Hoor wat flopt daar kind’ren

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Maar wat als de goedheiligman zelf – zoals de wet dat noemt – tekortschiet in de nakoming van zijn verbintenissen? Dan staat de club van hulpsinterklaas plots voor de kantonrechter in Groningen.

Onprofessioneel

Wat was er aan de hand? Een evenementenbureau organiseert voor vijf bedrijven het sinterklaasfeest en huurt daarvoor een hulpsint en wat pieten in. De bedrijven zijn unaniem ontevreden en hebben diverse klachten. Zo noemt de hoofdpiet enkele kinderen “sexy meisjes” en schuift zijn collega een juten zak over het hoofd van een vader. Verder moedigt de hulpsint kinderen aan om strooigoed zo hard mogelijk richting het publiek te gooien. Ook weigert hij een huilend meisje te troosten. Bovendien mist zijn afgeraffelde verhaal een duidelijke spanningsboog. Tot slot negeert hij achter de schermen alle medewerkers die als piet zijn uitgedost. De optredens zijn kortom “onprofessioneel en pedagogisch onverantwoord”.

Artistieke vrijheid

Naar aanleiding van al deze misstanden laat het evenementenbureau de factuur van het verhuurbedrijf onbetaald. Het verhuurbedrijf stapt naar de kantonrechter om betaling af te dwingen. Deze overweegt allereerst dat hulpsinterklazen en pieten een ruime artistieke vrijheid hebben, zolang zij maar als redelijk bekwame acteurs herkenbare figuren neerzetten. Binnen de grenzen van de goede zeden, de maatschappelijke zorgvuldigheid en het contract kunnen zij aan hun rol een eigen invulling geven. Persoonlijke voorkeuren voor Bram van der Vlugt of de vader van Toon Hermans zijn een kwestie van smaak, en daarover valt ook in de rechtszaal niet te twisten.

Gezag ondermijnen

De rechter vindt uiteindelijk dat deze artiesten geen grens overschrijden. In hun hoedanigheid mogen zij kinderen soms best aansporen om gezagsondermijnende dingen te doen. Dat hoort er zelfs wel een beetje bij. De strooiles en het zakincident zijn dan misschien geen culturele hoogtepunten, maar voor wanprestatie is echt meer nodig. Pas als het contract iets verbiedt of er reëel gevaar ontstaat, kan het evenementenbureau juridische actie ondernemen. Dat is hier blijkbaar niet zo, daarom veroordeelt de rechter het bureau tot betaling. Sinterklaasje loopt dus binnen met zijn knecht.

Het volledige vonnis leest u hier.

Meer lezen van Niek van de Pasch, lees hier zijn blogs. 

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×