De dresscode in de advocatuur

Vrijdagmiddag vijf uur en de Blauwe Engel op de Strawinskylaan op de Amsterdamse Zuidas stroomt vol. Het is aan de kleding al te zien of het groepje dat binnenloopt behoort tot de advocaten, bankiers of een andere beroepsgroep. Toch is het met de details daarbuiten gelaten een uniforme bedoeling. De mannen dragen voornamelijk een maatpak en de vrouwen een rok met blouse. Dat roept de vraag op waar komt deze uniforme kledingstijl vandaan en in hoeverre ben je vrij je te onderscheiden en ‘jezelf’ te zijn.

Het belang van kleding

Kleding maakt de man wordt vaak gezegd. Of dat volledig waar is betwijfel ik maar voor een eerste indruk is kleding zeker belangrijk. In dienstverlenende beroepen zoals de advocatuur is niets zo belangrijk als de eerste indruk. Zowel de eerste indruk bij de klant als bij de tegenpartij is van essentieel belang. Ze krijgen een beeld van je en trekken daaruit direct conclusies.

Omdat kleding zo typerend is en dusdanig bijdraagt aan het scheppen van een beeld van iemand, bestaan er bij bepaalde kantoren en beroepen kledingvoorschriften. Dit is van een boel dingen afhankelijk. Zo verschilt de uitstraling van een bepaald beroep per cultuur. In Nederland is men gewend aan een advocaat in pak. In Noord-Amerika, en dan vooral in de grote steden, is dat al lang niet meer aan de orde. Vooral in de steden aan de kust hoef je niet raar op te kijken als de advocaat met wie je een gesprek hebt op slippers loopt.

Overal hetzelfde?

Het grootste belang hebben kantoren bij de eerste indruk die hun werknemers maken. De dresscode verschilt per kantoor, omdat zij allemaal een ander beeld uit willen stralen. Het beeld dat een kantoor wil uitstralen is vaak afhankelijk van de markt waar het kantoor zich in bevindt en wat voor klanten het kantoor heeft. Zo zie je dat op de Zuidas strenger op de kleding van de advocaten wordt gelet wat betreft de uitstraling. Een overhemd met aparte kleuren of patronen zul je daar niet tegenkomen, terwijl daar in de provincie niet moeilijk over gedaan wordt.  Daarnaast zijn er kantoren die een progressieve vrije sfeer uitstralen en daarom een pak niet verplicht stellen of slechts verplicht stellen bij enkele gelegenheden. In tegenstelling zijn er kantoren die een klassieke conservatieve sfeer willen uitstralen, de advocaten van dit kantoor zullen daarom bij elke gelegenheid een pak dragen.

Een mooi voorbeeld van hoe het streven naar de perfecte eerste indruk kan doorslaan is de Zwitserse bank UBS. Hier krijgen medewerkers zodra ze worden aangenomen een ‘boek’ van 44 pagina’s overhandigd met de dresscode die bij de bank gehanteerd wordt. Hierin staat bijvoorbeeld dat de vrouwelijke werknemers verplicht zijn huidkleurig ondergoed te dragen. Vrij extreem, dat is wel duidelijk.  Daardoor rijst de vraag: Hoe ver kun je hierin gaan en in hoeverre kun je je onderscheiden?

Casual

Waar de opmars van casual kleding op je werk vooral vandaan komt zijn de technologie bedrijven met jongere werknemers. De nieuwe Tech kantoren hechten minder waarde aan tradities en gaan meer mee met de tijd wat kleding betreft. Die progressieve houding trekt veel jonge mensen aan. Dit merkten andere kantoren in andere sectoren ook op. Die kantoren begonnen daardoor steeds meer af te wijken van de meer traditionele kledingstijl. Zo is bekend dat KPMG in de Verenigde Staten een aantal jaar geleden casual kleding op kantoor verplicht stelde om meer jonge mensen te lokken die anders door bedrijven als Google werden ingepikt.

Ook in Nederland is de tendens de laatste jaren steeds meer casual. Zo bestaat er bij veel kantoren al de casual Friday waarbij je op vrijdag geacht wordt zonder pak naar je werk te komen. De das verdwijnt steeds vaker in de bureau la. Je kunt je afvragen hoelang het nog duurt voordat het een casual week is in plaats van casual Friday.

Bronnen:

https://fd.nl/fd-persoonlijk/1217086/zeven-stijlkenners-over-de-nederlandse-man

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/13/het-werkpak-van-paul-tjiam-5756323-a1536438

http://www.zozuidas.nl/2009/06/zuidas-uniformen.html

http://advocatiemagazine.sdu.nl/juni-2017#!/kledingvoorschriften-onder-advocaten

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×