Ondernemen en studeren: een gouden combinatie

Door: ,

Vandaag de dag komt het steeds vaker voor. Een student die besluit om naast zijn studie zijn ondernemingsvaardigheden in de praktijk te brengen. Ook ik heb die stap durven nemen. Samen met een studiegenoot heb ik naast mijn studie Recht & Management een eigen bedrijf opgericht. Onze onderneming, genaamd Juridischevoorlichting.nl, ziet op het verbinden van potentiële cliënten en juridische dienstverleners, zoals rechtswinkels en advocatenkantoren, door middel van de website www.juridischevoorlichting.nl. Met dit stuk geef ik je enkele tips en inzichten voor het starten van een eigen bedrijf naast een studie.

Doe goed onderzoek!
Een onderneming oprichten is geen futiliteit. Eerst dien je grondig onderzoek te doen. Goed onderzoek op het gebied van marketing, financiën, strategie en de markt, zal je in de toekomst helpen om jouw onderneming te laten slagen. Aan de hand daarvan schrijf je jouw ondernemersplan. In een ondernemersplan beschrijf jij jouw plannen over onder andere het product of dienst, de prijs en de verwachte winst. Ook staat hierin voor welke rechtsvorm jij kiest, bijvoorbeeld een BV, een VOF of toch een eenmanszaak. Op iedere rechtsvorm zijn weer andere regels van toepassing. Tijdens de studie krijg je deze begrippen wel mee, maar vaak leer je pas in de praktijk de relevante regelgeving kennen. Aan elke rechtsvorm zijn voor- en nadelen verbonden en je zult die moeten afwegen in jouw keuze voor de rechtsvorm.

Zorg voor een duidelijke tijdsindeling
Ondernemen naast studeren vereist een duidelijke planning. Een studie is bij wijze van spreken een fulltimebaan waarbij je door de colleges en zelfstudie al gauw aan de 40 uur per week komt. Vaak zie je in de praktijk dat studenten nog al eens moeite hebben met plannen. Eén biertje in de stad wordt bijvoorbeeld al vaak tien biertjes. Door het runnen van jouw eigen bedrijf naast je studie word je eigenlijk verplicht om de tijd goed in te delen. Dit lijkt een open deur, maar het is moeilijker dan je denkt. Bepaal voor jezelf deadlines en gebruik online agenda´s, zodat je goed op de hoogte blijft van jouw afspraken en gestelde deadlines.

Overweeg een partner
Het starten van een eigen bedrijf met een partner zou een goede zet kunnen zijn, gezien de omvang van het takenpakket. Tot het takenpakket behoren onder ander de boekhouding, marketing, strategisch management en accountmanagement. Je zou die taken kunnen verdelen tussen jou en jouw partner. Maak afspraken met je mede-partners en houdt notulen bij van de bestuursvergaderingen. Op die manier is het voor jouw bestuur duidelijk wat er besproken is en wat de doelstellingen zijn van jullie bedrijf.

Breng structuur aan in jouw bedrijf
Het gebruik van Google Drive biedt veel voordelen, omdat de documenten daarop gedeeld en door meerdere personen bewerkt kunnen worden. Op die manier hebben de juiste personen van jouw onderneming toegang tot de relevante documenten. Koop mappen om de administratie optimaal te kunnen bijhouden. Als student ben je met veel zaken tegelijk bezig, dus het ligt op de loer om het overzicht kwijt te raken. Als ondernemer is dit not-done. Het printen van je overeenkomsten, relevante documenten en financiële stukken geeft de ondernemende student rust en overzicht. Tegenwoordig zijn er diverse online-boekhoudprogramma’s die de boekhouding van een onderneming een stuk eenvoudiger maakt. Zo kun je via het boekhoudprogramma per kwartaal omzetbelasting doen en wordt de jaarrekening automatisch opgemaakt. Open een zakelijke rekening, zodat jij jouw eigen inkomsten en uitgaven kunt onderscheiden van die van jouw onderneming.

Verdiep je in de juridische aspecten
In Nederland is wetgeving ontzettend belangrijk. Tijdens de studie Rechtsgeleerdheid leer je hoe omslachtig het Nederlandse wettenstelsel in feite is. Als ondernemer krijg je te maken met het opstellen van een privacyverklaring, overeenkomsten en algemene voorwaarden. Als student heb je vaak weinig investeringsmiddelen, waardoor je eerder de keuze maakt om zelf met deze zaken aan de slag te gaan. Het voordeel is natuurlijk wel dat je tijdens de hoor- en werkcolleges oefent met de juridische begrippen. Iedere rechtenstudent zal gedurende zijn studie wel een keertje algemene voorwaarden beoordelen aan de hand van de zwarte en grijze lijst en ‘Haviltext’ wat af tijdens de studie. Als tip zou ik aanraden om een soort ‘pilot’ van je onderneming te draaien met de duur van een maand, omdat je dan inzicht krijgt in mogelijke (juridische) problemen die zich voordoen, waaraan je nog niet eerder had gedacht.

Zakelijke website en marketing
Het hebben van een professionele zakelijke website is een zeer belangrijke toevoeging op jouw onderneming. Hierdoor ben je vindbaar door klanten en geïnteresseerden. Je zult zien dat door promotie van jouw website op sociale mediaplatformen als Facebook en Instagram, jouw naamsbekendheid zal groeien. Deze vorm van marketing is relatief goedkoop, maar is wel bevorderlijk voor de groei van jouw onderneming. Voordat je begint met nodeloze uitgaven te doen op het gebied van marketing, kun je eerst investeren in het onder de aandacht brengen van jouw bedrijf onder jouw eigen netwerk. Dit kunnen jouw vrienden, studiegenoten, collega’s of familieleden zijn. Als zij jouw website of onderneming delen in hun eigen netwerk, vergroot dat jouw bereik enorm.

Al met al een rijke ervaring
Met het bovenstaande heb ik jullie enkele tips gegeven voor het starten van eigen bedrijf, terwijl je nog studeert. Hopelijk spat het enthousiasme er vanaf om direct zelf te beginnen met een eigen bedrijf naast je studie. Ik moedig iedereen aan om het in ieder geval een kans te geven, want de ervaring is er eentje die niemand ooit zal wegnemen. Je hebt de kans om al kennis van het vak ‘ondernemerschap’ in de praktijk op te doen. Zo leer je bijvoorbeeld al klantgesprekken voeren en krijg je inzichten in het reilen en zeilen van het bedrijfsleven. Ook deze vaardigheden zijn een aanvulling op je studie en bieden mogelijkheden voor de toekomst.

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×