Interview: Dirkzwager

De redactiecommissie heeft twee ‘Dirkzwagers’ geïnterviewd. Dit zijn Teun van der Weijden, advocaat op de sectie Overheid & Vastgoed in Arnhem, en Steef Verheijen, recruiter en voormalig advocaat op de sectie Gezondheidszorg

Voordat we beginnen, kunnen jullie eerst wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Teun en ik werk sinds 8 maanden bij Dirkzwager in Arnhem. Voor ik begon met werken heb ik in Nijmegen gestudeerd en daar de bachelor Internationaal en Europees Recht gedaan en daarna de masters Burgerlijk Recht en Ondernemingsrecht. Na mijn studie heb ik een tijd gereisd en daarna ben ik bij Dirkzwager op de sectie Overheid & Vastgoed aan de slag gegaan. Daar zit ik nu nog steeds

En ik ben Steef. Ik ben sinds augustus werkzaam als recruiter bij Dirkzwager en daarvoor heb ik 3,5 jaar als advocaat gewerkt op de sectie Gezondheidszorg bij Dirkzwager. Ook ik heb in Nijmegen gestudeerd, Bedrijfscommunicatie en Rechten.

Wat voor type kantoor is Dirkzwager?

Steef: Dirkzwager is een groot advocaten- en notarissenkantoor met ongeveer honderd advocaten en een kleine twintig (kandidaat-)notarissen. Het kantoor heeft drie kantoorpanden, twee in Arnhem en één in Nijmegen. Dirkzwager is een full service kantoor. Alleen strafrecht doen we niet. De sfeer is gemoedelijk.

Teun: Dat er een gemoedelijke sfeer hangt kan ik zeker beamen. We gaan op een prettige manier met elkaar om en er heerst geen schouderduwcultuur.

Steef: Dat die cultuur hier niet leeft komt ook omdat onze insteek bij het aannemen van een advocaat-stagiair of kandidaat-notaris is dat hij of zij na drie jaar (stageperiode) kan blijven. Wij hebben daardoor misschien wel minder vacatures maar na de stage is er bijna altijd een plek voor diegene. Ook krijgen advocaat-stagiairs gelijk veel ruimte en zelfstandigheid. Je geeft bijvoorbeeld zelf een lezing en mag zelf naar de rechtbank in plaats van dat je de eerste 3 jaar meer op de achtergrond aan het werk bent.

Teun, je hebt voor de advocatuur gekozen. Waarom heb je voor Dirkzwager gekozen en waarin onderscheidt Dirkzwager zich van andere kantoren?

Teun: Wat mij erg aantrok bij Dirkzwager was in de eerste plaats het gemoedelijke; je stapt niet binnen in een wolkenkrabber waar je veel collega’s niet kent. Je werkt bij Dirkzwager in teams waar iedereen elkaar kent. Daardoor krijg je al snel je eigen verantwoordelijkheden. Dat uit zich vooral in het feit dat je al direct met grote zaken bezig bent en met grote cliënten mag werken. De mix tussen direct veel verantwoordelijkheid en grote klanten vind ik heel mooi. Daarnaast is het belangrijk dat je van veel verschillende mensen leert; door de diversiteit aan mensen met ervaring leer je elke dag wat nieuws.

Teun, hoe ben je dan bij de sectie Overheid & Vastgoed terechtgekomen?

Teun: Toen ik van de universiteit kwam, was dit niet de meest voor de hand liggende keuze. Ik had namelijk ondernemingsrecht en burgerlijk Recht gestudeerd met de nadruk op faillissementsrecht. Toen werd ik getipt over een vacature voor de sectie Overheid & Vastgoed bij Dirkzwager. Het burgerlijk recht komt namelijk in een mooie combinatie terug in mijn sectie. Ik ben bijvoorbeeld veel bezig met goederenrecht en verbintenissenrecht. Ik hou zelf van inhoudelijk werk maar de klanten in deze sectie willen graag ook direct en duidelijk resultaat zien. Dat spanningsveld tussen juridisch inhoudelijk bezig zijn en de vertaalslag naar de praktijk komt mooi naar voren in het vastgoedrecht en is iedere dag weer een leuke uitdaging.

Wat zien jullie als je grootste uitdaging binnen het werk als advocaat?

Steef: Verwachtingsmanagement is heel belangrijk. Je moet weten wat de klant precies wil zodat je aan zijn verwachtingen kan voldoen. Het maakt veel verschil of je cliënt een uitgebreid juridisch memo wil of een praktisch advies op 1 A4.

Teun: Je hebt natuurlijk cliënten die naar je toe komen met vragen en eisen terwijl jij dan denkt dat het niet het beste is voor de cliënt. Dit moet je dan voorzichtig brengen en dan probeer je ze in zekere zin klaar te maken voor het feit dat er betere opties zijn dan wat zij in gedachten hebben. Je moet dan wel sterk in je schoenen staan.

Wat zoeken jullie precies in een nieuwe advocaat-stagiair?

Steef: Natuurlijk moet iemand inhoudelijk goed zijn. Het liefst hebben we ook iemand die affiniteit heeft met het vakgebied waar hij of zij op solliciteert. Dat is de selectie die we met name in het voortraject maken.  Verder zoeken we iemand die stevig in zijn schoenen staat maar vooral ook een leuk persoon is. Verder zijn nuchterheid en een beetje gevoel voor humor wel karaktertrekken die we waarderen.

Hoe zit het bij Dirkzwager met het lopen van stage?

Steef: Stage lopen is op allebei de vestigingen mogelijk, zowel in Arnhem als Nijmegen. De stageperiode is bij beide kantoren zes weken. In Nijmegen is het een kantoorbrede stage. Dit betekent dat je als student werk verricht voor alle secties die we in Nijmegen hebben. In Arnhem loop je twee keer een periode van drie weken mee op een sectie. Dus daar kies je twee secties en bij beide secties loop je dan drie weken mee.

Teun, hoe ziet jouw dag eruit als advocaat?

Teun: Ik begin hier eigenlijk altijd rond half 9. Dan komen de meeste mensen binnen, maar het is niet zo dat we om half 9 moeten inklokken. Het is wat dat betreft redelijk vrij. In de trein ‘s ochtends kijk ik meestal al naar de mails die zijn binnen gekomen. Aan de hand van de mails kan ik een beetje een beeld schetsen van wat voor dag het wordt. Dat is met name ook het leuke aan de advocatuur, elke dag is anders. Er kan altijd iets gebeuren wat alles weer omgooit. Als ik op het werk aankom overleg ik vaak met mijn patroon, met hem heb ik veel direct contact Verder heb je bijna iedere dag wel iets van een lezing of een bespreking of een opleidingscursus. Dat zijn altijd leuke dingen waardoor je even loskomt van het behandelen van dossiers. En daardoor blijft het lekker dynamisch. Wat het kantoor overigens wel typeert is dat er hard wordt gewerkt, maar het niet zo is dat mensen ‘s avonds blijven zitten omdat hun buurman ook blijft zitten.

Steef: Het is ook belangrijk om als student na te denken wat je op een dag wilt doen als je gaat werken. Soms hebben studenten een beeld in hun hoofd van ‘Suits’ met enorm veel procederen en heel vaak een zitting. Zeker in de civiele praktijk is dat geen reëel beeld. Vraag daarom ook altijd in een sollicitatiegesprek of de praktijk waarin je komt te werken vooral een proces- of adviespraktijk is. In een adviespraktijk zal je niet zo vaak in de rechtbank komen.

Voldoet het werk dat je nu doet aan de verwachtingen die je van tevoren had?

Teun: Nou eigenlijk niet, het is nog veel leuker dan ik had verwacht. Vastgoed was geen aangewezen keuze na mijn studie. In eerste instantie twijfelde ik of Overheid en Vastgoed wel was wat ik wilde. Overheid impliceert natuurlijk ook veel bestuursrecht dus ik zat hier op sollicitatiegesprek en ik vertelde eerlijk dat ik twijfelde of ik wel gekwalificeerd was. Ze hebben mij uiteindelijk weten te overtuigen doordat ze hier heel erg in teams werken en iedereen zijn eigen specialisme heeft. Wat dat betreft is dat een hele leuke samenwerking gebleken tussen mensen. Als ik het antwoord op een vraag niet gelijk weet, dan loop ik bij iemand naar binnen en dan kunnen we erover ‘sparren’. Zo zie je vaak dat je tot een ander antwoord komt dan waar je anders op was gekomen als je je er zelf in had verdiept. En dat is iets wat ik ontzettend leuk vind en dus zelfs leuker dan ik vooraf had verwacht.

Hoe zit het bij Dirkzwager met opleidingsmogelijkheden binnen kantoor en switchen van sectie?

Teun: De eerste drie jaar ben je natuurlijk met de beroepsopleiding bezig als advocaat-stagiair. Dat is overal in principe hetzelfde. Wat ik hier vooral ontdekt heb is dat je eigenlijk het allermeest leert van je collega’s. Daarom is de combinatie van teams waarin hele ervaren mensen zitten en minder ervaren mensen zo leerzaam. Daarnaast hebben we Dirkzwager Academy. Die is ook gericht op oudere advocaten en in dat verband hebben we regelmatig cursussen waar bijvoorbeeld rechters of advocaten komen spreken over actualiteiten binnen rechtsgebieden. Verder is er binnen kantoor ook veel ruimte om bijvoorbeeld een Grotius-opleiding te doen. Dit is de specialisatieopleiding op een bepaald gebied die wordt verzorgd door het CPO in Nijmegen. Switchen van sectie (tijdens de advocaat-stage) doen we bij ons kantoor niet.

Wat zou je de Nijmeegse rechtenstudent mee willen geven?

Teun: De eerste selectie wordt natuurlijk gemaakt op basis van een brief en een cv. Daarom wil ik meegeven dat het belangrijk is om dingen naast je studie te doen. Zo kun je dingen leren die je niet in de collegebanken leert. Een stage is belangrijk en dingen als commissiewerk of buitenlandervaring spreken alleen maar voor je. Verder hoef je zeker niet binnen vier jaar af te studeren dus zorg dat je alles uit je studententijd haalt.

Steef: Ga stage lopen. Dan kom je erachter of de advocatuur iets voor je is. Een stage is ook wel een must op het moment dat je solliciteert voor een functie als advocaat-stagiair of kandidaat-notaris. Maar: doe tijdens je studietijd vooral ook dingen die je leuk vindt en geniet van je studietijd. Dat ben ik helemaal met Teun eens.

UPDATE:

Inmiddels is Steef Verheijen niet meer werkzaam bij Dirkzwager advocaten & notarissen

 

 

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×