op deze dag zal de 45e president en de 48e vicepresident van de Verenigde Staten (hierna: VS) gekozen worden. Hillary Clinton is de kandidate voor de Democratische partij, de partij vormt geen ideologische eenheid. De partij is verdeeld in diverse fracties, van conservatief tot sociaal-liberaal. Clinton kan gerekend worden tot de ‘Nieuwe Democraten’, deze fractie is in het algemeen voor een sterk leger, meer sociale voorzieningen en een goed ondernemingsklimaat. Donald Trump is de kandidaat voor de Republikeinse partij. Ook in de Republikeinse partij is geen ideologische eenheid te vinden, de conservatieve fracties zijn in de meerderheid. Daarnaast zijn er ook nog minderheidspartijen, van deze minderheidspartijen nemen zo’n vijfentwintig kandidaten deel aan de verkiezingen, in veel staten zullen deze partijen niet eens op het stembiljet staan, er zal dan een mogelijkheid zijn om op een ‘write-in’ partij te stemmen. Doorgaans spelen deze kandidaten echter geen rol van betekenis.

De kandidaten van de twee grote partijen voor de vicepresidentspositie zijn Tim Kaine voor de Democratische partij en Mike Pence voor de Republikeinse partij. De president heeft de bevoegdheid om de vicepresident aan te stellen. De vicepresidenten hebben een debat gehad in de aanloop naar de verkiezingen, dit is van belang voor stemmers en voor de presidentskandidaten, omdat dit de stemmen voor hen kan beïnvloeden. De vicepresident is namelijk degene die instapt wanneer de president zijn functie niet meer kan vervullen.[1]

Andere politieke posities waarvoor gestemd zal worden

Op 8 november zal niet alleen gestemd worden voor het presidentschap, maar ook voor het Senaat, het Huis van Afgevaardigden en voor politieke functies binnen de staten. Hoewel veel stemmers niet het volledige stembiljet zullen invullen, stemmen de meesten wel voor de federale politieke aangelegenheden.

Het Senaat en het Huis van Afgevaardigden vormen samen het Amerikaanse Congres, dit is het wetgevende orgaan van de federale overheid in de VS.[2] Het Senaat heeft honderd zetels, alle vijftig staten vullen twee van de zetels. De senatoren worden elke zes jaar verkozen, maar zij maken deel uit van drie klassen. Iedere twee jaar vinden verkiezingen plaats en wordt een van deze drie klassen opnieuw verkozen.[3] Op 8 november zal dus een derde van het Senaat gekozen worden.

Het Huis van Afgevaardigden bestaat uit 435 leden. Aan de hand van een volkstelling die eens in de tien jaar plaatsvindt wordt bepaald hoeveel vertegenwoordigers iedere staat krijgt in het Huis van Afgevaardigden. Iedere staat krijgt ten minste een vertegenwoordiger. Ook de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden vinden twee jaarlijks plaats. Het hele Huis van Afgevaardigden wordt dan opnieuw verkozen.[4]

Presidentsdebatten

In aanloop naar de verkiezingen hebben drie presidentiële debatten en een vicepresidentiële debat plaatsgevonden. Vooral deze debatten hebben veel aandacht getrokken. Wanneer ‘predebate polls’ van eerdere verkiezingen vergeleken worden met de verkiezingsuitslag valt te concluderen dat deze debatten normaliter weinig invloed hebben op de verkiezingen.[5] Uit polls blijkt dat het vicepresidentsdebat zelfs nog minder invloed uitoefent.[6] De debatten vinden erg laat in de verkiezingen plaats, zo’n anderhalf jaar geleden waren de presidentskandidaten al bekend, vandaar dat veel stemmers hun mening over de kandidaten al gevormd hebben. Normaliter zijn de debatten zware discussies over ideologieën, politieke ideeën en politieke actualiteiten. De debatten werden dit jaar getekend door persoonlijke aanvallen, beschuldigingen en kritische vragen over bekwaamheid en competentie. Dat de presidentsdebatten voorgaande jaren weinig invloed hadden op de verkiezingsuitslag wil niets zeggen over 2016, de presidentsverkiezingen van 2016 zijn namelijk niet te vergelijken met andere jaren.[7] Het eerste presidentsdebat dit jaar zette het record van best bekeken debat in de geschiedenis van de VS, het debat had 84 miljoen kijkers.

De verkiezing

De president wordt in de VS niet rechtstreeks gekozen. Op 8 november zal formeel gezien niet de president gekozen worden, maar het kiescollege dat bestaat uit kiesmannen. Dit is het orgaan dat daadwerkelijk de president kiest. Het volk stemt niet op individuele kiesmannen, maar op een bepaalde partij. Het kiescollege dat de president kiest bestaat uit 538 kiesmannen, dat is de som van het aantal senatoren (50) en het aantal leden van het huis van afgevaardigden (435), plus drie extra zetels voor Washington D.C..[8] Het aantal kiesmannen in een staat is dus afhankelijk van het aantal leden dat de staat heeft in het Huis van Afgevaardigden. In de meeste staten gaat de verkiezing door de kiesmannen volgens het principe ‘First past the post’, dit houdt in dat degene die in de staat de meeste stemmen krijgt, alle stemmen van de kiesmannen in die staat krijgt.[9] Een lid van het kiescollege dat anders stemt dan de kiesman krachtens het mandaat van de staat zou moeten stemmen, wordt een ‘faithless elector’ genoemd. Het is afhankelijk van de wetgeving van de staat of dit strafbaar is en of de stem ongeldig verklaard wordt.

Voor de presidentskandidaten is het belangrijk om in de aanloop naar de verkiezingen veel campagne te voeren in de zogenoemde ‘swing states’. Dit zijn staten waarin geen van beide kandidaten een duidelijke meerderheid heeft. De ‘swing states’ in deze verkiezingen zijn: Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia en Wisconsin.[10] De uitslag van de verkiezingen op 8 november in deze staten zal het belangrijkste zijn voor wie van de kandidaten president zal worden.

Mogelijkheid tot het aanvechten van de verkiezingsuitslag

Trump opperde tijdens het laatste debat opnieuw dat hij de verkiezingsuitslag misschien niet zou accepteren. Kan Trump een ‘twijfelachtige’ verkiezingsuitslag aanvechten? Ja, in de VS kan een verkiezingsuitslag aangevochten worden. Dit is echter niet gebeurd sinds de negentiende eeuw.[11] Het is niet mogelijk om de verkiezingsuitslag op nationaal niveau aan te vechten, de verkiezingen worden namelijk beheerst door staatswetgeving. Het aanvechten van de uitslag zal dan ook niet in alle staten gebeuren. Waarschijnlijk zal alleen de uitslag in ‘swing states’ in dit geval worden bestreden.[12] De presidentskandidaat zal eerst om een hertelling vragen, wanneer deze niet plaatsvindt, kan hij naar de rechter in die staat stappen om een bevel tot hertelling te vragen. Voordat dit mogelijk is moeten er specifieke feiten aangetoond worden van bijvoorbeeld fraude of machtsmisbruik.[13] De verkiezingsuitslag aanvechten zal een prijzig en moeilijk proces zijn.

Kortom

De verkiezingen in de VS zijn op geen enkele manier vergelijkbaar met de verkiezingen in ons kikkerlandje, zoals iedere rechtenstudent of scholier die bij maatschappijleer heeft opgelet zou kunnen vertellen. Ik hoop wat opheldering gegeven te hebben over deze beruchte verkiezingen, naar verwachting kunnen we nog genieten van een aantal bizarre verhalen in het ‘BREAKING NEWS’ over de verkiezingen.

[1] http://constitutionus.com/

[2] http://constitutionus.com/

[3] http://constitutionus.com/

[4] http://constitutionus.com/

[5] http://www.nbcnews.com/storyline/2016-presidential-debates/do-presidential-debates-impact-election-outcomes-n653801

[6] http://www.cbsnews.com/news/vice-presidential-debate-2016-influence-on-elections/

[7] https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2016/09/26/how-could-monday-nights-debate-affect-the-election-lets-think-up-some-extreme-scenarios/?utm_term=.ffa982b7a9af

[8] http://constitutionus.com/

[9] De staten Maine en Nebraska zijn hier een uitzondering op.

[10] http://www.politico.com/2016-election/swing-states

[11] http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-elections/what-if-donald-trump-challenged-us-election-result-rigged-hillary-clinton-a7372066.html

[12] http://www.cnn.com/2016/10/20/politics/challenge-presidential-election-donald-trump-hillary-clinton/

[13] http://www.reuters.com/article/us-usa-election-trump-challenge-idUSKCN12K2UD

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×