Interview met Rob Oude Breuil

Door: ,

Bij Damsté advocaten – notarissen werken dagelijks meer dan honderd specialisten aan de meest uiteenlopende vragen van cliënten. Gedreven specialisten werken vanuit verschillende expertises nauw met elkaar samen en halen zo het beste in zichzelf en elkaar naar boven. Strafrechtadvocaat Rob Oude Breuil is een van deze specialisten. Na zijn studie Nederlands recht aan de universiteit Nijmegen is hij in dienst getreden bij Damsté advocaten – notarissen waar hij momenteel bijna zeventien jaar werkzaam is. Rob is gespecialiseerd in het strafrecht, waarbij het accent ligt op economische delicten.

Auteur: Maaike Past

Rob, bedankt voor de hartelijke ontvangst. je hebt net als de lezers van het blad aan de Radboud Universiteit gestudeerd, Kun je iets over jouw studietijd vertellen?
Ik studeerde Nederlands Recht, maar toen was het nog wel heel anders moet ik zeggen. Het systeem met bachelor en master was er nog niet. Iedereen deed drie jaar dezelfde vakken en daarna kon je in het vierde jaar zelf wat vakken kiezen. Deze vakken hoefden niet perse in dezelfde richting te zijn. Strafrecht vond ik echt niks toen. Ik had het in het tweede jaar gevolgd, maar vond het hartstikke saai. Dat omslagpunt is pas later gekomen.

Wat was dat omslagpunt voor jou?
Na mijn studie ben ik begonnen als advocaat-stagiair op de afdeling Vastgoed bij Damsté. Dit heb ik drie jaar gedaan en gedurende die tijd merkte ik dat ik strafrecht heel gaaf vond. Dat specialisme bestond nog niet binnen ons kantoor, dus dat ben ik toen gaan opzetten. Sindsdien behandel ik uitsluitend strafzaken. Dat klinkt misschien heel raar, dat ik vrijwel niks wist van het vakgebied toen ik binnenkwam bij Damsté. Maar als je als advocaat-stagiair aan de slag gaat, pik je het zo op. Binnen enkele maanden weet je er alles van. Op de universiteit leer je een bepaalde manier van denken. Als je dat onder de knie hebt, kun je elk rechtsgebied oppakken. Ik raad dan ook aan om die drie jaar als advocaat-stagiair vooral te gebruiken om te kijken wat je leuk vindt. Binnen ons kantoor is er de ruimte om te switchen, dus als jij binnen het strafrecht bent afgestudeerd en hier solliciteert op letselschade, dan is dat niet zo’n probleem omdat wij weten dat je zo wel weer op niveau bent, die overstap is snel gemaakt.

Hoe zou je Damsté omschrijven?
Ik werk nu ongeveer zeventien jaar bij Damsté en vind het een heel fijne werkplek. Er heerst hier geen hiërarchische cultuur, iedereen is gelijk aan elkaar. Uit de hoogte doen past ook niet binnen ons kantoor. In mijn sectie zijn er nu twee strafrechtadvocaten, mijn collega en ik. Wij worden ondersteund door twee secretaresses. Op deze manier houd je het klein, met korte lijntjes. Het feit dat ik hier na mijn studie in 2003 aan het werk ben gegaan en er nu nog steeds werk, zegt genoeg. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de kantoren in de Randstad is het hier gebruikelijk dat iedereen rond een uur of vijf, zes naar huis gaat.

Werken er veel mensen uit deze regio (Twente) bij dit kantoor?
In het begin merkte ik dat wel echt. Maar de laatste twee, drie jaar is de verhouding wel bijna fiftyfifty. Op het moment werken er mensen uit het hele land op dit kantoor, dat vind ik mooi om te zien. Ik heb ook bewondering voor mensen uit andere delen van het land die hier komen en een heel nieuw leven opbouwen. In het begin dacht ik dat die mensen vooral kwamen omdat er weinig werk was, op zo’n moment kijk je toch verder dan je eigen regio voor werk. Maar op dit moment loopt de advocatuur goed, dus het moet mensen ook wel echt aanspreken om hier te werken.

Je gaf net aan dat het bij Damsté gebruikelijk is dat iedereen rond een uur of vijf, zes naar huis gaat. Ben je thuis verder nooit bezig met werk?
Niet in het opzicht dat ik thuis nog veel nadenk over zaken, het gaat bij mij niet tussen de oren zitten. In het begin had ik dat wel, dan ben je nog bang om fouten te maken. Wel werk ik zo nu en dan ’s avonds thuis even door. Strafrecht is een drukke praktijk, je draait ontzettend veel zaken. Die zaken moeten een keer voorbereid worden. Soms moet je dan overwerken of er ’s avonds thuis voor gaan zitten. Ik ervaar dit gelukkig niet als vervelend.

Je bent advocaat in het strafrecht. Heb je binnen het strafrecht een specialisatie?
Nee, ik behandel veel uiteenlopende zaken. Van winkeldiefstal tot moord, maar met name  economische delicten voor grote bedrijven. En ook pro-Deozaken trouwens. Die variatie is leuk, maar soms ook lastig. Bedrijven willen bijvoorbeeld vaak direct advies. Het is niet altijd makkelijk om dat te doen als je daarnaast ook nog een drukke praktijk hebt. Ik heb wel eens zitten denken om helemaal te stoppen met het commune strafrecht, maar daarvoor vind ik het gewoon te leuk.

Hoe ontstaat de relatie advocaat-cliënt? Gaat dat via Damsté of word je zelf benaderd?
Via het kantoor komt er niet veel binnen bij mij. Bij andere rechtsgebieden wel, maar bij het strafrecht werkt dat anders. Strafrecht is mond-op-mondreclame.

Neem je dan ook iedere zaak die binnenkomt aan? En als je dan eenmaal met een zaak bezig bent, wanneer is de zaak voor jou geslaagd?
In beginsel neem ik iedere zaak aan. Weigering komt zelden voor, dan moet ik er gelijk bij het eerste gesprek geen goed gevoel bij hebben. Ik wijs dan meer af op het feit dat ik denk dat er geen fijne samenwerking uit kan voortkomen. Weigering op grond van het delict doe ik niet. Bij elke zaak heb ik in mijn hoofd wat ik eruit wil halen en als dat lukt, ben ik tevreden. Soms bluf je ook wel, dat je een verweer voert waarvan je weet dat het kansloos is. Toch probeer je het, er kunnen namelijk twee dingen gebeuren. Of de rechter houdt bijvoorbeeld de jurisprudentie niet goed bij en gaat mee met het verweer of hij gaat je de les lezen. Soms is het een spel, hoor.

Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen die een strafrechtadvocaat moet bezitten?
Het belangrijkste is dat je goed kan pleiten. Alles valt of staat met je pleidooi. In het strafrecht kun je in de meest kansloze zaken heel ver komen door met je pleidooi mensen te laten twijfelen. Wat daarnaast heel belangrijk is, is dat je de cliënt goed voorbereidt. Hoe je cliënt het op zitting doet, is naast het pleidooi het belangrijkst. Als ik weet dat ik hem goed heb voorbereid en zelf een goed pleidooi heb gehouden, dan heb ik alles eruit gehaald wat erin zit. Maar als ik hem niet goed heb voorbereid, neem ik mezelf dat kwalijk en moet het de volgende keer beter. Daar leer ik ook weer van, dat houdt me scherp. Daarnaast moet een advocaat sociale antennes hebben.

Kun je daar wat meer over vertellen, over die sociale antennes? Heb je die altijd al gehad, of is dat ontwikkeld tijdens je tijd als advocaat?
Die sociale antennes heb ik zeker ontwikkeld in de advocatuur. Vroeger had ik soms nog wel moeite om een gesprek gaande te houden. Nu totaal niet meer en moeten mensen me soms de mond snoeren. Die sociale antennes heb je nodig omdat je met iedereen uit de samenleving goed moet kunnen omgaan. Je moet een goed gesprek kunnen voeren met bij wijze van spreken de zwerver van de hoek op de straat tot de directeur van een groot bedrijf. Je moet bij iedere persoon op het juiste niveau gaan zitten zodat de mensen zich op hun gemak bij je voelen. Ze moeten je zien als een persoon aan wie ze alles kunnen vertellen en vragen, met wie ze alles durven te bespreken.

Je gaf net aan dat pleiten het belangrijkste is voor de strafrechtadvocaat. Vind je dat ook het mooiste aan het werk?
Ja, absoluut. Het mooiste zijn de zaken waarbij het fiftyfifty of nog minder is dat het een vrijspraak wordt en dat je dan met je pleidooi de rechter toch zover hebt gekregen om vrij te spreken. Of dat je een juridisch verweer hebt gezien dat niemand anders heeft gezien of een verweer dat de rechter niet verwacht. Het is niet zo dat dat elke dag gebeurt, maar het is toch heel plezierig. Daarnaast vind ik het contact met mensen heel mooi. Je ziet zoveel doordat je contact hebt met mensen uit alle lagen van de samenleving. Zo nu en dan voel je je meer een soort maatschappelijk werker dan advocaat. Je kunt een cliënt dan echt verder helpen door er bijvoorbeeld op aan te sturen dat het heel verstandig zou zijn als deze zich zou laten opnemen in een kliniek. Als ze dat dan ook doen en er beter uit komen, dan geeft dat een goed gevoel. Dan is het ook heel dankbaar werk. Met de meeste cliënten heb ik ondertussen een lange relatie opgebouwd en dan nemen ze ook meer van je aan. Als je iemand langer kent, kan je ook echt eerlijk zijn.

Zijn er ook mindere kanten aan de advocatuur?
Inhoudelijk is het werk heel mooi, maar er zijn inderdaad mindere kanten. Er moet ook geld verdiend worden. Dat is een gebrek aan kennis op dat gebied van nieuwe mensen die hier komen werken. Die komen bij wijze van spreken binnen en denken kom maar op met die stapel dossiers, die zaken ga ik even doen. Inhoudelijk zaken doen is 30 à 40%. Daarnaast is het acquisitie, achter klanten aanzitten e.d. Op een gegeven moment wordt van je verwacht dat je zelf zaken binnenhaalt, dat je zelf actief bent. Ik ben nu op een punt gekomen dat mensen mij benaderen, maar voordat je op dat punt komt is het een lange weg. Stage lopen geeft daarom soms ook een verkeerd beeld, als stagiair doe je alleen maar leuke dingen. Je gaat met mensen op pad, je gaat naar de gevangenis, naar zittingen, iedereen vindt dat mooi. Maar de praktijk is echt heel anders. Advocatuur is keihard werken en er moet geld verdiend worden, dat is toch wel de andere kant van de medaille.

Heb je wel eens overwogen om een ander beroep uit te oefenen binnen het strafrecht, bijvoorbeeld Officier van Justitie of rechter?
Als je rustiger wil zitten, dan moet je rechter worden. Dan heb je geen rinkelende telefoon, dan hoef je geen omzetten te draaien. Dan ben je echt alleen inhoudelijk met je vak bezig. Over Officier van Justitie heb ik wel meerdere keren getwijfeld. In die 14 jaar dat ik werkzaam ben als strafrechtadvocaat heb ik nu echter zo’n netwerk opgebouwd dat het doodzonde zou zijn om dit overboord te gooien.

Hoe ziet een gemiddelde werkwerk er voor je uit? Of is er geen gemiddelde week en is alles iedere week weer anders?
Iedere week is anders, maar ik heb wel elke dag een à twee zittingen. Tijd is heel moeilijk in te schatten, sommige zittingen duren een kwartier en andere een halve dag. Dan zie je dus gelijk waar die drukte vandaan komt waar ik het eerder over had, want je moet die zaken natuurlijk voorbereiden. Daarnaast moet je besprekingen met cliënten plannen en correspondentie en mailtjes beantwoorden. Als je niet ontzettend goed plant, dreig je vast te lopen. Ik probeer de klanten daarom echt regionaal te houden, want het is jammer als je dagen voorbij gaan aan reistijd.

Wat vind je van het voorstel van minister Dekker om de rechtsbijstand te hervormen?
Ten eerste moet ik zeggen dat in al die jaren dat ik advocaat ben ik dit soort voorstellen wel vaker voorbij heb zien komen. Lang niet alle voorstellen komen er echter door. Maar bij dit voorstel heb ik wel het idee dat het erdoorheen gaat komen. Het meest bizarre aan dit voorstel vind ik dat een overheidsinstantie gaat bepalen of er recht is op toevoeging van een advocaat in een zaak. Zij hebben natuurlijk maar één belang en dat is zeggen dat er geen toevoeging nodig is. Voor sommige rechtsgebieden krijg je sowieso geen advocaat meer. Ik vind het kwalijk dat dat in een rechtsstaat kan. En als dit voorstel wet wordt, wordt het alleen maar erger. Vooral voor de advocaten die in een pro-Deopraktijk werken, zij werken allemaal keihard. Dit terwijl in een overheidsrapport dat onlangs is uitgebracht juist geconcludeerd werd dat de vergoedingen voor pro-Deoadvocaten al veel te laag zijn. En dan wil minister Dekker met zijn hervormingsplan het nog minder maken. Want hervormen in Nederland betekent bezuinigen.

Tot slot, heb je  nog tips voor de Nijmeegse rechtenstudent?
Zorg dat je stage loopt (advocaat-stage) bij een middelgroot of groot kantoor dan wel bij een niche kantoor. Hierdoor weet je bijna zeker dat de kwaliteit hoog ligt waardoor je een goede en gedegen opleiding krijgt. En als je basis goed is, dan ga je het wel redden. Probeer verder tijdens jouw stage vooral uit te vinden wat je nou echt leuk vindt om te doen. Wat daar gaat het natuurlijk echt om; doen wat je leuk vindt!

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×