De 10 best gelezen artikelen van 2017!

Het jaar 2017 was er een van vele hoogte- en dieptepunten. Op juridisch gebied gebeurde er een hoop. Om het jaar passend af te sluiten volgt hier een overzicht van de 10 best gelezen artikelen van het BJ-Online in 2017!

1. Advocatenkantoren: Size matters

Hoe je werkzaamheden als advocaat eruit zien, wordt voor het grootste deel bepaald door het kantoor waar je aan de slag gaat. Het is daarom belangrijk om de verschillen tussen advocatenkantoren te begrijpen voordat je solliciteert voor een baan of stage.
Lees meer:

Advocatenkantoren: size matters?

 

2. De kunst van het pleiten

Wie voor het eerst in de oefenrechtbank de rol van advocaat op zich neemt, staat voor een moeilijke opgave. Een vlammend pleidooi geef je natuurlijk niet zomaar. Maar pleiten kan geleerd worden! Het houden van een pleidooi kent een aantal regels. Wie die regels beheerst, wordt een succesvolle pleiter. In dit artikel besteed ik aandacht aan de fijne kneepjes van het vak en leg ik uit wat het geheim is van een goed pleidooi.
Lees meer:

De kunst van het pleiten

3. Onderwijs aan de Radboud Universiteit; een niet vanzelfsprekende vanzelfsprekendheid!

Een docent zwoegt voor het college, de student leest eens wat in de weids voorgeschreven literatuur, werkgroeponderwijs is verplicht en er is koffie tijdens het academisch kwartiertje. De wereld van het wetenschappelijk onderwijs bestaat voor de student uit vanzelfsprekendheden. Het universitair onderwijs oogt universeel. Juridisch gezien is dat een valse schijn. De schoolstrijd heeft Nederland opgezadeld met een onderscheid tussen openbaar en bijzonder onderwijs. Universiteiten zijn daardoor in hun doen en laten verschillende organisaties in juridisch perspectief. De Radboud Universiteit is net als de Tilburg University en de Vrije Universiteit Amsterdam te beschouwen als bijzondere universiteit.[2] Wat brengt dat voor een bijzonder rechtsregime met zich mee? Hoeveel merkt een student daarvan als hij tegen een beslissing van die universiteit op wil komen? In deze bijdrage een beknopte uiteenzetting over die vragen ter zake van de juridische positie van een instelling van bijzonder universitair onderwijs.
Lees meer:

Onderwijs aan de Radboud Universiteit; een niet vanzelfsprekende vanzelfsprekendheid!

 

4. Een juridische zomer in Curaçao

De afgelopen zomer was dan eindelijk het moment aangebroken: een student-stage in Curaçao. Een bijzondere gelegenheid om de advocatuur van dichtbij te zien in een Caribische context. Een bruisende zomer kan ik wel zeggen. Overdag werkzaam bij Van Eps Kunneman Van Doorne (hierna: ‘VEKVD’), een toonaangevend advocatenkantoor in Caribisch Nederland en als je na je werkdag het kantoor uitliep, begon de vakantie: altijd zon en een ontspannen sfeer.
Lees meer:

Een juridische zomer in Curaçao

5. 10 tips om je bachelor te halen

De avond voor je tentamen je wetbundels onder je kussen leggen, een 27-delige serie JFV-samenvattingen aanschaffen, vóór elk tentamen 3 blikjes Red Bull drinken, na elk tentamen 6 shotjes vodka doen, 24 uur lang weblectures bingewatchen, bij je ouders blijven wonen om de verleidingen van het studentenleven te weerstaan, bidden dat een leuk karakter en een knap gezichtje voldoende is: je kunt van alles proberen om heelhuids je bachelor door te komen. Niet alle methoden zijn echter even effectief. Daarom hier een aantal tips die zich in de praktijk bewezen hebben. Misschien af en toe een gevalletje ‘stating the obvious’, maar goed om ze toch op een rijtje te zetten.
Lees meer:

10 Tips om je bachelor te halen

 

6. Interview met alumna mr. Marlon Turk

Marlon heeft in 2015 haar European Law Master afgerond in Nijmegen. Tijdens haar studie heeft zij onder andere een semester aan de universiteit van Glasgow gestudeerd, liep zij een algemene stage bij een middelgroot advocatenkantoor en een stage bij de ACM (Autoriteit, Consument & Markt). Daarnaast was zij  studentmedewerker bij Pels Rijcken, nam zij deel aan de European Law Moot Court en was zij in meerdere commissies bij de Juridische Faculteitsvereniging (JFV) Nijmegen actief. Nu werkt ze op de sectie Europees en Mededingingsrecht als advocaat-stagiaire in Brussel bij AKD advocaten, notarissen & belastingadviseurs.
Lees meer:

Interview met alumna mr. Marlon Turk

7. Interview met advocaat en alumnus Niek van de Pasch over de digitalisering en de toekomst van de huidige jurist

De rechtenstudent wordt momenteel overspoeld door de veranderingen in het juridische beroepenveld. We leven in een tijd van innovaties en robotisering, maar wat houdt dit in voor de juridische beroepen? Bulletineke Justitia laat deze vraag beantwoorden door niemand minder dan de jonge advocaat Niek van de Pasch. In de wandelgangen beter bekend als ‘legal nerd en trendwatcher op het juridisch vlak’. Niek van de Pasch stond naast Meester Leonie ook in het Advocatenblad in het rijtje “35 onder 35: de hoogvliegers van 2016” en is door Wolters Kluwer uitgeroepen tot één van de “8 om te volgen”. Tevens is Niek alumnus van onze
Lees meer:

Interview met advocaat en alumnus Niek van de Pasch over de digitalisering en de toekomst van de huidige jurist

8. Studeren in Seoul

Al langere tijd wist ik dat ik graag een periode in het buitenland wilde gaan studeren, het liefst in een land buiten Europa. Na het bestuderen van de partneruniversiteiten van de faculteit was mijn keuze snel gemaakt: het werd Seoul! Want wie wilt er nu niet een semester studeren in een stad met ongeveer 22 miljoen inwoners, waar je voor €1,- kimbap (lees: gewoon een sushirol) kan kopen, waar uitgebreid je neus ophalen en op straat uitspugen helemaal normaal is, waar ongeveer de helft van de bevolking de achternaam Lee, Kim of Park heeft, waar in elke straat wel een knuffel-grijp-automaten-hal te vinden is en waar slapen op de universiteit heel normaal is?
Lees meer:

Studeren in Seoul

 

9. De dresscode in de advocatuur

Vrijdagmiddag vijf uur en de Blauwe Engel op de Strawinskylaan op de Amsterdamse Zuidas stroomt vol. Het is aan de kleding al te zien of het groepje dat binnenloopt behoort tot de advocaten, bankiers of een andere beroepsgroep. Toch is het met de details daarbuiten gelaten een uniforme bedoeling. De mannen dragen voornamelijk een maatpak en de vrouwen een rok met blouse. Dat roept de vraag op waar komt deze uniforme kledingstijl vandaan en in hoeverre ben je vrij je te onderscheiden en ‘jezelf’ te zijn.
Lees meer:

De dresscode in de advocatuur

10. Juridisch Spreekuur voor Gedetineerden

Een jaar geleden begon ik met mijn werkzaamheden voor het Juridisch Spreekuur voor Gedetineerden te Nijmegen, ook wel: JSG Nijmegen. Het JSG heeft twee doelen. Het primaire doel is het verlenen van (aanvullende) rechtshulp aan gedetineerden. Daarnaast biedt het JSG studenten de mogelijkheid om de praktijk te ervaren en hun kennis te verbreden. Onder studenten is weinig bekendheid omtrent het fenomeen Juridisch Spreekuur voor Gedetineerden. Om hier verandering in te brengen zal ik hieronder het een en ander uiteenzetten over de achtergrond van het JSG Nijmegen, de organisatie, de werkzaamheden en wat deze zoal inhouden.
Lees meer:

Juridisch Spreekuur voor Gedetineerden

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×