De belangrijkste sollicitatietips

Door: ,

Solliciteren op een baan is voor velen een aangrijpend en vaak stressvol proces. Hoe bereid je het beste voor en wat zet je allemaal in de sollicitatiebrief? Je wilt vanzelfsprekend een goede indruk achterlaten, want je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. In dit artikel lees je de belangrijkste sollicitatietips om jouw sollicitatieproces soepel te laten verlopen.

Curriculum Vitae
De eerste indruk van jou als persoon geef je af met je curriculum vitae ofwel je cv. Maar wat moet er allemaal in een cv staan? Het begint bij jouw contactgegevens. Je voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en je e-mailadres moeten erin staan. Beschik jij over een rijbewijs? Vermeldt dit er dan ook altijd bij.

Stel jezelf kort voor met een persoonlijk stukje over wie jij bent. Dit geeft direct een goed beeld en het is onderscheidend van andere cv’s. Hierna vertel je over de werkervaring waarover jij beschikt. Vernoem vooral de banen waar jij serieus werkervaring hebt opgedaan en niet de banen die je maar heel kort hebt volgehouden, dit geeft geen goede indruk.

Je opleiding(en) zijn zeer belangrijk om te vermelden. Vanaf je middelbare schooldiploma’s tot het heden. Heb jij een relevante studentenactiviteit of minor gedaan? Geef dit dan ook aan in jouw cv. Dit geldt ook voor de relevante kennis en vaardigheden die jij hebt opgedaan. Je kan ook altijd creatief zijn in de vormgeving van je cv, sla hier alleen niet in door. Probeer aan te voelen of dit past bij het bedrijf waar je gaat solliciteren.

Tot slot, is het een pluspunt als jij een foto van jezelf op je cv zet. Je wordt beter onthouden als iemand een beeld van je heeft!

Sollicitatiebrief
In de sollicitatiebrief is het tijd om je te onderscheiden van de overige kandidaten. Een sollicitatiebrief is simpel gezegd een brief waarin je schrijft dat je graag in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf. Ten eerste, zorg ervoor dat je sollicitatiebrief geen opsomming wordt van je cv. Dit leest erg moeizaam en daarnaast geef jij niet aan waarom je nou zo goed past bij dit bedrijf en deze functie.

Ten tweede, ken het bedrijf waar je solliciteert. Waar staat het bedrijf voor en waar wil het naartoe? Neem deze kernwaarden mee in je sollicitatiebrief, zodat je direct opvalt.

Tot slot, waarom zou het bedrijf jou moeten aannemen? Hier onderscheid je jezelf van de rest. Laat je creativiteit los en schrijf je professionaliteit aan. Implementeer een klein beetje humor als dit op zijn plaats valt binnen het verhaal wat je wilt vertellen. Vertel wat jij aan het bedrijf kan toevoegen!

Het sollicitatiegesprek
Met het sollicitatiegesprek ben je bijna aan het eind gekomen van het sollicitatieproces. Per functie verschilt het of dit uit één of meerdere gesprekken bestaat. Ook is het per functie verschillend of je hierna nog een assessment, case of presentatie moet houden. Ter voorbereiding van het gesprek is het belangrijk dat jij aanvoelt wat het bedrijf van je vraagt. Bij een groot corporate bedrijf is het van belang dat je in pak aankomt, of in ieder geval netjes gekleed. Bij een creatieve en jonge start-up kan je het vaak afdoen met een “casual” outfit, voel dit dus goed aan. Verdiep je goed in het bedrijf, weet waar ze voor staan en vraag jezelf af waarom dit bij jou past. Waarom past deze functie goed bij mij en op welke manier voldoe ik aan de eisen in de vacature? Tot slot, is het altijd goed om zelf een paar vragen voorbereid te hebben die jij aan het bedrijf wilt stellen, zo toon je ook interesse in hen en laat je een goede indruk achter!

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×