10 Tips om je bachelor te halen

Door: ,

De avond voor je tentamen je wetbundels onder je kussen leggen, een 27-delige serie JFV-samenvattingen aanschaffen, vóór elk tentamen 3 blikjes Red Bull drinken, na elk tentamen 6 shotjes vodka doen, 24 uur lang weblectures bingewatchen, bij je ouders blijven wonen om de verleidingen van het studentenleven te weerstaan, bidden dat een leuk karakter en een knap gezichtje voldoende is: je kunt van alles proberen om heelhuids je bachelor door te komen. Niet alle methoden zijn echter even effectief. Daarom hier een aantal tips die zich in de praktijk bewezen hebben. Misschien af en toe een gevalletje ‘stating the obvious’, maar goed om ze toch op een rijtje te zetten.

1.  Bereid je colleges voor en ga erheen

Okee, waarschijnlijk is dit niet wat je wil horen, maar deze deur is te open om niet in te trappen. Voor je studie staat een werkweek van 40 uur, en als je die uren er daadwerkelijk aan besteedt, dan heb je binnen no time een papiertje op zak. Vol verwarring door blijven rammen op je laptop tijdens college, hopend dat je genoeg opschrijft zodat als je er thuis wél wat van zult begrijpen, is er niet meer bij. Je hebt dan écht wat aan je colleges en voor een tentamen hoef je alleen nog te herhalen. Omdat ik weet dat 90% van de lezers van dit artikel nu al zuchtend met de ogen rolt, volgt nog een aantal alternatieven.

2. Ga tóch naar college, ook al denk je dat het geen zin heeft

Deze tip is speciaal voor de onverlaat die zich per ongeluk heeft ingeschreven voor een vak dat plaatsvindt op dinsdag om kwart voor 9. Als jij na een mooie metermaandag met een kater van buitengewone proporties om 8 uur wakker wordt voor een toiletbezoekje is alles wat je denkt: ik blijf thuis, ik kijk het college wel terug, ik vraag de aantekeningen wel aan die aardige medestudent die altijd vooraan zit, desnoods stop ik met de rechtenstudie. Ik zou zeggen: laat de wereld zien dat je ballen hebt, stuur een trotse snapchat dat je college gehaald hebt en ga er zitten met je brakke kop. Feit is dat je altijd meer oppikt als je er wél bent. Waarschijnlijkheid is dat je dat college niet gaat terugkijken, dat je je te diep schaamt om die medestudent nóg een keer om aantekeningen te vragen, en dat je rechten eigenlijk te leuk vindt om mee te stoppen.

3. Doe actief mee aan de werkgroepen

Het maakt niet uit of je voorbereid bent of niet, of je moe bent of niet, of je een morning breath hebt waar je een mus mee kunt doden of niet: probeer altijd zo actief mogelijk mee te doen als je in je werkgroep zit. Als een docent een vraag stelt en jij over dit onderwerp niks op je laptop hebt staan, dan hoeft ‘die had ik niet’ niet het standaardantwoord te zijn. Meestal kom je met logisch redeneren een heel eind. Stel ook vragen terug, want alles dat je na de werkgroep al begrijpt, scheelt tijdens het studeren voor een tentamen weer uitzoekwerk. Een mooi bijgevolg is dat de docent waardeert dat je de ongemakkelijke werkgroepstiltes opvult en interesse toont in zijn vakgebied: scheelt misschien weer een vervangende opdracht als je je voor de 4e keer hebt verslapen?

4. Tentamenperiode = sociaal isolement

Wat voor student je ook bent, de tentamenperiode is een tijd van sociaal isolement. Blok hem in je agenda (+2 of 3 weken ervoor). Zeg tegen al je vriendjes van vroeger dat dit even niet het moment is voor de al veel te lang uitgestelde reünie. Alles wat kan wachten, moet wachten, want jij gaat jezelf onderdompelen in de wondere wereld van de rechtswetenschap. Aan 2 uurtjes studeren op een dag heb je niets, omdat het ook tijd kost om in de study-vibe te komen. Ga daarom in een andere bibliotheek dan al je maatjes zitten, om te voorkomen dat je 4 uur van je dag aan koffiedrinken besteedt en lieg jezelf niet voor met het ‘ik kan alleen maar vanaf 13:00 uur effectief studeren’-excuus, maar maak lange dagen.

5. Maak samenvattingen voor jezelf

Niets dan liefde voor de prachtmensen die hun samenvattingen en collegeaantekeningen doorsturen naar iedereen die het steeds niet lukt om op tijd te beginnen met studeren en niets dan liefde voor de JFV die voor een tientje een allerlaatste uitweg biedt. Als je meer wil dan een cijferlijst vol zesjes moet je het echter anders aanpakken. Je hoeft echt niet altijd het hele boek tot op de laatste voetnoot door te ploegen: meestal hebben de docenten in hun colleges daar al lang de kern uitgehaald. Probeer daarom eens actief met je college-aantekeningen (of bij gebrek daaraan: andermans college-aantekeningen) aan de slag te gaan. Door er een samenvatting van te maken maak je de stof overzichtelijk voor jezelf en leer je verbanden onderscheiden. Doe het als het even kan gewoon met pen en papier, want dan onthoud je het beter.

6. Maak een to-do-list

In je studententijd wil je alles tegelijk doen: studie, scharrels, sport, rechtswinkel, borrelen, bestuur, reizen, bijbaantje, commissie bij studie- of studentenvereniging… Dat is ontzettend leuk, maar het kan soms wel een beetje overweldigend zijn. Zorg dus dat je alles in je agenda zet en houd ook een to-do lijst bij. Eventueel kan dit in je hoofd, maar als je een chaoot bent kan een vast documentje op je laptop heel veel helpen. Zo weet je wanneer je je ‘Netflix & Chill’ avond een keertje moet laten schieten om alvast aan je tentamen te beginnen.

7. Wettenbundel = kleurplaat

Het leven van een Nijmeegse rechtenstudent is geweldig. Elk tentamen is namelijk een openboektentamen. Je moet alleen even weten waar je in die ±5431 pagina’s moet zoeken naar het antwoord. Ook dat hoeft niet al te moeilijk te zijn: ten eerste worden alle pagina’s waar het tentamen over gaat voor je aangewezen, ten tweede mag je deze pagina’s markeren én mag je erop verwijzen naar je andere bijbel: de jurisprudentiebundel. Zorg daarom dat in ieder geval alle voorgeschreven arresten ergens in je wettenbundel vermeld staan. Daarnaast kun je verschillende kleurtjes markers voor verschillende doeleinden gebruiken.  Maak bijvoorbeeld de kern van een artikel of een rechtsoverweging geel, de vereisten blauw en de uitzonderingen groen. Wees creatief en maak er een kunstwerk van. Je moet hier even tijd insteken, maar je bent minder afhankelijk van gestampte rijtjes en als je je wetbundel later nog eens openslaat, komt je tentamenkennis zo weer terug.

8. Maak oefententamens!

Tentamens maken in de bachelor is vaak een simpel trucje: benoem het leerstuk, noem de toepasselijke wetsartikelen, dreun braaf het rijtje op dat je in de werkgroep is aangeleerd (bijv. een stappenplan of een lijstje vereisten), leg uit hoe dit alles wordt ingevuld door jurisprudentie en pas de hele mikmak toe op de betreffende casus door de relevante gegeven omstandigheden te noemen. Zorg dat je geen punten mist, doordat je bijvoorbeeld niet weet welk ‘rijtje’ van je wordt verwacht. Maak zoveel mogelijk oefententamens, zodat je bekend raakt met wat voor soort vragen je kunt verwachten en met wat van jou verwacht wordt.

9. Maak een planning voor je tentamens

Stel: een vak heeft 22 hoorcolleges en 14 werkgroepen en jij besluit 2 dagen van tevoren dat het toch echt tijd wordt om te gaan studeren. Zelfs als je 2 dagen lang van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds aan één stuk door efficiënt studeert zonder pauzes, heb je maar 40 minuten studietijd per college. Wees realistisch en kijk ruim voor je tentamenperiode begint hoeveel tijd je echt nodig hebt. Als je 2 weken lang gemiddeld 9 uur per dag studeert, dus van 9-6, dan heb je 3,5 uur per college: genoeg om je aantekeningen door te nemen, dingen die je niet begrijpt op te zoeken, af en toe af te dwalen met je gedachten en je wetbundel om te vormen tot een kleurplaat waar je moeder trots op zou zijn. Begin het liefst 2 weken en 2 dagen voor je tentamen met studeren, dan heb je ook nog even de tijd om te herhalen en oefententamens te maken. Als je tóch weer eens te laat begonnen bent, dan zit er niets anders op dan de bieb een aantal keer uit te spelen: beginnen om half 9, lekker eten op de uni en om 22:00 uur als de ogen dichtvallen pas naar huis. Studeren is immers bikkelen.

10. Geniet!

Alle midlifecrisis-mannen en kortpittig kapsel rockende tantes benijden jou. Je zit midden in de mooiste tijd van je leven en al je dromen kunnen nog werkelijkheid worden. Je bureau is nog niet je beste vriend en je hebt nog geen katers die je voor drie dagen uit kunnen schakelen. ‘Dat waren mijn mooiste zorgeloze jaren’ zegt de nostalgische afgestudeerde die zich nu in het stof werkt om een veeleisende baas tevreden te stellen. Geef hen iets om jaloers op te zijn! Je studententijd maak je maar één keer mee. Dit is jouw moment om je sociaal te ontwikkelen, je wilde haren te vinden en eventueel te verliezen, en over de grenzen van je vak heen te kijken door je ook bezig te houden met allerlei nevenactiviteiten. Overigens is dit ook belangrijk met het oog op de toekomst: goede cijfers zijn natuurlijk belangrijk, maar toekomstig werkgevers zullen niet versteld staan van je cijferlijst als er niet ook een mooi CV en een memorabel sollicitatiegesprek met een levensgenieter bijzit.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel!Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch.Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn.Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over.Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×