Voorbereiden op de juridische arbeidsmarkt

Door: ,

Studenten krijgen tijdens hun studie te maken met veel aspecten omtrent de voorbereiding op de juridische arbeidsmarkt. Afgelopen jaar is ook het nieuwe extra-curriculaire programma Law in Action van start gegaan. Dit programma behandelt verschillende vaardigheden die een rechtenstudent van pas komen ter voorbereiding op de juridische arbeidsmarkt. Ikzelf nam hier deel aan en hield mij bezig met de ‘Tesla-casus’. Samen met een medestudent zocht ik uit hoe het juridisch mogelijk is om zelfrijdende auto’s op de weg te krijgen. Dit interview met Irene Larooy en Simon Tans geeft studenten tips over een optimale voorbereiding op de juridische arbeidsmarkt. Zij coördineerden het programma Law in Action en zijn betrokken bij de rechtenfaculteit. Irene is daarnaast coördinator van de Duale master. Simon is docent bij de vaksectie Internationaal en Europees Recht.

Tijdens het Law in Actionprogramma gaan studenten aan de slag met bestaande problematiek in de juridische praktijk en maken zij kennis met verschillende juridische partijen die daarbij betrokken kunnen zijn. Je verplaatst je in de rol van deze verschillende spelers en gaat op zoek naar heldere en werkbare oplossingen voor de praktische problemen die in het juridisch werkveld spelen. Je verbreedt daarmee je juridische kennis en maakt op unieke wijze kennis met de bestaande rechtspraktijk. Daarnaast krijg je meer inzicht in welke juridische rol jou het beste ligt en bouw je verder aan je netwerk voor de toekomst. Het streven is om een daadwerkelijke oplossing te vinden voor de maatschappelijke problemen die aan een casus ten grondslag liggen.
Met je studie en de daarbij behorende keuzes die je maakt, zoals deelname aan dit programma, doe je nog veel meer. Je werkt namelijk continu aan je cv waarmee je bijvoorbeeld je toekomstige werkgever laat zien wat jij in huis hebt. Dat je na je afstuderen een rechtendiploma op zak hebt is evident, maar daarmee ben je niet automatisch de geschikte kandidaat. Wat voor jurist ben je? Wat kun je goed? Wat zijn je drijfveren? Hoe kijk jij tegen het vakgebied aan? Hoe zie jij jouw toekomst? Met andere woorden, waar ben jij toe in staat? Naast een puntsgewijze opsomming van je opleiding(en), werkervaring en nevenactiviteiten is het ook van belang om je als persoon nader te introduceren.

Simon, je bent nu docent Internationaal en Europees recht aan de rechtenfaculteit. Wat heb je gestudeerd en ambieerde je het docentschap al sinds het begin van de studie of is dit er langzaam ingeslopen?

Ik ben er tijdens de studie, met name toen ik mijn scriptie ging schrijven, achter gekomen dat ik het leuk vond om docent te worden en onderzoek te doen. 90% van de studenten vindt het schrijven van een scriptie minder prettig, ik vond het fantastisch. Dat is dus een sterk signaal dat je onderzoek doen leuk vindt. Tijdens het schrijven van mijn scriptie ben ik erachter gekomen dat ik wilde promoveren. Daarna ben ik nog een master International & European Law gaan doen. Ik heb dus eerst mijn bachelor Nederlands recht behaald en vervolgens een internationale master. Tijdens mijn master ben ik er nog meer van overtuigd geraakt dat ik wilde promoveren. Ik ben in Nijmegen terecht gekomen door een openstaande vacature waar ik op heb gesolliciteerd.

Waarom dan niet de juridische praktijk?

Ik ben drie maanden werkzaam geweest in de juridische praktijk. Ik vond het best leuk om te doen, maar ik merkte op dat moment dat de snelheid van het uitzoeken eigenlijk lijnrecht tegenover hetgeen staat wat ik leuk vind. Namelijk vanaf het begin af aan uitzoeken hoe iets zit en doorgaan totdat je echt weet wat er speelt. In de advocatuur kost het laatste deel van de investering die je moet doen om iets helemaal zeker te weten te veel geld. Een cliché opmerking is dat je iets voor 80% uitzoekt en de laatste 20% laat zitten omdat het niet rendabel is. Een beetje flauw misschien, maar ik denk dat het als beeld, om het verschil weer te geven tussen de advocatuur en universitair onderzoek, wel pakkend is. Inmiddels kijk ik er anders tegenaan en zou ik het eventueel nog overwegen, maar niet in de nabije toekomst.

Is de overstap van de juridische praktijk naar universitair onderzoeker lastig? Of hoeft dit geen probleem te zijn?

Ik denk dat als je eenmaal je eerste banen hebt gehad en deze succesvol waren, de overstap altijd kan. Het blijft juridisch werk, als het ene lukt, heb je bewezen dat je het denkwerk aankan en moet het andere ook lukken. De advocatuur is echter anders dan de universiteit, je zal dus even moeten wennen. Ik denk wel dat het voor iemand die verder in zijn carrière is, een lastige overstap wordt. Als universitair onderzoeker heb je daarnaast de mogelijkheid om betrokken te blijven bij de universiteit en de praktijk, dat laatste door bijvoorbeeld een adviserende rol in te nemen.

Irene, kun je wat vertellen over jouw huidige werkzaamheden binnen de faculteit en waarom je voor deze faculteit hebt gekozen?

Ik heb geschiedenis gestudeerd en daarnaast heb ik de propedeuse Rechtsgeleerdheid behaald. Ik had dus zeker affiniteit met het recht. In 2004 kwam er een vacature vrij om de Duale Master Onderneming en Recht te coördineren. Dit sprak mij erg aan. Je hebt in deze functie niet alleen contact binnen de universiteit, maar ook daarbuiten. Het aangaan van samenwerkingsverbanden met kantoren en vooral ook het begeleiden van studenten en de samenwerking met meerdere docenten sprak mij aan. Hiervoor ben ik beleidsmedewerker en studieadviseur aan deze faculteit geweest en op dit moment coördineer ik een aantal talentenprogramma’s voor vwo-scholieren en voor bachelorstudenten, waaronder Law in Action. Een mooi programma waarmee we beogen studenten een goed beeld te geven van de juridische praktijk en de nodige vaardigheden mee te geven.

Is er een verschil tussen het voorbereiden op een baan op de Zuidas of bij een regionaal kantoor?

Een goede voorbereiding is voor iedere baan essentieel. Het is belangrijk om jezelf te verdiepen in de werkgever en baan waarop je solliciteert. Ieder kantoor heeft een eigen cultuur, of dit nu aan de Zuidas is of in de regio. Vanuit mijn functie als coördinator voor de Duale master zie ik dat de Zuidaskantoren willen zien dat je een actieve student bent die meer wil en kan. Dat betekent niet dat je een ellenlang cv moet hebben, maar je nevenactiviteiten moeten wel relevant zijn. Twintig uur per week bij de plaatselijke supermarkt werken is prima en misschien noodzakelijk, maar niet direct relevante (werk)ervaring. Actief zijn binnen een vereniging, een stage of ervaring met studeren in het buitenland zijn hier betere voorbeelden van.

Van kantoren hoor je vaak geluiden dat nevenactiviteiten misschien nog wel belangrijker zijn dan de cijferlijst, hoe zien jullie dit?

Dit verschilt heel erg per kantoor. Bij het ene kantoor hechten ze juist veel waarde aan een cijferlijst, terwijl een ander kantoor kan zeggen dat een 7 of 8 prima is, mits je daarnaast genoeg gedaan hebt. Een kantoor kijkt ook naar wat voor een type persoon zij in huis halen. Past dit type binnen ons team en zien wij deze student later naar cliënten gaan? Zelfontwikkeling is dus een belangrijke factor. Het belangrijkste is wel dat je het echt leuk vindt om actief te zijn en te ondernemen.

Tijdens het programma Law in Action worden er trainingen gegeven in verschillende softskills. Wat zijn dit precies en welke vaardigheden zijn het belangrijkst ter voorbereiding op de arbeidsmarkt?

Simon: Dit hangt af van wat je gaat doen. Als docent zijn goede presentatievaardigheden belangrijk en dien je enthousiast te zijn want anders komt de boodschap niet over. Netwerken lijkt mij voor de Zuidas dan weer belangrijker. Overigens is deze vaardigheid wanneer je aan een universiteit werkt ook niet onhandig. Bij Law in Action leggen wij veel de nadruk op de skills in de vorm van zelfreflectie. Het programma richt zich namelijk vooral op welke skills een student nog wil ontwikkelen en welke al ontwikkeld zijn. Dit zorgt er ook voor dat de student gaat nadenken waarom hij of zij bepaalde dingen doet.

Irene: Binnen de persoonlijke ontwikkeling moet je duidelijk weten waar je staat en waar je naartoe wilt. Vaak doet een student dit pas wanneer hij of zij al afgestudeerd is, maar het is juist belangrijk om vooraf al helder te hebben wat jouw vaardigheden zijn. Wat zijn mijn sterke punten en welke zijn zwakker? Hoe breng ik mijn sterke punten het best naar voren en hoe maak ik van mijn zwakke punten sterke punten? Daarnaast kan dit van belang voor het werk dat je later wil gaan doen. Bij de ene sectie kan het goed zijn dat je onderhandeltechnieken nodig hebt en op een andere sectie juist mediationvaardigheden.

Simon: Dat is eigenlijk een vaardigheid die vooraan staat bij alle sollicitaties. Dit draagt ook bij aan een sollicitatiegesprek en het opstellen van een cv. De vraag die daarbij centraal staat is: hoe laat ik zien wat ik in huis heb?

Irene: Omgang met anderen is ook belangrijk. Dit zit ook in het presenteren. Je kan voor een groep staan en een verhaal doen, maar je kan ook aan anderen presenteren hoe jij je hebt ontwikkeld. Een student kan alleen maar tienen halen, maar als diegene niemand durft aan te kijken en verscholen in een hoekje blijft, voegt die goede cijferlijst weinig toe. Laten zien wie je bent, wat je kan en doorhebben wie er tegenover je zit is belangrijk.

Simon: Ik denk overigens dat het verrichten van onderzoek een vaardigheid is die in heel veel sectoren noodzakelijk is. Dit geldt overigens voor zowel wetenschappelijk onderzoek als voor het uitzoeken van een complex juridisch vraagstuk binnen de advocatuur

Simon, wat wil je de student die een internationale carrière ambieert meegeven?

Ik denk dat je een duidelijke richting moet kiezen. Het is niet zo dat als je het ene pad kiest, het andere pad automatisch wegvalt. Indien je een carrière bij de Europese Unie ambieert, is een European Law master zeker handig. Het is belangrijk om je eerst te richten op een bepaald rechtsgebied en daar weer vakken bij te kiezen. Uiteindelijk ontwikkel je een bepaald denkkader en de vakken vormen de achtergrond bij dit denkkader. Ik heb bijvoorbeeld ooit bij een ministerie gesolliciteerd met het idee dat ik op het gebied van Europees recht aan de tand gevoeld zou worden. Uiteindelijk heb ik daar twee uur lang over bestuursrecht gepraat. Ik dacht op dat moment dat het niets zou worden omdat bestuursrecht voor mij al zo lang geleden was en ik de meest basale uitspraken niet kon noemen. Ik werd hierna wel uitgenodigd voor een vervolggesprek. Toen ik vroeg waarom dit zo was, antwoordden ze: ‘‘lees even twee weken een bestuursrecht boek en als jij kan aantonen dat je met ons mee kan denken en geschikt bent voor de functie, dan is dat ene vak minder belangrijk’’.

Irene: Ik geef vaak aan dat studenten op deze faculteit academisch en juridisch worden opgeleid en dat als zij het ene vakgebied beheersen, zij ook in staat zijn om zich te verdiepen in een ander vakgebied.

Hebben jullie verder nog goede tips voor de voorbereiding op de juridische arbeidsmarkt?

Irene: ik raad altijd aan om een stage te lopen. Dit is heel belangrijk om te ontdekken of het een werkomgeving is waar je je thuis voelt en waar je jezelf ziet rondlopen straks. Zorg dus dat je op meerdere manieren kennismaakt met de praktijk. Er wordt ook vanuit de Career Service van de rechtenfaculteit of de studieverenigingen regelmatig iets als een beroependag georganiseerd. Maak daar gebruik van. Er zijn namelijk zoveel mooie beroepen op juridisch vlak en daar zit voor iedereen iets bij.

Simon: hier sluit ik me volledig bij aan. Je weet het pas op het moment dat je iets ziet. Als je de kans krijgt om stage te lopen of een dagje mee te kijken, moet je dit zeker doen. Misschien zit er iemand in je netwerk die al in de juridische praktijk werkt en kan je er via diegene achter komen hoe dit is. Dan kom je er misschien achter dat je geen wereldproblemen gaat oplossen, en dat 80% routinewerk is en niet bestaat uit hele complexe zaken.

Irene: verder kan ik aanraden om vooral dingen naast je studie te doen en je zo te ontwikkelen op zowel persoonlijk niveau als in het opdoen van de nodige (sociale) vaardigheden Het gaat erom dat je dat doet voor je eigenlijk ontwikkeling en omdat je het leuk vindt, niet om je cv op te leuken. Dat laatste is natuurlijk mooi meegenomen maar moet niet de essentie zijn. Ook in het buitenland studeren is een goede ervaring. Deelname aan het programma Law in Action of een van de andere extra programma’s die de rechtenfaculteit biedt zijn hier ook goede voorbeelden van.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×