Kaapstad – City of opposites

Level 6B water restrictions noemen ze het: 50 liter water per dag per persoon. Dat betekent dat je slechts 90 seconden per dag mag douchen en het liefst niet elke dag. Tevens is het ranzige rijmpje ‘If it’s yellow, let it mellow, if it’s brown flush it down.’ op vrijwel elk toilet te vinden en wordt er regelmatig gekibbeld omdat het water weer eens is afgesloten. Dat betekent namelijk dat één van je huisgenoten (een deel van) JOUW 50L per dag opgebruikt heeft.

Daarnaast heeft Kaapstad een veiligheidsprobleem. Als het donker wordt, moet je zelfs de kleinste afstanden per Uber afleggen en ook overdag moet je altijd oplettend zijn. Als iemand je op straat vraagt hoe laat het is, kun je beter niet je telefoon erbij pakken om hem een antwoord te geven, want voor je het weet ben je hem kwijt, zo werd mij in mijn eerste week verteld. Iedereen in Kaapstad is of kent wel iemand die met misdaad te maken heeft gehad. Dat is ook niet zo gek, want er is veel ongelijkheid. Sommige schoonmakers moeten een hele familie onderhouden met omgerekend 200 euro per maand, terwijl het levensonderhoud hier niet eens zo veel goedkoper is dan in Nederland. Toen de buschauffeurs besloten te vechten voor een beter loon door te staken werden veel andere werkers daar de dupe van: ze moesten vrije dagen opnemen of op straat slapen in de buurt van hun werk omdat andere vormen van transport naar het werk een te grote hap uit hun salaris zou betekenen.

Blijkbaar krijgen ook de politieagenten niet voldoende betaald, want het is algemeen bekend dat als je wordt aangehouden voor te hard rijden je 8 van de 10 keer wegkomt door casually een briefje van 100 Rand (6,60 euro) op je dashboard te leggen. Ondertussen helpt de politie de meisjes die hier in de prostitutie zijn beland (waarvan 57.7% HIV heeft) maar weinig, en gaan agenten zelfs langs als klant zonder te betalen. Corruptie is echter een nog groter probleem op nationaal niveau. Miljoenen worden weggesluisd door ministers en ik was nogal verbaasd toen ik bij Constitutional Law hoorde dat de recent afgezette president Zuma vanaf 2009 203 miljoen Rand (ongeveer 13,5 miljoen Euro) belastinggeld ‘stal’ voor aanpassingen aan zijn villa die niet de afgesproken veiligheidsdoeleinden hadden, maar bijvoorbeeld een zwembad, een gastenhuis en een amfitheater betroffen.[1] Het parlement faalde er hopeloos in hem verantwoordelijk te houden, doordat het ANC (met overgrote meerderheid in het parlement) hem de hand boven het hoofd bleef houden.[2]

Dat het in de politiek soms nog moeizaam gaat, is te begrijpen gezien het feit dat Zuid-Afrika een ontzettend jonge democratie is. Pas in 1994 werd de apartheid afgeschaft. Het overgrote deel van de mensen dat rondloopt in Kaapstad heeft de segregatie en discriminatie heel bewust meegemaakt, en nog steeds merk je dat er, ook onder studenten, wrok en racisme bestaat. Kleurrijke wijken zijn ontruimd en omgegooid om er huizen voor ‘de witten’ neer te zetten. De mensen met een donkere huidskleur werden verhuisd naar de Townships en veel zijn daar nooit meer weggegaan. Ik geef één keer in de week Engelse les in een van die wijken, Khayelitsha, aan een klas 10- en 11-jarigen. Het is gek om te zien hoeveel harder zij moeten werken voor een kans die wij Nederlanders als vanzelfsprekend zien. In het busje terug naar mijn warme studentenkamer rijden we langs golfplaten hutjes met na elke 300 meter een groepje WC-huisjes. De elektriciteitsdraden zijn als spinnenwebben over de sloppenwijk heen gespannen.

Is dit dan een nogal negatief reisverslag van iemand die een half jaar in het buitenland heeft gestudeerd, terwijl ze flink wat vrolijke snapchats en instagrammetjes heeft geplaatst? Nee… Dat toch ook weer niet. Ik heb een geweldige tijd gehad in Kaapstad. Ik heb vrienden van over de hele wereld ontmoet, waarvan veel uit Kaapstad zelf. We hebben gefeest, gelachen en natuurlijk zijn we ‘op avontuur’ gegaan. Ik heb tripjes gemaakt naar Lesotho, de Drakensbergen, Namibië, Zimbabwe en Botswana. Ik heb ontzettend veel gehiked en de mooiste uitzichten van mijn leven gezien. Ik heb leren kitesurfen en windsurfen (ben er nog steeds belabberd in, maar het idee was er). Ik heb gebungeejumped, gecrossfit, geskydived, gemountainbiked en gesandboard, dit alles terwijl ik in Nederland de grootste hekel aan sporten heb. Ik ging elk weekend naar de beste foodmarkets en heb regelmatig lekkere Kaapse wijntjes geproefd in Stellenbosch, Constantia of gewoon in de collegezaal bij het door de uni gefinancierde wine-society. Ik ging op zonnige dagen naar het strand en elke week wordt er in verschillende tuinen een braai gegeven, waarbij iedereen welkom is, als je maar vlees en alcohol meeneemt.

Ik hou van de openheid van mensen hier. Mensen lachen om grappen alsof ze nog nooit gelachen hebben. Je wordt hier niet nagekeken als je hardop zingt op straat of meedanst in de bibliotheek als je favoriete liedje door je oortjes knalt. Als er in de kroeg gedanst wordt, ontstaan er kringetjes waar steeds andere mensen in het midden springen om hun dancemoves laten zien: simpelweg genieten. Ik hou zelfs van mijn wandelingen naar de uni om kwart voor 8 in de ochtend. UCT is namelijk een van de mooiste campussen van de wereld [3] en mijn verlepte just-woke-up hoofd fleurt altijd op als ik rechts de prachtige bergketens zie en links het uitzicht over Kaapstad met het pas opgekomen zonnetje.

Geen zorgen dus voor toekomstige exchange-studenten. Ik ga over drie weken zonder kleerscheuren naar huis en het heeft al flink geregend, dus het zou goed kunnen dat het watertekort na het aankomende regenseizoen voorbij is. Ik zou hier niet permanent willen wonen, maar een semester in Kaapstad was één van de beste beslissingen in mijn leven. Ik heb een geweldige tijd gehad, en ik heb ontzettend veel geleerd. Niet alleen over het recht, en hoe je dat kunt gebruiken om een samenleving ingrijpend te veranderen, maar ook over praktische dingen in het leven. Ik ga thuis niet meer 30 minuten douchen zonder erbij na te denken en ik ga ons overgereguleerde, bevoordeelde kikkerlandje niet meer voor lief nemen. Ik ga tegenslagen makkelijker accepteren, want soms heeft stressen geen zin (Just chill out… TIA my friend – This is Africa). Héél misschien zal ik zelfs wat vaker naar de sportschool gaan als ik terug ben, hoewel geen loopband Tafelberg ooit zal verslaan.

[1] In hopeloze pogingen het imago van de president op te poetsen werd het zwembad in een promotiefilmpje gedemonstreerd door het hoofd van de politie in Zuid-Afrika als een ‘fire pool’, die essentieel was als iemand het huis van de president in brand zou steken.

[2] Op een gegeven moment deed Zuma simpelweg alsof hij vragen die in het parlement werden gesteld niet hoorde en de voorzitter van de kamer beschermde hem hierin. Nadat er een belastend rapport werd uitgebracht over het gestolen geld, deed het parlement daar niks mee. Een van de politieke partijen is naar het Constitutionele Hof gestapt en zo heeft Zuma uiteindelijk toch een (heel beperkt) deel van het geld terugbetaald.

[3] Nee, echt! Toen de Britse krant The Telegraph een lijstje van de mooiste universiteiten maakte, werd UCT alleen verslagen door Oxford en Harvard.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×