Laat die kamerzoektocht maar beginnen!

Het is zo ver! Je studententijd is begonnen! Na al het gefeest tijdens de introductie is het tijd voor een nieuw begin. Een nieuwe periode van je leven gaat beginnen en deze ga je beleven in Nijmegen. Nijmegen is een populaire studentenstad en dat maakt het vaak lastig om aan een studentenkamer te komen. Een nieuwe, wellicht onbekende stad. Waar moet je beginnen met zoeken? Ik zal het een en ander hierover voor je uiteenzetten en een aantal tips geven, die kunnen helpen bij je zoektocht naar een kamer. 

Allereerst, vertel je vrienden, kennissen, familie, buurman et cetera dat je gaat studeren in Nijmegen en dat je op zoek bent naar een kamer. Wie weet kennen zij ook via via weer iemand die een kamer ter beschikking heeft in Nijmegen. Ook social media kunnen je zoektocht versnellen. Op Facebook zijn er verschillende pagina’s en groepen die gericht zijn op studenten die een kamer in Nijmegen zoeken. Een aantal van die pagina’s zijn: ‘Kamersite, voor het gratis posten en reageren op kamers in Nijmegen!’, ‘Kamer te huur in Nijmegen’ en ‘Kamer in Nijmegen’. Op deze pagina’s worden foto’s van kamers geplaatst met een omschrijving erbij. In zo’n Facebookgroep kun je gemakkelijk contact leggen met de adverteerder of verhuurder door hen een privéberichtje te sturen.

Een andere manier om aan een kamer te komen is via Kamernet. Dit is een soort van marktplaats voor kamers en appartementen. Verhuurders plaatsen een kamer online met foto en omschrijving en jij als kamerzoekende kan daar op reageren. De website heeft een zoekfunctie en je kunt een selectie maken in prijs, grootte en afstand. Om volledige informatie te krijgen over de kamer of om de verhuurder een berichtje te kunnen sturen, moet je wel aan abonnement aanschaffen. Als je eenmaal een kamer gevonden hebt, is deze weer gemakkelijk op te zeggen.

SSH&

Heb je geen zin in die kijkavonden? Je kunt ook via de SSH& (voorheen SSHN) aan een kamer komen. Deze stichting kiest bewoners uit op grond van inschrijftijd. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe eerder je kans maakt op een kamer. Ben je eerstejaarsstudent? Dan krijg je extra voorrang. Check daarbij ook even hoe ver het reizen is vanaf je ouders naar Nijmegen en wie weet heb je ook nog recht op reisurgentie. Voordat je kunt reageren op kamers moet je je zelf inschrijven bij de SSH&. Elke donderdag komen kamers online en met één druk op de knop kun je reageren op een kamer. Je hoeft daarvoor geen leuk introductiemailtje te sturen en geen kijkavond te doen. De SSH& maakt de selectie en jij hebt een kamer! Er zijn echter ook kamers van de SSH& waar wel coöptatie geldt, daarbij mogen de inwoners zelf de kandidaten voordragen voor de kamer. Je moet dan wel ingeschreven staan bij de SSH&.

Tijdens je zoektocht kom je misschien wel tientallen kamers tegen, maar voordat je een keuze gaat maken, let wel op het volgende:

  • Kijk naar de prijs/kwaliteit verhouding. Check of er een gemeenschappelijke ruimte is naast een keuken en met hoeveel man je die deelt.
  • Kijk daarbij ook of de prijs inclusief of exclusief servicekosten is. Hieronder vallen de kosten voor elektriciteit, water en internet.
  • Vaak wordt er ook vermeld dat je inboedel of een vloer moet overnemen van de vorige eigenaar.
  • Wees ook alert op het feit dat er ook tijdelijke kamers worden aangeboden voor een semester of een paar maanden. Dit kan echter een prima oplossing zijn voor het begin van je studie om vanuit daar verder te gaan zoeken naar iets permanents.
  • Vaak staat er een leuk verhaaltje bij de advertentie van de kamer over de sfeer in het huis en wat er van je verwacht wordt als je er komt wonen. Het komt namelijk wel eens voor dat er aan aanbod van een kamer van een verenigingshuis vrijkomt. De bewoners verwachten dan van jou dat je geïnteresseerd bent in het verenigingsleven en dat je je aansluit bij die vereniging waar het huis bij hoort. Ook dit is iets waar je over na moet denken, voordat je reageert op een kamer.

Als je eenmaal een kamer hebt gevonden die je leuk lijkt, stuur je een berichtje naar de adverteerder of de verhuurder. Nijmegen is populair onder studenten, dus er is veel vraag naar een kamer. Vooral via Facebook krijgen de verhuurders veel berichtjes van kamerzoekende studenten. Zij zullen dus een selectie moeten maken in degene die ze uitnodigen om te komen kijken naar de kamer. Dus als je wilt reageren, laat weten dat je de kamer super leuk vindt en wees origineel. Vertel iets korts over jezelf, wat je studeert, iets geks, noem maar op en laat zien waarom zij jou moeten uitkiezen als huisgenootje! Krijg je geen reactie terug of ben je afgewezen, wees niet getreurd. Er komen bijna dagelijks kamers vrij, dus kansen genoeg!

kijkavonden

Word je uitgenodigd voor een kijkavond? Dan mag je komen hospiteren. Dit is niet alleen spannend voor jou, maar ook voor hen. Zij moeten uiteindelijk een nieuw huisgenootje uitkiezen die bij hen komt wonen. Kijkavonden kunnen op verschillende manieren plaatsvinden: je kunt persoonlijk worden uitgenodigd om langs te komen om kennis te maken, je kunt worden uitgenodigd met een paar anderen of met alle genodigden tegelijkertijd. Als je alleen wordt uitgenodigd wordt alle aandacht op jou gevestigd en kun je de bewoners echt laten zien wie je bent en dat je de kamer heel graag wilt. Als je in een groepje komt, voel je je misschien juist meer op je gemak, omdat je dan niet alleen staat. Ook de anderen zullen het spannend vinden. Als de kijkavond afgelopen is, ontvang je (vaak laat op de avond) een berichtje of je het wel of niet geworden bent. Ga niet zelf ernaar vragen, als je niks hoort, dan mag je ervan uit gaan dat je het helaas niet bent geworden. Dat is even balen, maar je bent niet de enige. Wees blij dat je uit al die reacties al uitgenodigd bent om langs te mogen komen. Het is voor hen ook lastig om één iemand uit te kiezen uit al die aanmeldingen. Kijk ondertussen verder naar andere kamers en blijf niet stilstaan. Ontmoet nieuwe mensen, ga even kijken bij een sport- of studentenvereniging, geniet van je studentenleven in Nijmegen en wie weet leer je daar iemand kennen die wellicht een leuke kamer voor jou weet!

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×