Nǐ hǎo péngyǒu!

Een semester in het buitenland staat bij veel studenten op de agenda. Engeland, of wat verder, bijvoorbeeld naar de Verenigde staten. De échte avonturier zoekt tijdelijk zijn heil in Zuid-Afrika. Over Zhōngguó, het midden rijk, oftewel China, hebben de meeste studenten niet nagedacht. Toch is het een land wat ontzettend veel te bieden heeft voor jonge gemotiveerde studenten of professionals. Hieronder volgt een kort verslag van mijn avonturen in China. Hopelijk kan ik met dit artikel de (diep) in eenieder van ons verscholen Marco of Maartje Polo wakker schudden.

De NAHSS

Afgelopen zomer heb ik deelgenomen aan de Netherlands Asia Honours Summer School (NAHSS). De NAHSS is een gecombineerd publiek privaat initiatief wat studenten de kans geeft Azië te ervaren op meerdere vlakken. Allereerst volgen honderd Nederlandse studenten een Summerschool aan een topuniversiteit in Beijing, Chengdu, Hong Kong of Taipei. Verder leggen de studenten in de verschillende steden bedrijfsbezoeken af. Afsluitend volgt een gezamenlijke business week in Shanghai. Bezochte bedrijven waren onder andere KLM, Shell, AkzoNobel, Unilever, ABN AMRO, Lenovo en Huawei. Ook internationale programma’s als Schwarzman Scholars en Yenching Academy werden bezocht. Het derde aspect is een onderzoek wat wordt verricht in interdisciplinaire groepen van tien studenten voor een van de partners van het programma.

Het campusleven

Zelf ben ik naar Beijing geweest. Ik studeerde daar aan de Peking University. Een immens omheinde campus waarbij alle faciliteiten aanwezig waren, inclusief een prachtig park. De Summerschool bood interdisciplinaire vakken aan in het Engels. Een vak over de Chinese constitutie, het overheidsbeleid, traditionele gezondheidszorg of Chinese waarden behoorden tot de mogelijkheden. De manier van college geven verschilt wat van de Nederlandse manier. Vragen stellen past niet echt binnen de Chinese cultuur. Doe je dit wel dan kan dit als gevolg hebben dat het halve college besteed wordt aan de beantwoording van jouw vraag. Ook biedt de universiteit een breed scala aan verenigingen. Er zijn verenigingen speciaal gericht op Tai Chi in het park of het voeren van de campuskatten, keuze genoeg! De kamers bevonden zich op de internationale campus. Elke internationale student had een eigen kamer en deelde een woon- en badkamer met een andere student. Het lijkt misschien niet super luxe, maar ter vergelijking: de gemiddelde Chinese student ligt op een stapelbed in een kamer gedeeld met acht medestudenten.

Met stokjes

Eten gebeurt met stokjes. Een mes en vork zijn eenvoudigweg meestal niet aanwezig. Verder is het de normaalste zaak van de wereld om immer buitenshuis te eten. Van moeders lunchpakketje gevuld met een Elstar en bruine boterham met kaas is geen sprake. De keuze op de universiteit bestond uit een van de ontelbare gesubsidieerde campuskantines waar het aanbod van verschillende gerechten al evenmin op een hand te tellen was. Ook buiten de campus was er genoeg voedsel te vinden. De kaart was niet altijd in het Engels, maar gelukkig werken Chinezen veel met plaatjes. Was het niet zo smakelijk dan was het nog geen probleem. Voor nog geen drie euro per persoon had je een tafel vol met eten waar, met name de westerlingen, dansend met hun stokjes genoeg smaken konden ervaren. Een ander interessant punt voor menig student is het nachtleven. Tijdens het stappen waan je jezelf voor even in keizerlijke sferen. Na wat champagne van jouw vip tafel genuttigd te hebben tussen de rich and famous van China, kunnen de voetjes eindelijk van de vloer. Let wel, een lege dansvloer. De rijke Chinezen drinken hun Dom Perignon liever aan een tafel van zo’n 10 à 20.000 euro. Maar, met jou willen ze wel een dansje wagen!

Bedrijfsbezoeken

De studenten in de verschillende steden bezochten allen verschillende bedrijven en instellingen. Het bijzondere aan China is dat er een totaal andere sfeer heerst. De Chinezen kijken veel meer naar de persoonlijke merites, de echte arbeid die is verricht. De harde werker kan daar dan ook eenvoudig(er) carrière maken. Verder is bij het doen van zaken een goede relatie van belang. Men scheidt persoon en privé niet zozeer en daarmee zal er dus eerst heel wat geborreld en gedineerd moeten worden voordat de zaken besproken kunnen worden. Vervelend!

Het project

Natuurlijk moest er ook gewerkt worden. Zelf zat ik in de projectgroep van het Ministerie van OC&W. Daarvan kregen wij de opdracht om te onderzoeken hoe wij de mobiliteit van Nederlandse studenten naar China konden vermeerderen. Met ons onderzoek zijn wij in Nederland gestart en momenteel zitten we in de afrondende fase. Een voordeel van de NAHSS is dat je veel contacten maakt waardoor het onderzoek soepeler verloopt. Deuren gaan nou eenmaal niet altijd eenvoudig open voor studenten.

Cultuur

Ook het ervaren van de Chinese cultuur behoorde tot een van de speerpunten van het programma. Met haar enorm rijke geschiedenis heeft China meer te bieden dan in een mensenleven te ervaren valt. Van een overvolle Verboden Stad naar een serene tempel waar je even aan de drukte kan ontsnappen. Voor de student die wat nader kennis wil maken met China, maar het vertrouwde Westen niet te ver uit het zicht wil verliezen, is Shanghai een prachtige locatie. Een overwegend Chinese stad met Westerse invloeden waar tussen de enorme wolkenkrabbers zomaar een tempel op kan duiken. Ook biedt China een goed functionerend spoorwegennetwerk. Binnen een paar uur ben je bij het terracottaleger of in een stad dichtbij reusachtige gebergtes. Gebergtes waar je vergezeld door de geest van Kublai Khan kloosters en tempels reikend tot aan de eeuwige blauwe hemel mag herontdekken.

Boodschap

Wellicht denk je nu dat ik maar wat zit te zwetsen of mijn zomervakantie even onder de aandacht wil brengen. Dat laatste klopt enigszins. Zelf heb ik immers een onvergetelijke ervaring gehad. Toch wil ik voor de studenten die nog voor een semester, Summer School of iets dergelijks naar het buitenland willen, een korte boodschap meegeven. Dit onverminderd het feit dat er naast China nog vele andere landen zijn die veel te bieden hebben. Mijn boodschap: het bekende is niet altijd het beste of het leukste, kijk over de Muur en een wereld gaat voor je open, een warm onthaal is in ieder geval een zekerheid.

http://nahss.nl

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×