Welkom in de oudste stad van Nederland!

Nijmegen: de stad waar niemand verrast is bij het vinden van Romeinse overblijfselen in de nieuwe nevengeul ‘de Spiegelwaal’. De stad van de zeurende benen, pijnlijke voeten en de kleurrijke gladiolen – maar bovendien een studentenstad pur sang. Welkom in de oudste stad van Nederland!

 

Nijmegen is de stad waar je aankomend jaar gaat studeren, de universiteit wordt daarmee – voor de meesten althans – één van de plekken waar je jezelf vaak terug zal vinden. In het wapen van de Radboud Universiteit is de kroon van Karel de Grote verwerkt. Er zijn dan ook veel verwijzingen naar zijn aandeel in de stad. Dit is niet geheel toevallig, Karel de Grote kwam hier graag en maakte van Nijmegen de Keizerstad die zij nu is. Niet helemaal zeker waar dat Keizer Karelplein dan ligt? Geen paniek, tijdens de introductie leer je allereerst de weg. Dit is niet alleen handig voor de kortste route naar de universiteit (maximaal uitslapen), maar ook leer je al gauw de leukste kroegen of cafeetjes kennen waar je ’s avonds na een lange dag ‘studeren’ een biertje kunt drinken. In Nijmegen is er altijd wel wat te doen, een klein overzicht:

De Nijmeegse Vierdaagse

Mensen van over de hele wereld reizen af naar Nijmegen met als doel na vier zware dagen het befaamde Vierdaagsekruisje op te mogen spelden. Dit jaar wordt zelfs de 100e editie gevierd! Geen zin om te trainen voor al die kilometers? Geen probleem, tijdens de Vierdaagse wordt de stad omgetoverd tot één groot podium met veel artiesten en optredens. De week van de Vierdaagse vormt altijd de perfecte balans tussen feestvierders en deelnemers. Op het moment dat de feestgangers met kleine oogjes hun frietjes opeten en zich vermoeid op het Waalstrandje zetten – dienen de eerste lopers zich alweer op de Wedren aan. Deze ‘wisseling van de wacht’ duurt de hele week tot de lopers over de Via Gladiola hun laatste kilometers sjouwen.

Giro d’Italia

Dit jaar stond Nijmegen heel even in het middelpunt van de belangstelling toen de renners van de Giro d’Italia over de Oranjesingel naar de finish raceten. Toen ze een ochtend later weer vertrokken vanaf de Grote Markt gingen de beelden van de prachtige historische binnenstad de hele wereld over. We deelden deze ‘eer’ wel met Apeldoorn en Arnhem. Vooral de samenwerking met die laatste stad was uniek. Over het algemeen botert het niet zo goed tussen Nijmegen en Arnhem. Tijdens de Gelderse Derby tussen Vitesse en NEC staat iedereen op scherp en Arnhem komt dan ook vaak voor in (strafrechtelijke) casussen in het werkgroeponderwijs: ‘NEC speelt tegen Vitesse. Nijmegen staat dik voor. Uit frustratie schopt Vitessenaar A NEC’er B opzettelijk tegen het been.’ Enzovoorts. ; )

Splash!

Genoeg gefeest of toegekeken en wil je nu zelf eens wat ondernemen? In de Lange Hezelstraat werd er afgelopen mei een meterslange waterglijbaan opgezet. Deze glijbaan trok veel bekijks en er hing een uitgelaten sfeer. Waterpret ten top!

Hardloopevenementen

Een aantal avonden hard gefeest of ‘makkelijk’ gegeten tijdens de tentamens? Geen probleem, tijdens een van de vele hardloopevenementen die Nijmegen rijk is kun je dit ruimschoots compenseren. Zo is de Marikenloop, de ‘ladiesrun’ van Nijmegen jaarlijks altijd snel vol. Of loop met een team studenten tussen Nijmegen en Enschede, de zogenaamde Batavierenrace. Wie liever in het donker rent kan meedoen aan de Zevenheuvelennacht, want net als Rome is Nijmegen op zeven heuvelen gebouwd.

Al snel wil je niet meer weg uit Nijmegen. Je leert dat de bussen gewoon doorrijden bij het station en dat de Waalbrug echt thuiskomen is.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×