Het verbod op gratis plastic tasjes

De Tweede Kamer heeft op 17 december ingestemd met een verbod voor winkeliers om gratis plastic tasjes te verstrekken. Dit verbod geldt sinds 1 januari 2016. Wie niet wil betalen voor een plastic tas, zal vanaf nu toch écht voorzien van een eigen tas de winkelstraten in moeten gaan. Wil je meer weten over de achtergrond van dit verbod en hoe het precies in elkaar steekt? Lees dan verder.

Plastic wordt gezien als de grootste milieuvervuiler. In de Grote Oceaan drijft een ‘plastic soep’ die 34 keer de grootte van Nederland heeft. In Nederland worden jaarlijks zo’n 3 miljard plastic tasjes gebruikt, dat zijn ongeveer 170 tasjes per persoon. Een groot deel van deze tasjes gaat na één keer gebruiken de prullenbak in. Een ander deel wordt zwerfafval en komt uiteindelijk in de natuur of in de zee terecht. Om deze grote verspilling van plastic tegen te gaan heeft de Europese Unie haar lidstaten de verplichting opgelegd om het gebruik van plastic tasjes te verminderen. In Nederland wordt aan deze verplichting voldaan door een verbod op gratis plastic tasjes in winkels per 1 januari 2016.

Winkeliers mogen plastic tasjes alleen nog tegen een (kleine) vergoeding verstrekken. Ook voor luxere papieren tassen die zijn voorzien van een dun plastic laagje geldt het verbod. Het ministerie adviseert een prijs van €0,25 voor een tasje. Dit is slechts een advies, winkeliers mogen de prijs zelf bepalen. Er kan dus voor gekozen worden om bij elke aankoop €0,01 voor een tas te rekenen, om hem vervolgens toch ‘gratis’ aan iedereen te kunnen meegeven. ‘Maar dat adviseren we winkeliers niet, want dan neem je bij consumenten de prikkel weg om geen tas meer te nemen’, zegt Femke den Hartog van branchevereniging voor winkeliers in non-food INretail.

Uitzonderingen                                        

Op het verbod gelden enkele uitzonderingen. Zo blijven de plastic tasjes voor verse groenten en fruit in de supermarkt gratis. Reden hiervoor is bescherming van etenswaren tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers. Tevens mogen de tasjes gratis worden verstrekt als ze de verspilling van etenswaren tegengaan. De tasjes moeten wel dunner dan 0,0015 millimeter zijn. Een andere uitzondering is de gesealde plastic tas op luchthavens. Omdat het verplicht is om vloeistoffen die men op de luchthaven koopt geseald mee het vliegtuig in te nemen, hoeft men voor deze tas niet te betalen.

Handhaving

Als winkeliers toch gratis tassen verstrekken aan hun klanten, riskeren ze een boete. Hoe hoog deze boete zal zijn is nog niet bekend gemaakt. Het verbod zal worden gehandhaafd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Omdat controleren van alle winkeliers natuurlijk veel tijd en moeite kost, is het mogelijk om online een melding te maken van overtreding van het verbod.

De tijd zal moeten leren of het verbod daadwerkelijk tot minder gebruik van plastic tasjes zal leiden. Mij lijkt het in ieder geval een goede stap op weg naar een schoner milieu.

Bron, bron, bron en bron

*foto: http://www.glamour.nl/lifestyle/wishlist/artikel/this-is-not-a-plastic-bag-2003

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×