De campus & Nijmegen in beeld

Welkom in de mooiste studentenstad van Nederland. Nijmegen is de stad waar jij een belangrijk deel van je leven zal gaan doorbrengen: jouw studententijd. Een tijd waarin je vrienden voor het leven maakt, een prachtige stad leert kennen en veel tijd zal spenderen op de campus. Om je alvast een beetje wegwijs te maken geeft dit artikel je een overzicht van de beste plekjes en leukste evenementen op de campus. En omdat studenten niet alleen maar te vinden zijn op de universiteit, geeft deze introspecial ook een aantal tips voor jouw ontdekkingstocht door Nijmegen.

Omdat dit artikel bestaat uit mijn persoonlijke aanbevelingen, stel ik mezelf kort voor. Mijn naam is Jill Wissing, 22 jaar oud en vierdejaars student Nederlands Recht. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje tussen de Rijn en de Waal, maar inmiddels woon ik alweer vier jaar in Nijmegen. Tot nu toe ben ik elk jaar actief lid geweest bij de JFV. In mijn eerste jaar was ik lid van de congrescommissie, in het tweede jaar commissaris van de externe activiteitencommissie en afgelopen jaar als eindredacteur van het BJ. De tips in dit artikel zijn uiteraard heel persoonlijk, maar ik hoop je hiermee vast een begin te geven voor jouw studententijd in Nijmegen. Voor de variatie laat ik ook nog twee medestudenten een top 3 geven van de, volgens hun, leukste (dans)kroegen.

CAMPUS

ETEN & DRINKEN

Grotiusgebouw

De rechtenfaculteit is gevestigd in het Grotiusgebouw. Tijdens de introductie zal je hier ongetwijfeld een rondleiding hebben gekregen. De meeste studie-uren zal je in dit gebouw doorbrengen. Het Grotius beschikt over een prachtige juridische bibliotheek waar je voor tentamens kan studeren en/of boeken kan vinden voor het schrijven van essays. Honger gekregen van al dat studeren? De medewerkers van het Gerecht bereiden elke dag verse broodjes, soepen en avondmaaltijden. Op elke vrijdag worden ook nog eens pannenkoeken gebakken.  Daarnaast is de JFV-kamer een van de drukbezochte plekken voor rechtenstudenten. Je kan hier terecht voor koffie, samenvattingen of een gesprek met medestudenten. Of spendeer je pauze lekker buiten! Loop een blokje om door het bos dat naast het gebouw gelegen is, of klets bij met je introbroeders en zusters op de schommelstoel die te vinden is aan de rechterzijde van het Grotiusgebouw.

De Refter

Van maandag tot vrijdag kan je in de Refter  terecht voor lunch en een avondmaaltijd. De Refter is te vinden naast het Erasmusgebouw. Het menu is te vinden op de site van de Refter. Voor de vleeseters onder ons: op maandag worden geen gerechten met vlees bereid, de welbekende ‘’Meat Free Monday’’. In de Refter bevindt zich tevens een saladebar, beter bekend als Happy Salads. Je kunt hier jouw eigen salade samenstellen. Daarnaast kan je hier ook terecht voor verse sappen en fruit.

De Fest

Niet helemaal overtuigd van het menu van de Refter of het Gerecht? Op 5 minuten loopafstand van het Grotiusgebouw bevindt zich een cafetaria waar menig student een hapje gaat eten gedurende de tentamenperioden. Deze cafetaria is dan ook een begrip onder de studenten van de Radboud. Je kunt hier terecht voor snacks, friet, pizza’s, kapsalon en verschillende broodjes. Wees wel op tijd, want rond de tentamens staat de rij geregeld tot buiten op de stoep!

Het Cultuurcafé

Even helemaal klaar met studeren of is het gewoon te mooi weer om een college te volgen? Dan zijn veel studenten te vinden op het terras van het Cultuurcafé. Geniet hier van een ijsthee of, na 16.00, van een koud biertje. Uiteraard kunnen borrelhapjes ook besteld worden. Bij grote evenementen zoals het WK voetbal kan je hier met je medestudenten terecht om de wedstrijden te kijken op een grootbeeldscherm.

I NEED SOME COFFEE!!

Niet getreurd, de universiteit heeft verschillende punten waar je kan genieten van allerlei soorten koffie. Allereerst de coffeecorner in het Grotiusgebouw, te vinden bij de hoofdingang. Moeite gehad met vroeg opstaan voor college? Geen probleem, de coffeecorner is namelijk al geopend vanaf 08.30. Iets teveel geld uitgegeven op de JFV-borrel? Ook geen probleem, want op de JFV-kamer staat dagelijks een verse kan koffie en thee voor je klaar.

Aan de overkant van het Grotiusgebouw bevindt zich het Spinozagebouw waarin een DE-café is gevestigd. Naast koffie, thee en verschillende lekkernijen kan je hier ook terecht voor koffiespecials. Neem bijvoorbeeld de ‘’Heavenly Hazel’’ met (heel veel) slagroom en nootjes.

SKYLINE

Erasmusgebouw (en dan met name de 20e verdieping)

Het Erasmus is het hoogste gebouw op onze campus die je al in de verte kan herkennen. Tijdens je rechtenstudie zal je hier niet vaak komen om colleges te volgen, misschien een enkele keer voor een werkgroep. Waarom dan toch benoemingswaardig? Stap in de lift en ga naar de twintigste verdieping. Deze verdieping bestaat voornamelijk uit glas waardoor je over heel Nijmegen uit kunt kijken. Je kunt er ook heerlijk gaan zitten op een van de banken en terwijl je een boek leest, muziek luistert of koffie drinkt genieten van het uitzicht.

EVENEMENTEN

Evenementen: Radboud Rocks & Radboud Sports

Ter ere van de Dies Natalis van de universiteit wordt elk jaar een festival georganiseerd: Radboud Rocks. Tijdens dit festival kan je genieten van lekker eten dat wordt bereid in foodtrucks. Daarnaast bevinden zich twee podia op het terrein waar verschillende artiesten, bandjes en DJ’s ervoor zorgen dat de voetjes van de vloer gaan. Afgelopen editie kwam Ronnie Flex optreden en kon je ook losgaan op het foute uur van de DJ’s van Q-music.

In juni vindt elk jaar een strijd der faculteiten plaats in de vorm van een sportdag: Radboud Sports. Elke faculteit levert voor verschillende sporten een team die gaat strijden tegen de andere faculteiten. Elk jaar wordt één faculteit bekroond tot winnaar van Radboud Sports.

SOCIAL MEDIA

Instagram

De Radboud universiteit heeft een eigen account op Instagram (Radboud_uni). Waarom is het in hemelsnaam leuk om een universiteit te volgen? Omdat elke week het account wordt beheerd door een andere student. Op deze manier kan je een kijkje nemen in het leven van studenten van verschillende studierichtingen. Dagelijks wordt een foto geplaatst.

De JFV Nijmegen heeft ook een eigen Instagramaccount, waarop sfeerimpressies worden geplaatst van activiteiten.

NIJMEGEN

Zoals elke stad biedt Nijmegen een scala aan restaurants, koffiebarretjes, kroegen, parken en evenementen. Omdat  hier wel 10 pagina’s mee gevuld kunnen worden en omdat het voor iedereen natuurlijk persoonlijk is waar hij of zij van houdt, wordt met een top 3 weergegeven waar je het beste kunt lunchen, bier drinken en dansen.

TOP 3 – Mijn favorieten voor: LUNCH & KOFFIE  

 1. De Zijdewinde te Lent

Op ongeveer 5 minuten fietsen vanaf de Waalbrug bevindt zich de Zijdewinde. De Zijdewinde staat bij mij op nummer 1, omdat het terras gelegen is aan een mooi meertje met veel natuur eromheen. Als het zonnetje schijnt is dit voor mij de ideale plek om te genieten van een cappuccino en een broodje. Ze serveren verschillende soorten broodjes, pannenkoeken en borrelhapjes. De Zijdewinde is ook zeer geschikt om te gaan avondeten.

 1. Fika

Fika is een leuk en klein Zweeds tentje waar je altijd vriendelijk wordt begroet door de serveersters. Zij werken met een concept waarbij je verschillende kleine (brood)gerechtjes kunt bestellen. Je kunt er ook terecht voor smoothies en zoete Zweedse lekkernijen.

 1. Plaats 1

Ietwat verscholen achter de Grote Markt ligt een heel mooi terras waar je kunt eten en drinken bij De Hemel of Plaats 1. Alleen al voor het leuk ingerichte terras zou ik hier een kijkje gaan nemen. Waarom dan plaats 1 in mijn top 3? Omdat je hier op zondag kunt genieten van een heerlijke brunch waarbij je naast vers brood met luxe beleg en yoghurt met cruesli, ook nog verschillende kleine gerechten van de chef krijgt.

TOP 3 – (SPECIAAL)BIER  –  Sandro Triches

Sandro Triches is 22 jaar oud en is vierdejaars student Nederlands Recht. In zijn eerste studiejaar is hij in Nijmegen op kamers gaan wonen. Hij is actief bij de JFV als lid van de redactiecommissie. Ik vroeg Sandro waar hij het liefste zijn speciaalbiertjes nuttigt in Nijmegen:

 1. De Blaauwe Hand

Als het oudste café van Nijmegen mag deze van Sandro zeker niet ontbreken op de lijst. De Blaauwe Hand is gelegen aan de Grote Markt. Qua bieraanbod combineert men het traditionele met het moderne, waardoor je zeker weet dat je bierlust hier goed tot zijn recht zal komen.

 1. Stoom

Dit café is van veel jongere komaf. Als resultaat van een inventieve inrichting van het oude terrein van de Honigfabriek is zij een uniek exemplaar in Nijmegen en omstreken. Op deze plek een biertje nuttigen levert volgens Sandro een zeldzame ervaring op.

 1. Café Jos

Zo leerzaam als je hoorcolleges overdag kunnen zijn, zo leerzaam is ook een bezoek aan dit café in de avond. Men vertelt hier als een ware wetenschapper over hetgeen men schenkt.

TOP 3 STAPPEN – Sophie Weekers

Sophie Weekers is 19 jaar oud, komt uit Nederweert en is tweedejaars student Nederlands Recht. In haar eerste jaar is zij gelijk in Nijmegen op kamers gaan wonen. Als lid van de borrel- en feestcommissie was zij afgelopen jaar op elke eerste woensdag van de maand tot in de late uurtjes aanwezig op de borrel. Ik vroeg Sophie dan ook waar zij het liefste gaat stappen in Nijmegen:

 1. De Fuik

In de Fuik is het (bijna) elke avond feest. De bekendste avond in de Fuik is toch wel de maandag, ook wel ‘metermaandag’ genoemd en zeer geliefd onder de Nijmeegse studenten.

 1. De Drie Gezusters (3G)

Als je een avondje goed wilt dansen, ga dan naar de 3G. Even klaar met de muziek uit de Heidi’s Skihut? Geen probleem, want binnen een paar stappen sta je in een van de drie andere zalen waar ook volop wordt gefeest.

 1. Twee Keer Bellen

Ja, dat is echt een naam van een Nijmeegse kroeg! Een kroeg waarin flink wordt gedanst en waar je op maandag mee kunt doen aan Bierbingo. Onder andere een favoriet van Sophie omdat deze op slechts een paar meter afstand zit van de FEBO.

De vierdaagse(feesten)

Jaarlijks vinden in juli de vierdaagse en de zomerfeesten plaats in Nijmegen. Dit evenement kan én mag niet ontbreken in dit artikel. Tientallen duizenden mensen vanuit binnen- en buitenland komen op dit grote evenement af. Vier dagen lang lopen duizenden mensen kilometers om hun medaille binnen te halen, terwijl langs de weg mensen staan te klappen en te juichen. Een week lang zijn er door het hele centrum podia verspreid waar dagelijks verschillende artiesten, bandje en DJ’s optreden. Allerlei soorten muziekstijlen worden gepresenteerd. Neem vooral ook een kijkje op de Ramblas en op de Kaaij, waar  foodtrucks het beste festivalfood bereiden terwijl verschillende bandjes aan het optreden zijn. Kijk daarnaast vooral op het internet of in de folders welke artiesten op welk moment optreden, want elke dag is het één groot feest!

Wat verder nog leuk is om te weten:

 • Nijmegen beschikt over een aantal mooie parken waar in de zomer volop wordt genoten van de zon. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het Kronenburgerpark, gelegen naast het centrum van Nijmegen.
 • Op maandag en zaterdag is er groente- en fruitmarkt op het Valkhofplein. Voor relatief weinig geld haal je hier je dagelijkse groente en fruit.
 • Nijmegen ligt vlak aan de grens van Duitsland. Het plaatsje Kranenburg is goed te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. De stad Kleve ligt op een half uurtje rijden vanaf Nijmegen. Als je een keer in Kleve bent, ga dan vooral een taartje eten bij stadsbakker Wanders!
 • Met mooi weer zijn veel studenten te vinden aan het Waalstrandje, te vinden bij, uiteraard, de Waal!
 • De Langehezelstraat is de oudste straat van Nijmegen en beschikt over hele mooie oude pandjes met daarin verschillende winkeltjes, lunchrooms en restaurants. Tip: ontbijt een keer bij de Yoghurtbarn met een heerlijke yoghurtspecial of bij Borboleta met een bord vol pannenkoeken en vers fruit.
 • Nijmegen heeft een mooie grote kringloopwinkel, genaamd ‘Het Goed’, waar je voor weinig geld tweedehandsspullen kunt kopen. Als je nog mooie en goedkope meubels zoekt voor je studentenkamer moet je hier zekers eens gaan kijken. Op de eerste verdieping bevindt zich ook een gedeelte met allemaal leesboeken die worden aangeboden voor 1 tot 3 euro! Het Goed is te vinden aan de Industrieweg, in de wijk Oud-West.

Hopelijk krijg je tijdens de introductie een nog beter beeld van wat Nijmegen te bieden heeft en vind je snel de weg op de campus. Met de hiervoor genoemde tips kan je in ieder geval de aankomende weken vooruit. Uiteraard zijn er nog meer mooie plekjes en fijne barretjes die zeker de moeite waard zijn, maar helaas heb ik daar niet voldoende pagina’s voor. Ik raad je daarom zeker aan om zelf op zoek te gaan naar deze plekken, zodat je van jouw studententijd een tijd kunt maken om nooit te vergeten.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×