Studeren in Boedapest

Ik wist dat ik in het buitenland wilde studeren, maar had geen idee waar. Op goed geluk koos ik voor Boedapest. En geluk heb ik zeker gehad! Nu ik hier bijna drie maanden ben, kan ik vol overtuiging zeggen dat dit een van de leukste steden van Europa is. Het is een stad die groot genoeg is om elke dag iets anders te kunnen doen en elke nacht naar een ander feest te gaan, maar ook klein genoeg om je hier thuis te kunnen voelen. Een stad met thermen, ruin pubs en paprika’s in overvloed, klinkt goed toch?

 Wonen in Boedapest

Boedapest bestaat uit twee delen. Enerzijds het deel Pest, waar het centrum zich bevindt inclusief winkels en uitgaansgelegenheden, en anderzijds Boeda, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht na het beklimmen van de Citadel. Een betaalbare kamer vinden in Boedapest is makkelijk, een stuk makkelijker dan in Nijmegen. Zo kan je SRS (vergelijkbaar met de SSHN) raadplegen of gebruik maken van één van de honderden Facebookpagina’s waarop internationale studenten kamers aanbieden, huisgenoten zoeken en de eerste contacten leggen.

 Universiteit

In Nederland ben ik gewend dat alles netjes is geregeld en dat informatie makkelijk is te vinden. De Hongaren doen dit allemaal net wat anders. Vakken die opeens niet meer worden gegeven en docenten die meestal 19 minuten te laat komen (na 20 minuten mogen studenten weglopen) is hier normaal. Ook kijk ik niet meer raar op als ik vlak voor het begin van de les een mailtje krijg met de tekst: “sorry studenten, toch een half uurtje later!” Het is dus iedere dag weer spannend of de lessen überhaupt doorgaan. Ook de inhoud van de lessen is anders, doordat het hier allemaal niet zo strikt is, hebben de docenten veel meer vrijheid. Zo is er meer ruimte voor diepgaande discussies en de docenten zien wel hoe ver ze komen met de stof. Een stuk meer ontspannen dus. Verder heeft deze universiteit bij veel vakken een bijzondere manier van tentamens afnemen. Zo heb ik de meeste tentamens op de computer thuis. Wat er natuurlijk op neer komt dat iedereen bij elkaar gaat zitten en hoogstwaarschijnlijk exact hetzelfde cijfer haalt.

Het is ook mogelijk om een inleidende taalcursus te volgen. Ik zou echter iedereen afraden om met Hongaars te beginnen. Als je ooit een taal hoort waar je echt helemaal niks van kunt maken dan is het, juist, Hongaars. Maar als je van een uitdaging houdt, ga ervoor!

 De Hongaren

De Hongaarse bevolking is misschien niet direct het meest hartelijke volk. Daarnaast spreekt een groot deel van de bevolking niet of nauwelijks Engels, en doet ook niet zijn best om je te begrijpen. Dit merkte ik in de eerste week gelijk, een tramconducteur werd boos op mij en ik heb nooit begrepen wat ik precies verkeerd deed. Achter deze norsheid gaat toch meer vriendelijkheid schuil. Dit merkte ik direct toen ik ook maar één woordje Hongaars sprak en de caissière glimlachend hele verhalen in het Hongaars begon te vertellen waarna ik met mijn mond vol tanden stond. Natuurlijk maken ze hun norsheid op veel andere manieren goed, zo zijn er feesten met een halve liter bier voor 30 cent en pizzapunten voor 50 cent! In Hongarije betalen ze trouwens niet met de euro’s maar met Forinten, 300 Ft staat gelijk aan €1, met zoveel briefjes in je portemonnee voel je je in ieder geval altijd rijk! Helaas is dat niet altijd terecht, maar over het algemeen is het leven hier toch een stuk goedkoper dan in Nederland.

 Hongaren zijn ontzettend trots op hun keuken, ondanks dat het een van de ongezondste keukens van Europa is. Als je door de straten loopt, struikel je over restaurants en caféetjes waar je goulashsoep (gulyasléves) of paprika kip (paprikás csirke) kunt eten. Mijn tip: vermijd de Hongaarse keuken. Paprika’s in ieder gerecht is de regel, het liefst samen met een slijmerige substantie dat op pasta lijkt maar het toch nét niet is.

Ook hebben ze een beroemde drank, pálinka, waar ze ontzettend trots op zijn. Tijdens de introweek werd me dit gelijk aangeboden door de tutors wiens opa’s en oma’s het zelf thuis brouwen. Pálinka wordt hier net zo vaak gedronken als jenever bij de JFV, ze hebben er zelfs een soortgelijk lied bij dat ze afsluiten met een enthousiaste ‘égezégedre’ (proost)!

 Boedapest

Boedapest heeft heel veel leuke plekken. Zo heeft Hongarije het mooiste parlement dat ik ooit heb gezien, vooral goed te bezichtigen tijdens een boottocht op de Donau. In de zomer kun je naar een van de eilanden gaan, zoals Margaretha eiland waar de dansende fontein staat (persoonlijke favoriet) met ieder uur van de dag een show. Ook kun je naar Obúda eiland gaan, misschien beter bekend als het eiland van Sziget Festival (sziget is trouwens het Hongaarse woord voor eiland) met heel veel leuke strandtenten!

Daarnaast heeft Boedapest veel ruin pubs. Allemaal bars gevestigd in oude, vervallen gebouwen met verschillende ruimtes, veel verschillende soorten bezoekers en vaak livemuziek. De beroemdste is Szimpla Kert, gevestigd in een oude kachelfabriek en is zeker de moeite waard!

 In Boedapest worden ontzettend veel evenementen en activiteiten georganiseerd. Er zijn hier namelijk heel veel studenten van over de hele wereld. Je komt ze dan ook overal tegen, in iedere bar, koffiehuis of feest. Vooral tijdens de evenementen van Erasmus Life Budapest ontmoet je veel internationale studenten, iedere avond wordt er wel een feest georganiseerd en ieder weekend wel een trip naar aan andere stad. Het is dus eigenlijk onmogelijk hier ooit verveeld te raken. Naast feesten kun je namelijk nog veel meer doen, er zijn veel thermen en tentoonstellingen, je kunt gaan hiken in de heuvels van Boeda of een uitstapje maken naar het Balatonmeer.

En een ander groot pluspunt is de ligging van Boedapest. Het ligt heel centraal waardoor je makkelijk en goedkoop naar steden als Praag, Belgrado, Wenen, Bratislava en Ljubljana kunt reizen. Het is dus een ideale stad voor een Erasmus verblijf!

 Ten slotte

Ik kan het iedereen aanraden om een semester naar het buitenland te gaan. Waarschijnlijk leer je bijzonder weinig op de universiteit maar je doet zoveel nieuwe mooie ervaringen op dat je aldaar alleen maar tijd te kort komt. Het is een unieke kans om te reizen, te feesten, jezelf te ontwikkelen en mensen van over de hele wereld te leren kennen!

Een reactie op “Studeren in Boedapest”

  1. Leuk artikel! Twijfel zelf ook of ik naar Budapest wil gaan. In ieder geval vond ik het leuk je bericht te lezen. Leuke schrijfstijl!

    Beantwoorden

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×