Hong Kong: studeren of je leven

Op vrijdag 29 april vertrekken 40 JFV-leden naar Hong Kong in het kader van de Grote Reis, waar ze tot en met zondag 8 mei zullen genieten van de (juridische) wonderen van deze wereldstad. Hong Kong is een stad die in veel opzichten erg verschilt van een willekeurige Nederlandse stad. Een groot verschil is de universiteitscultuur, die ik afgelopen collegejaar zelf heb mogen ervaren tijdens mijn exchange aan the University of Hong Kong.

Motivatie

Op 12 januari 2015 was het zo ver: ik verliet het koude Nederland en vertrok richting Azië. Er zijn veel redenen waarom studenten ervoor zouden kunnen kiezen om op exchange te gaan naar Hong Kong. Het is een dynamische en veelzijdige stad, die erg internationaal georiënteerd is en ontzettend veel te bieden heeft. Ik wilde alle tradities meemaken, de cultuur(shock) ervaren, de markten bezoeken en om drie uur ’s ochtends dim sum eten; maar ook the Big Buddha zien, naar Happy Valley Racecourse om rijk te worden van het wedden bij de paardenraces, de vele bergen beklimmen en uitgaan in Lan Kwai Fong, waar het elke donderdag ladies night is en de vrouwen gratis drinken. Bovendien zou een semester in Hong Kong me de unieke kans bieden om meer te leren over de invloed van Azië. Allemaal goede redenen, maar toch was de voornaamste reden dat ik naar Hong Kong wilde the University of Hong Kong. De rechtenfaculteit heeft veel interessante en unieke vakken en de universiteit staat erg hoog op de internationale ranglijsten voor rechtenstudies. Ik wilde mezelf graag uitdagen en ervaren hoe het is om aan een echte topuniversiteit te studeren. Tja, sommigen zien hun tijd in het buitenland misschien als een lekker lange vakantie, maar dit gold niet voor mij. En dat heb ik geweten!

Vakken

Daar was ik dan, in Hong Kong, barstensvol goede moed en ambitie, klaar om de wereld – of in ieder geval deze stad – te veroveren. Het bleek nog best een uitdaging om een keuze te maken uit de enorme hoeveelheid vakken die de universiteit te bieden heeft. Gelukkig hebben studenten twee weken de tijd om de vakken te ‘proeven’ tijdens de add/drop period. Tijdens deze periode kunnen studenten zoveel vakken volgen als ze willen, waarna ze aan het eind nog vakken kunnen laten vallen en nieuwe vakken kunnen kiezen. Zelf heb ik uiteindelijk, na wat geadd en gedrop, vier vakken gevolgd gedurende het semester, namelijk PRC Intellectual Property Law, Mediation, Human Rights in China en Principles of Family Law. Ik heb van al mijn vakken genoten. Inhoudelijk waren ze erg interessant en we werden behoorlijk uitgedaagd. Zo moesten we voor het vak Mediation onder andere een echte zaak behandelen (anderhalf tot twee uur lang) en dit filmen. Daarnaast waren de docenten stuk voor stuk heel goed. Ze waren allemaal onderzoekers op hun eigen vakgebied en werkzaam (geweest) in de praktijk. De werkdruk lag echter wel hoog, veel hoger dan ik gewend was. De colleges duurden drie uur, aanwezigheid was overal verplicht en bij drie van de vakken werden we onder andere beoordeeld op participatie. Dit laatste bleek ook wel nodig te zijn. In plaats van dat studenten in college uit zichzelf een vraag van een docent beantwoordden, zoals in Nederland – bij vlagen – het geval is, verscholen ze zich liever achter hun buurman of buurvrouw.

Tentaminering

De docenten zijn goed en in ruil daarvoor verwachten ze veel terug van hun studenten. In plaats van op ‘normale’ tentamens, werd ons eindcijfer voor een vak meestal gebaseerd op research papers en/of take home exams. Niet zomaar papers, maar papers van 20 tot 30 pagina’s. Ook zijn er extra opdrachten die moeten worden ingeleverd en geldt de participatie dus vaak mee. Dat is wel wat anders dan in een paar uur tijd ‘even’ een tentamen maken; het is een semesterlange marathon. Met een avondje doorhalen voor de deadline haal je het niet. Dit klinkt misschien helemaal niet leuk, maar het heeft natuurlijk z’n voordelen. Zo word je echt gedwongen om diep in de stof te duiken, waardoor je veel leert over het specifieke gebied. Daarnaast mogen studenten vaak zelf het onderwerp voor hun research paper kiezen, uiteraard wel in overleg met de docent. Zo heb ik voor mijn drie papers steeds een link kunnen leggen met het Nederlandse rechtssysteem, wat het een stuk tastbaarder en daarom stiekem ook nog iets interessanter maakte.

Ter compensatie van de hoge werkdruk was de bibliotheek tijdens de tentamenperiode wel 22 uur per dag open, van 08.00 uur tot 06.00 uur de volgende dag. Hier werd gretig gebruik van gemaakt; niet alleen om te studeren, maar ook om te slapen. De McDonald’s in de buurt was 24 uur per dag open, wat het allemaal alleen maar leuker maakte. Uitgeput – en enkele kilo’s zwaarder – heb ik het semester uiteindelijk doorstaan en heb ik de vakken zelfs nog met mooie cijfers kunnen afsluiten.

Waar wacht je nog op?!

Ik ben zelf erg blij en dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen om op exchange te gaan. Ik zie het als de ultieme mogelijkheid om jezelf een keer goed uit te dagen. Ondanks dat het pittig was, was het het helemaal waard en zou ik het zo weer doen. Hong Kong is een geweldige stad en ik heb veel geleerd, niet alleen op juridisch, maar ook op persoonlijk vlak. Ik raad iedereen dan ook aan om op exchange te gaan. Je zult een geweldige tijd hebben, met nieuwe vrienden van over de hele wereld. Ga met een open blik en wees bereid te groeien, dan komt alles goed. En onthoud: voor je het weet is het helaas alweer voorbij.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×