Kamerzoektocht geslaagd, en dan?

Je bent eerstejaars student, hebt besloten om aan een rechtenstudie te beginnen en hebt misschien al wel je eerste kamer in Nijmegen gevonden of bent nog druk op zoek met behulp van de tips die je zojuist zijn gegeven! Na enige tijd zal je merken dat als rechtenstudent regelmatig een beroep wordt gedaan op jouw kennis als je vrienden of familie tegen problemen aanlopen.

Zo bestaat ook de kans dat je in je nieuwe kamer ineens tegen wat problemen aanloopt met je huisgenoten. Wat doe je bijvoorbeeld als je wasmachine stuk gaat net nadat jij je laatste paar sokken hebt gebruikt en niet opnieuw nieuwe wil kopen omdat je je laatste geld eigenlijk al aan dat rondje in de kroeg hebt uitgegeven. En wat kun je eigenlijk doen als een huisgenoot vol enthousiasme elke avond zijn basinstallatie uitprobeert, net als jij flink aan het studeren bent voor je tentamens. Of misschien twijfel je wel over je huurprijs, je was misschien tevreden met de eerste kamer die je kon krijgen, maar je baalt enigszins over de prijs die je daar nu voor betaalt.

Hoe zit het met die wasmachine die stuk gaat als je eigenlijk geen zin hebt om die enorme waszak mee te slepen in de trein naar je ouders? Over het algemeen is je huisbaas verantwoordelijk voor het onderhoud in het huis, hij of zij moet ervoor zorgen dat jullie in een goed onderhouden huis wonen. Maar gaan er nu kleine dingen stuk die jullie makkelijk zelf kunnen repareren, dan wordt verwacht dat je dit als huurder zelf even oplost. De kans is dus aanwezig dat je bij niet al te grote problemen toch zelf even het probleem moet oplossen. Kijk ook altijd goed wat in je huurcontract staat en of de wasmachine überhaupt onder de huur valt. Soms huren de bewoners van het huis zelf een wasmachine, en zijn jullie dus ook zelf verantwoordelijk voor de reparatie. Is dit niet het geval en is je wasmachine helemaal versleten van ouderdom, dan kan je natuurlijk wel je huisbaas vragen om te helpen deze te vervangen.

Wat betreft die luidruchtige buurman of buurvrouw ligt het er aan of deze een medehuisgenoot van je is, of toch naast je in de straat woont. Over het algemeen kan je huisbaas er vrij weinig aan doen als je last hebt van overlast in de straat, in je tuin of van je buren. De enige uitzondering die hierop bestaat is het geval dat de overlast wordt veroorzaakt door iemand die ook van je huisbaas huurt. In dat geval is je huisbaas wel verplicht om maatregelen te nemen, jij mag namelijk van je huisbaas verwachten dat hij zorgt dat jij prettig kan wonen. Je huisbaas kan dus ook verwachten van je medehuisgenoten dat zij enigszins rekening houden met alle bewoners.

Was je deze zomer wat laat met je kamerzoektocht en heb je genoegen genomen met het eerste wat je kon vinden, waar je nu toch een beetje spijt van hebt? Geen probleem, als je twijfelt of je niet te veel huur betaalt kan je tot zes maanden na het sluiten van je huur controleren bij de Huurcommissie of je wel echt een eerlijke prijs betaalt. Als blijkt dat je een te hoge prijs betaalt kunnen zij een nieuwe huurprijs voor je vaststellen. Zo ben je als huurder toch beschermd tegen een te hoge huurprijs. Let er wel op dat je niet te lang wacht, na zes maanden kun je helaas geen gebruik meer maken van deze optie.

Hopelijk heb je op deze manier wat handige tips gekregen waar je zelf wat aan hebt.  Misschien kun je er zelfs je huisgenoten en vrienden mee van je eerste juridische advies voorzien!

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×