De best gelezen artikelen van het collegejaar 2018/2019

Het collegejaar van 2018/2019 is voorbij en waarschijnlijk ben je op dit moment aan het genieten van je welverdiende vakantie. Tijdens de vakantie is het belangrijk om te ontspannen. Het BJ-online kan je hierbij helpen. Hieronder volgt namelijk een overzicht van de 5 best gelezen artikelen van afgelopen collegejaar. Neem vooral de tijd om onderstaande artikelen (nog) eens te lezen.

De civielrechtelijke status van cryptovaluta
Al eens gehoord over Bitcoin? Vast wel. De cryptomarkt beperkt zich echter niet alleen tot Bitcoin. Zo vertegenwoordigen de 27 belangrijkste cryptovaluta samen een marktwaarde van circa 165 miljard dollar. Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als het bruto binnenlands product van de oliestaat Qatar. Cryptovaluta zijn een nieuwe technologische ontwikkeling en nemen inmiddels een onmiskenbare rol in binnen de mondiale markt. Hoe verhoudt het recht zich tot deze technologische ontwikkeling? Dit artikel geeft een korte samenvatting van de juridische status van cryptovaluta in Nederland.
http://www.bjnijmegen.nl/artikelen/de-civielrechtelijke-status-van-cryptovaluta-2/

De rechter en politieke kwesties: over het beruchte Urgenda klimaatvonnis
In 2015 wees de rechtbank Den Haag het beruchte Urgenda vonnis. Gelijk zorgde dit voor veel ophef. Gaat de rechter hiermee niet op de stoel van de wetgever zitten? Veel juristen hadden dan ook ernstige kritiek op dit vonnis. De rechtsstaat zou zelfs ‘op zijn kop zijn gezet’. Het volgende was namelijk aan de hand: de duurzaamheidsorganisatie Urgenda eiste van de staat dat in 2020 de CO2 uitstoot verminderd moest zijn met 40%, in plaats van de in de EU afgesproken 20%. De rechtbank kwam uiteindelijk tot het oordeel dat dit 25% moest zijn, aangezien dit hoogst wenselijk is volgens internationale klimaatwetenschappers. De rechtbank gaf hiermee een bevel aan de staat met treffende maatregelen te komen.
http://www.bjnijmegen.nl/rechtszaak/de-rechter-en-politieke-kwesties-over-het-beruchte-urgenda-klimaatvonnis/

De rol van de rechter op sociale media
Sociale media zijn in de samenleving van nu niet meer weg te denken. 85,9% van de mannen en 84,3% van de vrouwen in Nederland van 12 jaar of ouder maakten er in de afgelopen 3 maanden gebruik van. Wie het nieuws – of de sociale media zelf – een  beetje volgt, heeft door dat ook publieke figuren de kracht van sociale media ontdekken. Ook rechters wagen zich aan de publieke wereld via sites zoals Twitter. Sylvia Taalman was er één van. In 2016 hief ze echter haar account op na op haar vingers te zijn getikt door de President van de rechtbank Overijssel. Bepaalde tweets konden niet door de beugel. Blijkbaar bestaat er een grens aan wat rechters kwijt mogen op sociale media, maar wat zegt het recht hierover?
http://www.bjnijmegen.nl/artikelen/de-rol-van-de-rechter-op-sociale-media/

Samenvattingen verkopen, mag dat?
Samenvattingen maak ik in eerste instantie voor mezelf, als voorbereiding op het tentamen. Hierin komen de collegedictaten, literatuur, werkgroepaantekeningen, stappenplannen en jurisprudentie te staan. Toen ik merkte dat ook andere studenten deze samenvattingen fijn vonden, ben ik deze online gaan verkopen. Maar toen een ander bedrijf mij benaderde om mijn samenvattingen te kopen zodat zij deze grootschaliger konden produceren en verkopen, twijfelde ik. Mijn samenvattingen zijn opgebouwd uit werken van andere mensen. Zo neem ik gedeeltes uit handboeken over en typ ik wat een docent mij vertelt. Mag ik het werk van anderen wel bundelen om het vervolgens te verkopen? Hoe zit het met het auteursrecht van mijn docenten?
http://www.bjnijmegen.nl/artikelen/samenvattingen-verkopen-mag-dat/

Semester in het buitenland: Change perspective
De Nijmeegse vierdaagse is een jaarlijks terugkerend evenement waar veel Nijmegenaren, waaronder studenten, weken naar uitkijken. Mocht je als student nou denken: ik wil graag meelopen maar hoe kan ik de benodigde training combineren met studeren? Wij hebben de tip voor de optimale voorbereiding: ga een semester in het buitenland studeren. Met een gemiddelde van zo’n 10 kilometer per dag op de teller, leg je tijdens een semester in het buitenland behoorlijk wat kilometers af. Dit onder andere doordat het openbaar vervoer niet altijd werkt of niet zo dichtbij is als je zou willen en omdat je natuurlijk je geliefde fiets een paar maanden moet missen. Vandaar onze eerste tip: koop een paar goede schoenen waar je een aantal uren per dag op kan lopen en een voorraad blarenpleisters, mocht je van plan zijn om een semester in het buitenland te gaan studeren.
http://www.bjnijmegen.nl/buitenland/semester-in-het-buitenland-change-perspective/

Reageer op dit bericht

Recente artikelen

Recente reactie

Door: Benni de Jong

Dit is een helder en verduidelijkend artikel! Al roept Vladimir Poetin ook bij mij enige wrevel en gruwel op, voor het voortbestaan van een land als Rusland is hij mijns inziens onmisbaar, al laat zijn politieke uitvoering zeer te wensen over. Zijn voorgangers waren zéker niet het antwoord op deze post-communistische (groot?)macht! Gorbatsjov was té voortvarend in zijn progressieve beleid, terwijl de vrouwen betastende, immer dronken Jeltsin er een puinhoop van maakte. In de jaren negentig was Rusland dan ook een broednest van criminelen, die vrijwel ongehinderd hun gang konden gaan : het tekende de geboorte van de Russische mafia, die, inmiddels naar het Westen doorverhuisd, onuitroeibaar blijkt te zijn! Poetin, tenslotte, "het gesorg dat alles wir reg gekom het"... welnu, veel dan toch. Volgens mij wordt het weer tijd voor het herstel van de post-tweedewereldoorlogse Sovjet-Unie (of het eerdere tsaristische Russische Rijk), qua grondgebied en mensenmassa dan, om een voorlopig tegenwicht te kunnen bieden aan opkomende grootheden als China en India, en wie weet aan welke landen in Azië en mogelijk ook in Latijns-Amerika en Afrika nog meer, voor zover die zich in de nabije toekomst zullen komen aandienen om een stuk van de machtstaart in de wereld mee te verorberen... Ook voor de rest van het noordelijk halfrond, ons leefgebied, zal dit een steun blijken te zijn. Het puntje "Nederlandse-taalgebruik" is nog wat zorgelijk bij Chantal. Echter, de schrijfster is een jongedame van 20 lentes, die zich in de loop der jaren op dat punt nog wel verder ontwikkelen zal. Haar opmerkzaamheid en historische verwijzingen laten niets aan scherpte en zorgvuldigheid te wensen over. Ga zo door, mejuffrouw Van der Welde!

Door: Carola Leenders

Mooi artikel Kyra! Trots op je!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×