Incorporated in Delaware

Delaware is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. Het is een van de kleinere staten. In deze kleine staat zijn meer dan 50 procent van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven en zelfs meer dan 60 procent van de Fortune 500 companies  geïncorporeerd,[1] maar waarom dan? Waarom is Delaware zo populair voor ondernemingen?

In de Verenigde Staten komt bij het opzetten van een bedrijf een extra vraag kijken waar wij in Nederland niet zo veel mee te maken hebben, namelijk: Waar ga jij je bedrijf incorporeren? Wanneer je een bedrijf begint in de Verenigde Staten moet je een van de vijftig staten kiezen om in te incorporeren.

Delaware

Delaware is een staat in het noordoosten van de Verenigde Staten. De staat telt minder dan 1 miljoen inwoners, dit is minder dan een procent van het totaal aantal inwoners van de Verenigde Staten.[2] Delaware telt echter meer dan 1 miljoen bedrijven die in de staat geïncorporeerd zijn,[3] dit betekent dat de staat meer bedrijven dan inwoners telt. Delaware verdient een groot deel van haar staatsinkomen aan franchise belastingen. Voor Delaware is dit natuurlijk zeer voordelig. De grote vraag is echter: waarom incorporeren deze ondernemingen zich in Delaware?

Common Law

In de Verenigde Staten wordt een ander rechtssysteem gehanteerd dan in Nederland, namelijk het common law rechtssysteem. Dit betekent dat veel (civiele) wetgeving niet van de wetgever afkomstig is, maar door de rechter gecreëerd wordt. Hierbij is precedentwerking een belangrijk begrip. Dit betekent dat rechters zich aan eerdere uitspraken van de rechtbank moeten houden wanneer zich een gelijksoortig feitenpatroon voordoet. Ook bestaat er persuasieve precedentwerking, dit betekent dat het in dat geval niet verplicht is om een uitspraak te volgen, maar dit wel mogelijk is. Zo kan een gerechtshof bijvoorbeeld verwijzen naar een uitspraak van een rechter in een andere staat. In dit common law systeem in de Verenigde Staten is de wetgeving ten aanzien van een groot deel van het ondernemingsrecht in iedere staat anders. Slechts een aantal zaken in het ondernemingsrecht zijn federaal geregeld, zoals zaken die betrekking hebben tot de aandelenbeurs en zaken die betrekking hebben op ‘insider trading’.[4] Het is voor bedrijven hierom belangrijk om een staat te kiezen om in te incorporeren waar het ondernemingsrecht meer uitgekristalliseerd is en veel precedent heeft, zodat advocaten de wet zo goed mogelijk kennen en in de hand kunnen spelen.

Court of Chancery

Uniek in Delaware is haar Court of Chancery dat al in 1792 haar oorsprong vond. De Court of Chancery is een speciale rechtbank voor ondernemingsrecht, waarin rechters zaken beoordelen en niet jury’s zoals vaak gebruikelijk in het civiele recht. In de Verenigde Staten is het in veel staten zo dat alle rechtbanken en alle rechters alle rechtsgebieden ‘beoefenen’, het kan hierdoor zijn dat een rechter in Illinois de ene dag in strafrechtzaken beslist en de andere dag in ondernemingsrechtzaken beslist. Doordat Delaware een Court of Chancery heeft zijn haar rechters gespecialiseerd in ondernemingsrecht, worden zaken sneller behandeld en is er door de jaren heen een aanzienlijke hoeveelheid precedenten gecreëerd.[5]

Delaware General Corporation Law

Naast de Court of Chancery speelt de wet (DGCL) een belangrijke rol in het ondernemingsrecht van Delaware en is ook een reden voor het incorporeren van vele ondernemingen in Delaware. De DGCL heeft over de jaren heen bewezen voorspelbaarheid en stabiliteit te bieden. De wetgever zorgt er jaarlijks voor dat de DGCL alle actuele onderwerpen adresseert. Dit betekent niet dat de wet gemaakt in de rechtspraak hierdoor weggecijferd wordt. De DGCL is slechts een faciliterende wet, dit betekent dat het de interne relaties van een onderneming reguleert. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal artikelen in de DGCL gecreëerd om investeerders te beschermen.[6]

‘On-shore’ belastingparadijs

Delaware staat ook wel, door verschillende belastingwetten, in de Verenigde Staten bekend als een Tax Haven. Hoewel in Delaware franchise belasting geheven wordt, wordt er geen corporate income tax geheven en worden royalties en andere immateriële activa ook niet belast.[7] Delaware is hierdoor voor veel grote ondernemingen een aantrekkelijke staat om in te incorporeren. Dit betekent echter niet dat Delaware vergelijkbaar is met andere ‘belastingparadijzen’ in de wereld. In de Verenigde Staten dient namelijk ook aan federale fiscale wetgeving voldaan te worden waardoor ondernemingen altijd, in welke staat zij ook geïncorporeerd zijn, dezelfde federale belastingen zullen moeten betalen.

Kortom

De grootste reden waarom vele ondernemingen geïncorporeerd zijn in Delaware is de Court of Chancery. Hierdoor worden zaken besloten door juridische experts of gebied van het ondernemingsrecht in Delaware, worden zaken snel behandeld en is er een aanzienlijke hoeveelheid precedenten gecreëerd. Een tweede reden is de Delaware General Corporate Law die voor een groot deel interne relaties reguleert. Daarnaast speelt het fiscale aspect een grote rol. Deze redenen garanderen niet dat Delaware voor iedere onderneming de meest voordelige staat is om te incorporeren, het blijft maatwerk, maar voor T-Mobile, Uber en Facebook is dit in ieder geval wel het geval.[8]

[1] http://www.corp.delaware.gov/aboutagency.shtml

[2] http://www.census.gov/quickfacts/table/PST045215/10

[3] http://www.corp.delaware.gov/aboutagency.shtml

[4] ‘Insider trading’: met kennis van niet publieke informatie, die je verkregen hebt in een confidentiële relatie met een bedrijf, in effecten handelen op de publieke beurs.

[5] http://corplaw.delaware.gov/dut/why_delaware.shtml

[6] http://corplaw.delaware.gov/dut/why_delaware.shtml

[7] http://itep.org/itep_reports/2015/12/delaware-an-onshore-tax-haven.php#.WGlWVvnhDIU

[8] Zie: https://www.delawareinc.com/blog/facebook-is-a-delaware-corporation/ http://48hills.org/2014/07/10/ubers-tax-avoidance-strategy-costs-government-millions/ http://fortune.com/2015/10/22/uber-tax-shell/
http://investor.t-mobile.com/Cache/1500056781.PDF?O=PDF&T=&Y=&D=&FID=1500056781&iid=4091145

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×