Blockchain: gevaar of kans?

Vandaag de dag gaat het als het draait om handel en economie over één begrip, namelijk het begrip ‘vertrouwen’. We vertrouwen banken ons geld toe en gebruiken andere tussenpersonen als overheden en notarissen om transacties mogelijk te maken en goed te keuren. Zouden we momenteel opklimmen uit een dal van financiële crisis en blijft het een kwestie van tijd en geduld voordat we aan de top van het fenomenale uitzicht kunnen genieten om vervolgens weer terug het ravijn in te kukelen? Wat als er een bepaald technologisch fenomeen zou bestaan dat deze tussenkomst van personen kan overslaan? Dat bestaat: de Blockchain technologie. En wat nou als de Blockchain technologie gaat zorgen voor drastische veranderingen in het juridische beroepenveld? U zult denken, zo’n vaart zal het niet lopen, maar misschien is het tijd om onze ogen te openen.

Wat houdt Blockchain in?

Blockchain kunt u zien als een grote keten met allerlei data die wordt gebruikt om transacties mogelijk te maken. Het is de technologie die het mogelijk maakt om het virtuele betaalmiddel Bitcoin te gebruiken.[1] Blockchain wordt regelmatig vergeleken met een digitaal grootboek. Normaal gesproken houden rechtspersonen hun eigen gesloten boekhouding bij. Daarin staat precies wat de inkomsten en uitgaven zijn en welke eigendommen de rechtspersoon bezit. De software van Blockchain maakt het mogelijk om via een online netwerk met andere rechtspersonen een gezamenlijke boekhouding bij te houden. In de Blockchain wordt vastgelegd door wie, op welk moment en onder wat voor voorwaarden transacties plaatsvinden.[2] Eenieder die zich aansluit bij Blockchain beschikt continu over een kopie van de Blockchain. Frauduleuze praktijken lijken in de Blockchain geen kans van slagen te hebben. Indien iemand een transactie wil doen waaraan foutieve informatie ten grondslag ligt, weigert het netwerk de transactie in de Blockchain op te nemen. Tevens lijkt Blockchain niet erg vatbaar voor de klauwen van hackers en dieven, omdat het niet over één centrale database beschikt. Daarnaast is het grootboek niet in handen van één centrale organisatie, maar in handen van alle gebruikers van Blockchain. Het systeem werkt in principe ongeacht waar ook ter wereld de gebruiker zich bevindt.[3] De invloed van Blockchain is op dit moment wellicht nog niet sterk voelbaar, maar binnen de kortste keren kunnen grote gevolgen zichtbaar worden. Zo werd er op 31 mei 2016 al geprocedeerd bij het Hof van Arnhem-Leeuwarden inzake Bitcoins.[4]

Gevolgen

Eén van de gevolgen van de opkomende Blockchain technologie is de mogelijkheid tot uitschakeling van de tussenpersoon naar wie we ons op dit moment nog wenden bij transacties en andere (rechts)handelingen. Tevens bestaat er bij toepassing van Blockchain de mogelijkheid om voorwaarden in te programmeren die vervuld moeten worden, voordat een bepaalde transactie uitgevoerd wordt (denk bijvoorbeeld aan smart contracts[5]).

Banken, notarissen, accountants en overheidsinstanties zullen dus mee moeten gaan met de huidige ontwikkelingen om te voorkomen dat zij op lange termijn niet overbodig worden en het schip moeten ruimen. Natuurlijk geldt dit ook voor alle juristen, vooral zij die binnen nu en een aantal jaar de arbeidsmarkt op gaan. Wellicht schakelen Blockchain en andere technologische ontwikkelingen een aantal juridische beroepen uit, maar gelukkig ontstaan er weer tal van nieuwe mogelijkheden en nieuwe interessante rechtsvragen als: wie is aansprakelijk indien er een programmeerfout wordt gemaakt? En hoe waarborg je de privacy van gebruikers?

Kortom, open je ogen. Zie digitalisering als een kans, niet als gevaar.

Heeft dit artikel uw interesse gewekt in Blockchain en de invloed daarvan (en van andere vormen van digitalisatie) op het juridische beroepenveld? Kom dan naar het Juridisch Congres der Juridische Faculteitsvereniging Nijmegen op 24 maart 2017. Onder andere Nora van Oostrom en professor Klaassen zullen een bijdrage leveren.

 

[1] G.J.C. Rensen, ‘De notaris in het moderne ondernemingsrecht’ WPNR 2016/7121.

[2] http://intoblockchain.com/nl.

[3] C. Prins, ‘De Blockchain: uitdaging voor het recht’ NJB 2016/1941.

[4] Hof Arnhem-Leeuwarden 31 mei 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:4219.

[5] http://www.everledger.io/smart_contracts.

Een reactie op “Blockchain: gevaar of kans?”

 1. Paul Deimann

  Beste Eline Bok,
  Ik zag een bericht over het congres dat jullie organiseren op 24 maart. Alhoewel ik nog niet weet of het me agenda-technisch lukt zou ik graag het onderdeel over Blockchain bijwonen. Is dat mogelijk? Is er intussen een tijdsindeling/lokatie bekend? Zou je me kunnen mailen op:
  [email protected] 0614733195
  Oost NV is de ontwikkelingsmaatschappij voor Overijssel en Gelderland; ik houd me daar onder andere bezig met ICT. Zie http://www.oostnv.nl
  Groet,
  Paul Deimann
  Projectleider Breedband & ICT

  Bulletineke Justitia, organiseer ik op 24 maart 2017 samen met de andere leden van de congrescommissie het Juridisch Congres van de Juridische Faculteitsvereniging Nijmegen. Dat congres staat dit jaar in het teken van ‘digitalisering’.

  Beantwoorden

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×