Madrileña in the making: studeren in Madrid!

Spanje: het land van de tapas, de sangria, de siësta’s en het (meestal) goede voetbal. Maar ook het land met een werkloosheidspercentage van 26 procent, het land met een Catalaanse regio die niks liever wil dan onafhankelijk zijn en het eerste Europese land waar een ebolabesmetting plaatsvond. Maar voor mij het allerbelangrijkste: het land waar ik sinds eind augustus verblijf, want ik studeer een half jaar in het prachtige Madrid!

Go abroad!

Al sinds het begin van mijn studie wist ik dat ik een half jaar in het buitenland wilde studeren. Afgelopen juli heb ik mijn bachelor European Law School afgerond en dus was het moment daar: tijd voor mijn exchange! Met het Erasmus+ programma is het makkelijk om een half jaar je oude vertrouwde stad in te wisselen voor een buitenlands avontuur. Daarnaast wilde ik graag nog eens Spaans leren spreken, dus de keuze voor Spanje was snel gemaakt. Qua stad twijfelde ik tussen Granada, Sevilla en Madrid. Omdat ik weinig Spaans sprak, werd me door het International Office aangeraden om naar Madrid te gaan aangezien je hier ook Engelse vakken kunt volgen. Om toch niet totaal onvoorbereid aan de start te verschijnen, besloot ik bij Radboud In´to Languages nog twee cursussen Spaans te volgen.

De universiteit

Ik studeer hier aan de Universidad Pontificia Comillas, een privé-universiteit in het centrum van Madrid. De manier van lesgeven hier was voor mij een wereld van verschil met wat ik gewend was in Nijmegen. Omdat het voor Spanjaarden ontzettend duur is om aan Comillas te studeren, telt de universiteit relatief weinig studenten. De studenten kiezen aan het begin van hun studie een programma (Law, Law & Business, Law & Politics of Law & International Relations) en worden op basis van die keuze voor de gehele duur van hun studie in een vaste klas geplaatst. Aan het begin van het jaar wordt de klas een lokaal toegewezen waar zij dat jaar hun lessen volgen en de docenten switchen steeds van lokaal. Studenten volgen alle lessen op dezelfde manier, onderscheid tussen hoor- en werkcolleges wordt niet gemaakt. Best wel anders dan in Nederland dus.

Onvergetelijke ervaringen

Maar genoeg over de universiteit, want studeren in het buitenland gaat in de eerste plaats om de ervaring. En ervaringen zijn er hier in overvloed!
Ik woon hier in een internationaal studentenhuis midden in het centrum van Madrid. Mijn huisgenoten komen uit de VS, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en ten slotte nog uit Spanje zelf. Bijna iedere avond eten we samen en vaak gaan we er in het weekend samen op uit. Iedereen die je ontmoet, wil ook graag ervaringen opdoen en zo gebeurde het dat ik op mijn eerste avond in Madrid al bij een wedstrijd van Real Madrid was. Man, vrouw, opa, oma, jong en oud: met hele families trekken de Madrileños erop uit om “de koninklijken” aan te moedigen. Voor ons ook ontzettend gaaf om te zien dat het voetbal zo leeft in deze stad.
Naast voetbal zijn de meeste Spanjaarden ook gek op stierenvechten. Na wat morele bezwaren overwonnen te hebben besloot ik om volledig te integreren in de Spaanse cultuur en zo kwamen we terecht bij Las Ventas, de place to be voor stierenvechten in Madrid. Ondanks alle juichende Spanjaarden werden m´n huisgenootjes en ik er wat ongelukkig van en nadat de vierde stier (van de zes!) het leven had gelaten, besloten we huiswaarts te keren.

Naast de redelijk bekende dingen, heeft Madrid nog veel meer in petto. Zo is het een van de steden met de grootste horeca-dichtheid van Europa, op letterlijk elke hoek van de straat is er een bar of restaurant te vinden. Daarnaast kun je elke zondag shoppen op El Rastro, de grootste vlooienmarkt van Europa. En mochten de temperaturen oplopen (25 graden in oktober is vrij normaal), dan kun je in het Retiro Park een bootje huren en op het water van de zon genieten.

Mooie reisjes

Naast Madrid zijn er andere plekken in de omgeving die zeker een bezoekje waard zijn! Zo ben ik al met een paar andere Nederlandse meisjes naar Segovia geweest, een stadje op ongeveer 90 kilometer van Madrid dat bekend staat om het oude Romeinse aquaduct. Verder ben ik een weekendje op familiebezoek geweest in Barcelona en staan Granada, Salamanca, Toledo en Marokko nog op de planning, dus voor verveling is absoluut geen tijd. Als je goed zoekt, kun je vanaf Madrid redelijk goedkope vliegtickets vinden en voor binnenlandse bestemmingen is er een uitgebreid busnetwerk waarmee je het hele land door kunt. Een absolute aanrader voor iedereen die hier nog gaat studeren.

Spaanse onrust

Toch draait het Spaanse leven niet alleen maar om genieten. De economische crisis, de Catalaanse onafhankelijkheid en ebola zorgen voor flink wat onrust. Hoewel de economie weer aan begint te trekken, komt het percentage werkloze volwassenen dit jaar nog altijd uit op ongeveer 26,7 procent. Onder jongeren is dit percentage nog hoger, tussen de ongeveer 40 en 50 procent. Hier hangt de Catalaanse onafhankelijkheid ook mee samen. Catalonië is een van Spanjes rijkste en meest geïndustrialiseerde regio´s. Catalanen moeten veel afdragen aan de nationale schatkist en krijgen er weinig voor terug. Toen ik op 27 september ´s ochtends de TV aanzette was het all over the news: Artur Mas, president van Catalonië had aangekondigd op 9 november een referendum over de onafhankelijkheid te houden. De nationale regering vroeg het Constitutioneel Hof daarop om dit referendum illegaal te verklaren. Het hof besloot het referendum op te schorten waarop Mas besloot het referendum terug te trekken en na te gaan denken over alternatieven. To be continued..

Tot slot

Ondanks deze “onrust” vind ik Spanje een fantastisch land en Madrid een geweldige stad. Het mooie aan een periode in het buitenland vind ik dat je dingen leert die je anders nooit zou leren. Naast een nieuwe taal en cultuur leer je natuurlijk mensen van over de hele wereld kennen. Daarnaast leer je jezelf redden in lastige situaties in een vreemd land. Ik had nooit verwacht dat ik een Amerikaanse huisgenoot zou moeten uitleggen hoe je kleren droogt zonder droger, maar ik geniet er elke minuut van!

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×