Interview met Frank Mollen

Frank Mollen is sinds 2015 de vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In 1984 rondde hij in Nijmegen zijn master European Law, International Law and Macroeconomics af.

Levensloop

Als kind woonde Mollen een aantal jaren in Afrika. Daar ontstond de interesse om “verder te willen kijken dan de eigen stad en het eigen land.” Tijdens zijn studie groeide zijn belangstelling voor de “wijde wereld” verder, al gauw werd duidelijk dat hij een internationale baan wilde. Toen hij de kans kreeg om bij Buitenlandse Zaken te solliciteren twijfelde hij geen moment: “Ze hebben me ook nog aangenomen, en ik heb er nooit spijt van gehad.” Na het zogenaamde ‘diplomatenklasje’ werkte Mollen onder andere in Koeweit, Parijs, Brussel, Nairobi, Berlijn en Canberra. Nu is hij als diplomaat in Abu Dhabi neergestreken.

Wat een ambassadeur zoal doet

Als diplomaat vertegenwoordigt hij in deze landen zijn thuisland: Nederland. “In die zin heb ik nu dus ‘the best of both worlds’: Nederland én het buitenland.” Het komt ook wel eens voor dat hij werkzaam is in Nederland. Wat hij dan zoal doet? “Een ambassade is een trait d’union, het verbindingsstuk, tussen het eigen land en de zogeheten ontvangende staat. We proberen aan ons gastland uit te leggen wat Nederland vindt van allerlei onderwerpen (en waarom dat is), en omgekeerd leggen we in Nederland uit waarom ons gastland doet wat het doet en vindt wat het vindt, zowel internationaal als binnenlands. Ik heb dus veel contact met allerlei Emirati ministeries, overheden en ambtenaren.

Verder zijn we er voor het Nederlandse bedrijfsleven, dat we bijv. informatie geven over zakendoen in de VAE, of over mogelijke zakenpartners of afzetkanalen voor hun producten, en dat we proberen te helpen als er problemen zijn, bijv. met betalingen of contracten.” Hierdoor praat Mollen veel met zowel Emirati als Nederlandse bedrijven, in de Verenigde Arabische Emiraten en thuis in Nederland. Daarnaast helpt hij Nederlanders in de Verenigde Arabische Emiraten, ongeveer 5000 à 6000 mensen, bij problemen. Denk hierbij aan het vertrekken nieuwe paspoorten of het registreren van nieuwgeboren kinderen. Daar tegenover geeft Mollen ook buitenlanders informatie over het reizen naar Nederland. “Ik heb eigenlijk een heel gevarieerde baan: iedere dag is anders, wat het heel leuk maakt.”

De dag van een diplomaat

Wij konden ons niet voorstellen dat de werkzaamheden van een diplomaat beperkt zijn tot de kantooruren, feitelijk is deze altijd in functie. Zelf zei mollen hier het volgende over: “Tsja, de werkdag verschilt van de ene op de andere inderdaad nogal. Een diplomaat is 24 uur/dag ‘vertegenwoordiger van het vaderland’, maar gelukkig hebben we toch ook vrije tijd. Het vak van ambassadeur betekent vooral het leggen en in stand houden van heel veel contacten: met beleidsmakers en beslissers, met het zakenleven, met de Nederlanders in de VAE, maar ook met heel veel andere groepen in de samenleving die belangstelling hebben voor ons land. Overdag is het vaak het ‘gewone’ werk – voor een deel ook gewoon achter mijn bureau –, ’s avonds zijn er meer de zogenaamde ‘representatieve activiteiten’. Die kunnen variëren van lezingen en andere inhoudelijke activiteiten tot recepties en diners – die soms natuurlijk ook bij mij thuis zijn. Het is al met al heel gevarieerd, maar inderdaad niet nine to five.”

Steeds verplaatsen

Er bestaat niet alleen variatie in de taken, maar ook in de werkplek van een ambassadeur. Van tijd tot tijd verhuizen naar een vreemd land hoort erbij. Voor Mollen was dit een van de redenen om bij Buitenlandse Zaken te solliciteren. “Je krijgt met ons werk een bijna unieke mogelijkheid om dieper in samenlevingen en vreemde culturen te duiken, en die zo veel beter te leren kennen dan bijvoorbeeld tijdens vakanties mogelijk is. Ieder land heeft zijn eigen charmes en eigenaardigheden, en je kunt alleen een goede diplomaat zijn als je de nieuwsgierigheid hebt om die andere culturen beter te leren kennen. Je moet het als diplomaat namelijk leuk en interessant vinden om het land waar je geplaatst bent beter te leren kennen en begrijpen.”

Heeft hij dan geen last van heimwee? Nee. “Natuurlijk missen wij onze vrienden en bekenden uit Nederland, en natuurlijk missen we ook Nederland zelf wel eens, maar tegenwoordig is bijna overal ter wereld zo makkelijk bereisbaar en zijn de communicatiemogelijkheden in heel veel landen zo goed, dat we ons veel dichter bij Nederland (of Ierland, mijn vrouw is Ierse) voelen dan vroeger.”

Toekomstbeeld

Mollen is zeer tevreden met zijn bijzondere carrière bij Buitenlandse Zaken: “Het is tegenwoordig natuurlijk veel minder normaal dan vroeger om je hele leven voor één werkgever te werken, maar het heeft mij heel veel mooie momenten en interessante belevenissen gebracht, op allerlei plaatsen in de wereld. Als diplomaat doe je je werk altijd in het grotere belang van het land dat je vertegenwoordigt; in die zin staat je carrière, en doe je je werk, in dienst van je vaderland. Ik denk dat dat mijn ambitie het beste uitdrukt: er zijn voor de Nederlandse belangen.”

Tips voor studenten

Al geïnteresseerd in een carrière als diplomaat? Met je rechtenstudie zit je in ieder geval goed, al zijn er ook diplomaten met een andere achtergrond. Wel heeft Mollen heeft nog een aantal tips: “Voor dit vak heb je een brede, internationale belangstelling nodig en je moet de wijde wereld willen leren kennen. Talenkennis is natuurlijk een pré, net als wat ervaring met ‘het buitenland’. Je moet goed zijn met woorden, dus goed kunnen spreken en goed kunnen schrijven. Maar je moet vooral actief openstaan voor nieuwe ervaringen en vreemde culturen, en bereid zijn je snel aan te passen in landen waar de gewoontes nou eenmaal anders zijn dan wij thuis gewend zijn. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen om goed in het buitenland te kunnen werken.”

Kortom: de diplomatieke dienst, iets voor jou?

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Door: Erna Smittenberg

"Smittenberg" uiteraard ...:.)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×